Η Βόρεια Κορέα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Όλα δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα. Οι Αγώνες ξεκινούν στις 9 Φεβρουαρίου.
Τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει βήματα για διάλογο ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα. Ένα βήμα ήταν η συμμετοχή της Πιονγκγιανγκ στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιοντσάν. Και όλα δείχνουν ότι μάλλον οι αθλητές της Βόρειας Κορέας θα είναι παρόντες. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ότι δηλαδή η Πιονγκγιάνγκ «θα συμμετάσχει πιθανώς» στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo Βορειοκορεάτης Τσανγκ Ουνγκ, μέλος της ΔΟΕ, έκανε τη δήλωση σε δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας στάσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου. Ο Τσανγκ ήταν καθ’ οδόν προς την Ελβετία, όπου εδρεύει η ΔΟΕ. Μη κατονομασθείσες πηγές τις οποίες επικαλείται το Kyodo ανέφεραν πως σκοπός του ταξιδιού μπορεί να είναι να συζητήσει με τη ΔΟΕ ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν (Νότια Κορέα) από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Άλλωστε και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του εύχεται την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και πως σκέπτεται την αποστολή μιας αντιπροσωπείας σε αυτούς. Η Σεούλ και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων επιθυμούν η Πιονγγιάνγκ να συμμετάσχει στους αγώνες προκειμένου να μειωθεί η ένταση που προκλήθηκε στην κορεατική χερσόνησο από τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα που εξακολουθεί να εξελίσσει η Βόρεια Κορέα παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Νότια και Βόρεια Κορέα στο ίδιο τραπέζι
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ συμφώνησαν την Παρασκευή (05.01.2018) να διεξαγάγουν συνομιλίες για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Η συνάντηση, η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στο Πανμουντζόμ, το συνοριακό χωριό όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση του πυρός του πολέμου της Κορέας (1950-53). Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξακολουθούν από τεχνική άποψη να βρίσκονται σε πόλεμο από το 1953 καθώς το τέλος του πολέμου στη χερσόνησο δεν ακολούθησε μια ανακωχή ή μια συμφωνία ειρήνης. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συμφώνησαν να μεταθέσουν για μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις τους που προκαλούν κάθε φορά επιδείνωση της έντασης στη χερσόνησο.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts