AB BASILOPOULOS
Mythos

Φιλέτο πέρκας στην κατσαρόλα κρασάτο

By on February 18, 2018
περκα

Από αύριο ξεκινάει η Σαρακοστή για το Πάσχα, ωστόσο σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που καταναλώνουμε τυροκομικά και ψάρι. Λόγω της ημέρας το μενού μας περιλαμβάνει ψάρι και μάλιστα από τα πιο εκλεκτά.

Υλικά
800 γραμ. φιλέτο πέρκας
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. κάπαρη
αλεύρι για το πανάρισμα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο στη φωτιά, και μόλις ζεσταθεί πολύ ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν κάψει το λάδι, βάζουμε με προσοχή και λίγα-λίγα τα κομμάτια του ψαριού μέσα στην κατσαρόλα. Ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας, μπορεί να χρειαστεί να τα σωτάρουμε και σε δύο δόσεις. Τα σωτάρουμε από τη μία πλευρά, και μόλις χρυσίσει (όχι παραπάνω από 2 λεπτά), τα γυρνάμε από την άλλη. Όταν χρυσίσουν και από τη δεύτερη πλευρά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο στην άκρη. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και την κάπαρη (προσέχουμε να την έχουμε ξαρμυρίσει καλά). Ανακατεύουμε και τοποθετούμε προσεκτικά ξανά τα φιλέτα στην κατσαρόλα, πάνω από τα κρεμμύδια. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να σκεπαστούν τα φιλέτα από τη σάλτσα (δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν), χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για περίπου 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύουμε με λαχανικά στον ατμό ή βραστά, ή με σαλάτα εποχής.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου