Πετρέλαιο και αέριο φέρνουν αναταράξεις στην κυβέρνηση

Αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσαν τα νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 4 περιοχές της χώρας, που ψηφίστηκαν πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σαφείς αποστάσεις – ασκώντας δριμεία κριτική – κράτησε ο Νίκος Φίλης στο παρά ένα της ψηφοφορίας και λίγη ώρα μετά το επίσημο «ΟΧΙ» των οικολόγων της κυβέρνησης, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργου Δημαρά. «Τα νομοσχέδια δεν είναι κατ’ επιταγή της Τρόικας, αλλά μία επιλογή της κυβέρνησης σε συνέχεια ανάλογων επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπάρχει συνέχεια του κράτους όμως δεν σημαίνει ότι η συνέχεια του κράτους είναι και συνέχεια επιλογών. Υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εδώ για να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνέχειας αλλά και ανατροπών και τομών σε επιλογές μεγάλης εθνικής σημασίας όπως αυτές που αποτελούν απειλές κατά του περιβάλλοντος «, σημείωσε με νόημα ο κ. Φίλης, αμφισβητώντας τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας και τα προσδοκώμενα έσοδα μέσω της επίκλησης περιβαλλοντικών οργανώσεων ακόμα και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί του Νίκου Φίλη πάντως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς στα πηγαδάκια του κοινοβουλίου ως απλή «επαναστατική γυμναστική» δεδομένου ότι διατυπώθηκαν στο παρά ένα της ψηφοφορίας και αφού είχε ξεκαθαριστεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι τελικώς δεν θα αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία. «Για κάθε βήμα υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση», ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, που φάνηκε ενοχλημένος από την κριτική του «συντρόφου» του και χαρακτήρισε «μυθοπλασία» την ανεπαρκή περιβαλλοντική προστασία.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, επιβεβαίωσε και επισήμως στην Ολομέλεια τη διακηρυγμένη αντίθεση του ίδιου και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, στις εν λόγω κυρώσεις, αποδίδοντας την αρνητική τους ψήφο τόσο στην πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων για τις εξορύξεις, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και την «ηθική ευθύνη και την αίσθηση δικαίου απέναντι στις επόμενες γενιές» και υποστηρίζοντας ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων συγκαταλέγονται στο μοντέλο ανάπτυξης που ευθύνεται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. «Ελπίζω ως έσχατο μέτρο διαφύλαξης της αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου του τόπου, είτε να παραιτηθεί ο κος Τσιρώνης είτε να τον παραιτήσει ο κος Τσίπρας», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Τις αρνητικές εντυπώσεις ανέλαβε να αμβλύνει ο κ. Σταθάκης, που δήλωσε το σεβασμό της κυβέρνησης αφενός μεν απέναντι στις ευαισθησίες των Οικολόγων που μετέχουν σε αυτή αφετέρου δε στο συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση, ενώ παρείχε και διαβεβαιώσεις για αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, που θέλοντας να ενισχύσει την εικόνα της κυβερνητικής συνοχής σημείωσε ότι: «οφείλουμε σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και είναι και ένδειξη πολιτισμού να τιμούμε αυτή τη συνταγματική υποχρέωση να ψηφίζουμε σύμφωνα με τις αξίες μας κι αυτό που επιτάσσει ο νους μας και η σκέψη μας». Παρά τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες πάντως οι 4 επίμαχες συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Άρτα – Πρέβεζα, Ιόνιο Πέλαγος (περιοχή 2), Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Κατά ψήφισε το ΚΚΕ ενώ «Παρών» δήλωσε η Χρυσή Αυγή.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

 

Related Posts