AB BASILOPOULOS
Mythos

Χταπόδι κοκκινιστό με κρεμμύδια

By on December 1, 2017
05 LADERA-OSPRIA B:Layout 2

Το χταπόδι κοκκινιστό με κρεμμύδια είναι μια συνταγή νηστίσιμη, αλλά γευστικότατη για τους λάτρεις των θαλασσινών και συγκεκριμένα του χταποδιού, που τώρα τη σαρακοστή είναι πολύ επίκαιρη.

Υλικά
1 χταπόδι (1 1/2 κιλού περίπου)
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 ποτηράκι ξύδι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
1 κιλό ντομάτες ώριμες (σε πελτέ)
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
1-2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και το βράζουμε για μισή ώρα. Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε να σωταριστεί. Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
Σημειώσεις συνταγής: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτα και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να σπάσει η αψάδα της ντομάτας.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου