Ένας κόσμος καθόλου κόσμιος…

Είχατε σήμερα πολλούς πονοκέφαλους στη δουλειά και αποφασίσατε να βγείτε έξω να ξεσκάσετε σε ένα ζαχαροπλαστείο. Πόσο θα σας κοστίσει, αλήθεια, ένας καφές; Αν είναι ελληνικός μονός γύρω στο ενάμιση ευρώ.
Αν είναι καπουτσίνο γύρω στα τρία ευρώ και αν ακούει σε κάποιο άλλο όνομα, πιο «χλιδάτο», ας πούμε φρέντο καπουτσίνο, άντε τέσσερα ευρώ. Αν θέλετε να συνοδεύσετε το καφεδάκι σας με μια παστούλα, ο λογαριασμός θα φθάσει τα δέκα το πολύ ευρώ μαζί με το μικρό μπουκάλι του νερού, που συνήθως σας φέρνουν χωρίς να το ζητήσετε, και το κατά δύναμη φιλοδώρημα! Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης το κόστος αυτής της εξόδου βρίσκεται μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του μέσου πολίτη. Σε άλλες, όμως, χώρες το ποσό αυτό είναι μυθικό! Και αυτές οι χώρες είναι πολλές. Πάρα πολλές, με πληθυσμό που αγγίζει το μισό του παγκόσμιου! Σε αυτές τις δύσμοιρες χώρες η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν γνωρίζει τέτοιες «πολυτέλειες». Εκεί οι άνθρωποι αγωνίζονται αδιάκοπα για την επιβίωσή τους και δεν διαθέτουν ούτε τα χρήματα ούτε το χρόνο για ένα καφεδάκι. Και το μόνο που μπορούν να… απολαύσουν το οποίο έχει κάπως την εμφάνιση καφέ, είναι τα… λασπόνερα!
Έχω τονίσει πολλές φορές τις ανισότητες τούτου του κόσμου. Είναι ένα θέμα που με αγγίζει και με πονάει, ίσως γιατί είμαι περισσότερο ιδεαλιστής από ότι θα έπρεπε, αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ο κόσμος ποτέ δεν υπήρξε όμορφος, ηθικός και αγγελικά πλασμένος. Πάντα είχε ασχήμια, ανέκαθεν υπήρξε ανήθικος και μόνο ένας αμετανόητα ρομαντικός ποιητής θα έλεγε ότι είναι «αγγελικά πλασμένος». Εκείνο που με ανησυχεί και με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι αντί να βλέπουμε εξάλειψη των αδικιών, αντί να παρατηρείται άμβλυνση των ανισοτήτων, οι αδικίες γίνονται καθημερινά εντονότερες και οι ανισότητες καλπάζουν! Άκρως ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έβαλε στο χέρι του το 82% του παγκόσμιου πλούτου που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του 2017 ενώ στο ίδιο διάστημα το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3 δισεκατομμύρια 700 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είδαν καμία αύξηση στο μερίδιό τους! Η Oxfam αποδίδει την ακατανόητη αυτή ανισορροπία της αγοράς στη φοροδιαφυγή, στην επιρροή του κόσμου των επιχειρήσεων στους νομοθέτες, στην καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων αλλά και στις περικοπές που κάνουν οι εταιρίες. Και ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, άλλα οικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην περίοδο 2016-2017 κάθε δύο μέρες ξεπρόβαλε και ένας νέος δισεκατομμυριούχος! Ο γενικός διευθυντής του βρετανικού παραρτήματος της Oxfam, Μαρκ Γκόλντινγκ, ισχυρίστηκε πως αυτή η στατιστική αποκαλύπτει ότι «κάτι πάει πολύ στραβά στην παγκόσμια οικονομία».
«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο επίπεδο ανισοτήτων», τόνισε ο κ. Γκόλντινγκ στο BBC, και πρόσθεσε ότι «η συγκέντρωση του ακραίου πλούτου στην κορυφή δεν είναι σημάδι ακμάζουσας οικονομίας, αλλά σύμπτωμα ενός συστήματος που αποτυγχάνει για εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους με μισθούς φτώχειας, που φτιάχνουν τα ρούχα μας ή καλλιεργούν τα φαγητά μας». Αλλά και στην Ευρώπη «της ανάπτυξης και της προόδου» τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για πολλά χρόνια η ανεργία των νέων παραμένει σε υψηλά επίπεδα γεγονός που προκαλεί βαθύτατες ανησυχίες. «Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι νέοι να γίνουν φτωχοί και να υποστούν απώλειες εισοδημάτων ισοβίως, έχει ουσιαστική σημασία να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας, με την καθιέρωση φορολογικών ελαφρύνσεων όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», σχολίασε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αν δεν ενεργήσουμε αποτελεσματικά, μια γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ», προειδοποίησε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κομμουνισμός, που σημαία του ήταν η ισότητα των ανθρώπων, κατέρρευσε γιατί, ανάμεσα στα άλλα, είχε αφανίσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ισχυρίζονται στη Δύση. Αλλά και ο καπιταλισμός που προσφέρει ότι δεν πρόσφερε ο κομμουνισμός δεν πάει καθόλου καλά. Η ελεύθερη αγορά έχει μετατρέψει σε σύγχρονους σκλάβους εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας! Ας ελπίσουμε ότι οι μπροστάρηδες του κόσμου θα μπορέσουν σύντομα να βάλουν φρένο σε αυτή την ηθική διολίσθηση! Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts