AB BASILOPOULOS
AB BASILOPOULOS

Mακαρονάδα με σαρδέλες και σταφίδα

By on October 6, 2017
σαρδελες

Ποιος σας είπε ότι οι σαρδέλες τρώγονται μόνο τηγανιτές ή στον φούρνο. Σήμερα θα σας δείξουμε μια νέα συνταγή, που σε πολλά μέρη του κόσμου έχει γίνει γκουρμέ. Καθαρά μεσογειακή και το μακαρόνι χοντρό.

Υλικά
1/3 φλιτζ. ξανθή σταφίδα
1 πρέζα κλωστές σαφράν
½ κιλό μακαρόνια με τρύπα
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 – 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 – 5 κλωνάρια άγριο μάραθο και 2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένες κορφές από άγριο μάραθο
6 – 8 φιλέτα αντζούγιες ή παστές σαρδέλες, καθαρισμένες από το αλάτι
2 – 4 πιπεριές, καυτερές κόκκινες ξερές, ψιλοκομμένες με ψαλίδι ή 2 – 4 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, όσο θέλετε
4 – 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο
¼ φλιτζ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο και αλάτι

Εκτέλεση
Σε μια γαβάθα μουσκέψτε τη σταφίδα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Σε άλλη γαβάθα μουσκέψτε το σαφράν σε 3 κουτ. σούπας βραστό νερό. Βάλτε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση και προσθέστε τα κλωνάρια μάραθο να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια, όσο χρόνο προτείνεται στη συκευασία. Στο μεταξύ, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά, βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέστε το σκόρδο με το ψιλοκομμένο μάραθο, τις αντζούγιες ή τις σαρδέλες και τις καυτερές πιπεριές, το χαλέπικο πιπέρι ή το μπούκοβο. Σοτάρετε ανακατώνοντας 4 – 5 λεπτά και λιώνοντας με ξύλινο κουτάλι τα ψαράκια, μέχρι το μάραθο να μαλακώσει. Στραγγίξτε τη σταφίδα και προσθέστε την στο τηγάνι, μαζί με το σαφράν και το ζουμί του. Ανακατέψτε για 1 λεπτό και βγάλτε από τη φωτιά. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, πετάξτε τα κλωνάρια μάραθο και φυλάξτε λίγο από το νερό τους. Αδειάστε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τις σαρδέλες, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με κουκουνάρι και ανακατέψτε καλά. Αν είναι πολύ στεγνά, βάλτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση – αντζούγιες και σαρδέλες είναι αλμυρές και ίσως δεν χρειάζεται αλάτι – και σερβίρετε αμέσως.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου