Μεγάλη Εβδομάδα στο Όσλο για τον Κεφαλλονίτη Μητροπολίτη Σουηδίας κ.κ. Κλεόπα

O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε και πάλι το Όσλο της Νορβηγίας, δύο μόλις εβδομάδες μετά τους εορτασμούς για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης, 3 Απριλίου 2018, στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Όσλο το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, όπου τον υπεδέχθη ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού. Ακολούθως μετέβη στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου, στην οποία συμμετείχαν ο π. Αλέξανδρος και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Όλαφ Leserth, Εφημέριος της Ενορίας «Άγιος Χάλβαρντ» του Όσλο, της Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην Ι. Ακολουθία παρέστη η Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Νορβηγία, κ. Νίκη Καμπά, με συνεργάτες της.
Ο Μητροπολίτης μίλησε στην Ελληνική και την Αγγλική για το τροπάριο και το βίο της Αγίας Κασσιανής, καθώς και για την αμαρτωλή γυναίκα, που ανέλαβε το ρόλο της Μυροφόρου, που προσέφερε στο Χριστό μύρα, πριν τον ενταφιασμό Του. “Η μυροφόρος δε μίλησε μπροστά στο Χριστό, αλλά έπραξε, μετανόησε, δε φοβήθηκε την κατακραυγή, διότι γι᾽ αυτήν προείχε η σωτηρία. Η αντίδραση του Χριστού στην πράξη αυτή είναι η ίδια, όπως και σε κάθε ανθρώπινη ψυχή σιωπηλή αποδοχή του μύρου, της πράξης, του αδειάσματος της αμαρτίας και της ευωδίας της αγάπης. Ο Χριστός δεν δέχτηκε την υποκριτική αντίδραση κανενός, για την αξία του μύρου που σπατάλησε η μυροφόρος. Κι αυτό διότι είναι Θεός, που δεν απορρίπτει, αλλά σώζει τον άνθρωπο.” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο επίσκοπος.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε την 20μελή Νορβηγική Χορωδία «Arkadia», και τη χοράρχη κ. Μαριλένα Ζλατάνου, οι οποίοι έψαλαν στην Ελληνική το τροπάριο της Κασσιανής του Θ. Πολυκράτη (1863-1926), σε διασκευή της κ. Ζλατάνου, για πρώτη φορά στο Μητροπολιτικό Ναό. Στο πιάνο συνόδευσε η κ. Natasja Rybak, Ορθόδοξη, με καταγωγή από τη Λευκορωσία, μητέρα του κ. Alexander Rybak, ο οποίος πήρε την 1η θέση στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision το 2009, εκπροσωπώντας τη Νορβηγία.
Στο τέλος της ακολουθίας, ο Ποιμενάρχης συνεχάρη τη χορωδία, τη χοράρχη, τον π. Αλέξανδρο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, καθώς και τους ψάλτες κ.κ. Παναγιώτη Παύλο και Maxime Lesage, οι οποίοι απέδωσαν τους ύμνους στην Ελληνική και τη Νορβηγική. Προσέφερε, επίσης, μια συλλογή χάρτινων αντιγράφων παλαιών βυζαντινών εικόνων στην κατηχήτρια κ. Ευαγγελία Χατζηπέτρου, συγχαίροντάς την για την προσφορά της στο κατηχητικό σχολείο της ενορίας. Αμέσως μετά, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών προσέφερε δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα στην κοινοτική αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού.
Την επομένη, Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιστορικό Μουσείο του Όσλο, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, και το εσπέρας της ιδίας επέστρεψε αεροπορικώς στη Στοκχόλμη, όπου μετέβη στην ενορία του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας, για να τελέσει το Ι. Μυστήριο του Ευχελαίου.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

2 3 4 5

Related Posts