Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία στο παγκόσμιο Forum νεολαίας στο Ζάππειο

Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ συμμετείχε ενεργά στο «FORUM ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» που οργανώθηκε από εννιά παγκόσμιες Ελληνικές Ομογενειακές Οργανώσεις και έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα από 31 Μαρτίου 2018 έως και 1 Απριλίου 2018.
Στο FORUM συμμετείχαν 350 νέοι Έλληνες από όλο τον κόσμο και μεταξύ αυτών συμμετείχαν πέντε νέοι από τα νησιά μας, επιστήμονες, ως εκπρόσωποι νεολαίας της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας. Οι Νέοι μας που συμμετείχαν και εκπροσώπησαν τα Νησιά μας, (και προτάθηκαν από τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τα Σωματεία που εκπροσωπούνται στην Επτανησιακή Συνομοσπονδία) ήταν οι εξής:
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, Ερευνήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας Νέων και Εφήβων
ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Οικονομολόγος – Ορκωτή Λογίστρια
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ-ΚΟΥΡΕΛΗ ΕΒΙΤΑ Δικηγόρος, πρώην Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά
ΑΜΠΑΒΑΝΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Αρχιτέκτων Μηχανικός
Στην τελετή έναρξης του FOPUM στις 31/3/2018 στο Ζάππειο Μέγαρο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και τη Διασπορά, καθώς και πολλοί προσκεκλημένοι, Επίσημοι, Πολιτικοί και εκπρόσωποι Παγκόσμιων Πολιτιστικών Φορέων που απεύθυναν χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Παργινός Ιωάννης κατά το χαιρετισμό που απεύθυνε, αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων στοιχείων Πολιτισμού στη χώρα μας. Το ψήφισμα η Συνομοσπονδία μας το εξέδωσε στις 27/1/2018 και αναρτήθηκε στο AVAAZ (διεθνές site).
Στη συνέχεια εκπρόσωποι Νεολαίας Παγκόσμιων Συνομοσπονδιών, Συμβουλίων, Ομοσπονδιών, Αμφικτυονιών στο πλαίσιο των ομιλιών τους παρουσίασαν το έργο τους και την προσφορά τους στους απανταχού Έλληνες και τη διατήρηση της Πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας χορευτικά συγκροτήματα στο Σύνταγμα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και ο ΧΟΡΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας μεγάλης σπείρας (χορεύοντας όλοι καλαματιανό), συμβολίζοντας την Ενότητα και τη Δύναμη του Ελληνικού Έθνους.
Την επόμενη μέρα 1/4/2018 οι νέοι μας (μετά τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών) συμμετείχαν στις εργασίες του FOPUM στο Ζάππειο με τα εξής θέματα (workshops):
Σχέσεις Ελλάδας-Διασποράς
Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός
Ελληνική Οικονομία και Ανάπτυξη της χώρας
Ορθοδοξία και Κοινωνική Δικαιοσύνη
Στη διάρκεια των workshops μεταξύ άλλων, οι Νέοι μας εξέφρασαν ιδέες, οράματα, προβληματισμούς, απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των απανταχού στον κόσμο Νέων Ελλήνων (Ελλάδας και Διασποράς) και την επίτευξη και υλοποίηση των κοινών τους στόχων και επιδιώξεων.
Τα workshops είχαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν ως παρατηρητές μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων (Συνομοσπονδιών κ.λ.π.) Την Επτανησιακή Συνομοσπονδία εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κ. Άννα Αλεξανδράτου.
Μετά το πέρας των εργασιών του FOPUM πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των Νέων μας με πορεία που ξεκίνησε από το Ζάππειο, έκανε στάση στο Μουσείο της Ακρόπολης και κατέληξε στο λόφο της Πνύκας. Εκεί έγινε η τελετή λήξης και διαβάστηκε το ψήφισμα του FOPUM για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε Ελληνικά-Αγγλικά. Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας κ. Άλκης Αναστασιάδης στην ομιλία λήξης αναφέρθηκε στην Επτανησιακή Συνομοσπονδία και το ψήφισμα που ανάρτησε στο AVAAZ καλώντας τους Νέους και πολίτες όλου του κόσμου να ψηφίσουν. Η Γ. Γ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννα Αλεξανδράτου παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σε Ξένα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που της ζητήθηκε, αναφερόμενη στο ψήφισμα της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας που αναρτήθηκε στο AVVAZ στις 27/1/2018, καλώντας τους πολίτες του κόσμου να ψηφίσουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και άλλων Στοιχείων Πολιτισμού στη χώρα μας.
Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία θα συνεχίσει το πρωτοποριακό έργο της και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην διάδοση και διατήρηση της πολιτιστικής μας και πνευματικής μας κληρονομιάς και παράλληλα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη Νεολαία μας.
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. αισθανόμαστε περήφανοι που η φωνή της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας ενώθηκε με τη φωνή των Νέων της Ελλάδας και της Διασποράς στο διήμερο «FORUM ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», ώστε να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού στη χώρα μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ      ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

2 3 4

Related Posts