Υποψήφιοι… άστεγοι εκατομμύρια συμπολίτες μας

«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, με χιλιάδες πολίτες που χρωστούν στην εφορία να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σπίτι. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών τα «μαζεύει» σχετικά με τις 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού η τρόικα δεν… πολυψήνεται.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι από 1η Μάη ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο, τότε καταλαβαίνει ότι τα πράγματα… είναι δύσκολα. Tο μήνυμα που στέλνει η τρόικα προς κάθε κατεύθυνση είναι να μην υπάρξει καμία νέα ρύθμιση για οφειλές πολιτών σε εφορία και ταμεία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται προεκλογικά, όποτε κι αν συμβεί αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ανακοινώσει να έρθει τελικά μια ρύθμιση τουλάχιστιν 36 ή 48 δόσεων. Το σκεπτικό των δανειστών να μπει φρένο στη φιλολογία για νέα ρύθμιση, το οποίο φαίνεται να ενστερνίζεται πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά ελπίζοντας ή αναμένοντας πως θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών παγώνουν τις τρέχουσες πληρωμές και οδηγούν σε διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές είναι ότι με τους φόρους και τις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά, εκ των πραγμάτων υπάρχει αδυναμία πληρωμής των φόρων και άρα, αν δεν δοθεί η δυνατότητα εξόφλησής τους των φόρων σε δόσεις που να ξεπερνούν σε αριθμό τουλάχιστον τις 36, δεν πρόκειται να πληρωθούν αυτοί οι φόροι ποτέ. Τα στοιχεία από την καταγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποκαλυπτικά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη για να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά και να μην κινδυνεύσουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Εκατομμύρια πολίτες… υποψήφιοι άστεγοι
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη 4.068.000 πολιτών και επιχειρήσεων «έσπασαν» κάθε ρεκόρ, αφού ανήλθαν σε 101,9 δισ. ευρώ. Για να περιοριστεί αυτό το ποσό, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε κάθε εργάσιμη ημέρα του τελευταία μήνα του προηγούμενου έτους 778 κατασχέσεις. Σε 1.050.007 φορολογούμενους έχει γίνει δέσμευση και κατάσχεση λογαριασμού ενώ 1.783.858 πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Και όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το χρέος τους σε 12 δόσεις. Αξίζει να τονιστεί πως όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους , που δεν έχουν λήξει, σε μηνιαίες δόσεις, (12,24, 120), θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μην βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και βιώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Βασικό «όπλο» για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη για να μην απλώσει η εφορία το «χέρι» της στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Taxisnet. Έτσι θα προστατεύσουν ποσά έως 1.250 ευρώ μηνιαίως. Την διαδικασία αυτή θα πρέπει να την ακολουθήσουν και οι συνδικαιούχοι.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts