Κώστας Πρέντζας: «Το ευχαριστώ και οι συγκεκριμένες προτάσεις του Επιμελητηρίου»

Ξεκινώντας, θέλω να ευχαριστήσω τον νέο Πρόεδρο του ΕΒΕΚΙ Σταύρο Σπαθή, για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και την ανάθεση σε μένα και τον Κυριάκο Κουρκουμέλη, της Πράσινης Ανάπτυξης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου και ως εκ τούτου των επιχειρήσεων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Πράγματι, σκοπός μου ερχόμενος στην Κεφαλονιά πριν σχεδόν 11 χρόνια με την οικογένειά μου, ήταν όχι μόνο η επαγγελματική μου ενασχόληση ως Μηχανικός με τις τεχνολογίες ΑΠΕ & Εξοικονόμησης φυσικών πόρων, των βιολογικών προϊόντων, των πράσινων πιστοποιήσεων κ.α., αλλά να επιτύχω τον μεγάλο στόχο να συνδράμω, στην ήδη συντελούμενη τότε παγκοσμίως αλλαγή περιβαλλοντικής νοοτροπίας και αντίληψης, ώστε όσα γνώριζα σε επιστημονικό και γνωσιακό επίπεδο να καταφέρω να τα μεταφέρω στους συμπολίτες μου για να γίνουν και αυτοί κοινωνοί της πράσινης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μέσω της ελεύθερης βούλησης και όχι της επιβολής. Οι ραδιοφωνικές μου εκπομπές και τα άρθρα μου αποσκοπούσαν στο να καταστούν τροφή σκέψης για όσους ήδη είχαν ανησυχίες, και να καταδείξουν την άλλη όψη του νομίσματος σε όσους δεν τη γνώριζαν, αλλά με επιχειρήματα λογικά και εμπεριστατωμένα.
Αποτάσσομαι το δόγμα και δεν θεωρώ σε καμμία περίπτωση τον εαυτό μου οικολόγο. Ως εκ τούτου, όσοι αρέσκονται στη συγκεκριμένη ταμπέλα, και οι οποίοι(ες) συνήθως υποκινούνται από ιδιοτελείς σκοπούς, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου να γνωρίζουν θα με βρουν απέναντί τους. Προφανώς η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς μπορεί να είναι και πράσινη και ισχυρή. Η ανάπτυξη, όπως ακριβώς και η κοινωνική συνύπαρξη, απαιτεί σεβασμό στους κανόνες. Είναι κάτι παραπάνω από λογικό, να επιζητούμε στα νησιά μας, πρωτίστως να προστατέψουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κάλλος, τη χλωρίδα και την πανίδα μας, τις θάλασσες και τις ακτές μας, τα πολιτισμικά μας μνημεία και την κουλτούρα μας, ώστε μέσα σε όλα αυτά να περικλείσουμε την οικονομική ανάπτυξη της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς.
Είναι επιτακτική ανάγκη όσοι θεσμικοί φορείς διαχειρίζονται ζητήματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης να τοποθετούν πάνω από όλα το κοινωνικό όφελος και να αξιοποιούν το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό στα νησιά μας, το οποίο έχει αποδείξει δεν στερείται γνώσεων και εμπειρίας, υπερτερεί δε προφανώς στην αγάπη για τον τόπο του. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα καταθέσει στη Βουλευτή μας, στην Π.Ε. και στις δημοτικές αρχές νησιών μας συγκεκριμένες προτάσεις εν ευθέτω χρόνο, και καλώ όσους επιχειρηματίες θέλουν να συνδράμουν, να καταθέσουν είτε επίσημα με έγγραφο στο ΕΒΕΚΙ, είτε σε μένα προσωπικά, τις προτάσεις τους.
Είναι απαραίτητες οι συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα για να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι, όπως λ.χ. η συνεργασία μας με το ΤΕΕ, είναι όμως ακόμα πιο απαραίτητη η εκπαίδευση των παιδιών μας και των νέων πολιτών, σε ένα πνεύμα όπου “η οικολογία αποτελεί την κατανόηση του βασικού γεγονότος, ότι η κοινωνική ζωή δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη, με έναν κεντρικό τρόπο, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται αυτή η κοινωνική ζωή” , όπως σοφά αναφέρει ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

Κωνσταντίνος Πρέντζας
Υπεύθυνος Περιβάλλοντος & Πράσινης Ανάπτυξης ΕΒΕΚΙ

 

Related Posts