Ποδαρικό στο 2018 με φόρους και πρόστιμα

Το 2018 μπαίνει με φόρο στα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο Airbnab ή σε άλλες πλατφόρμες, αλλά και υποχρεώσεις για την ένταξη των ιδιοκτητών στο μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση έρχονται πρόστιμα.
Όσοι ενοικιάζουν ακίνητο μέσω της γνωστής πλατφόρμας Airbnb ή άλλης αντίστοιχης πλατφόρμας βραχυχρόνιας ενοικίασης στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν και δεν δηλώσουν το ακίνητο θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο αντίστοιχο με την κανονική ενοικίαση ακινήτου. Η φορολόγηση των εσόδων μέσω βραχυχρόνιας ενοικίασης ακινήτου είναι ο ίδιος με εκείνων για την κανονική ενοικίαση ακινήτου. Έτσι τα έσοδα ως 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 15%. Από τα 12.001 ευρώ ως τις 35.000 ευρώ τα έσοδα φορολογούνται με συντελεστή 35% και από 35.001 ευρώ και πάνω ο φόρος πάει στο 45%.

Το μητρώο για τη βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτου
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει το ακίνητο ή τα ακίνητα στο “μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» της ΑΑΔΕ. Εκεί θα δηλώνεται η διάρκεια μίσθωσης και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα ζητούνται. Το ανώτατο όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι 90 ημέρες, ενώ το όριο αυτό θα πέφτει στις 60 ημέρες σε περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται περιοχές με πληθυσμό κάτω από 10.000 άτομα. Για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα το ακίνητο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ. Το πρόστιμο για όποιον δεν δηλώσει το ακίνητο είναι 5.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του ακινήτου θα ενημερώνονται και θα καλούνται να δηλώσουν το ακίνητο μέσα σε διάστημα 15 ημερών. Εάν δεν το πράξουν θα επιβάλλεται αυτόματα πρόστιμο 5.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν δηλώσει το ακίνητο εντός έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση υποτροπής τετραπλασιάζεται.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts