20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Στις 20 Μαρτίου κάθε χρόνο η διεθνής οδοντιατρική κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας, καθώς και όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, συμμετέχει στον εορτασμό με δραστηριότητες που προτείνει ο δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός μας φορέας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας είναι η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για την σημασία της στοματικής υγείας, που είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής υγείας του ανθρώπου. Είναι γεγονός ότι το 90% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κάποια στοματική νόσο κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τόσο η πιθανότητα εμφάνισης των νόσων αυτών, όσο και τα αποτελέσματά τους περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπεία.
Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών για την αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, η υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, η χρήση φθοριούχας οδοντόκρεμας, η αυτοεξέταση και η ο τακτικός έλεγχος από οδοντίατρο, είναι τα βασικώτερα βήματα για την διατήρηση της στοματικής μας υγείας. Τα νοσήματα των δοντιών και του στόματος, επιδρούν αρνητικά στα άλλα συστήματα του ανθρώπου, ενώ – και αντίστροφα- ένας μεγάλος αριθμός νοσημάτων της γενικής υγείας παρουσιάζουν τα πρώτα τους σημεία και συμπτώματα στο στόμα, γεγονός που διευκολύνει την πιο έγκαιρη διάγνωση.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας, συμμετέχοντας ουσιαστικά στον εορτασμό της ΠΗΣΥ, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιεύει στην ελληνική της εκδοχή την επίσημη αφίσα της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθώς και την αφίσα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που θεωρούμε ότι μεταφέρει πιο καθαρά τα μηνύματα για την πρόληψη. Τα μέλη του Συλλόγουνμας, οι οδοντίατροι της Κεφαλονιάς, θα προσφέρουμε δωρεάν οδοντιατρική εξέταση την Τρίτη 20/3/2018, σε όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να εξετασθούν. Σας προτείνουμε επίσης να δείτε ένα βιντεάκι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που παρακινεί τα παιδιά στην καθαριότητα και φροντίδα των δοντιών τους, στο You Tube, μέσω του συνδέσμου https://www.youtube.com/watch?v=pPPDT7OuIag

Από το Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου

Related Posts