Πυραυλική επίθεση στη Συρία με 14 νεκρούς

Για 14 νεκρούς κάνει λόγο η Δαμασκός μετά την επίθεση στην αεροπορική βάση Τ-4 στην περιοχή της αρχαίας Παλμύρας. Η βάση είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της περιοχής και είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ και τους συμμάχους του με τη βοήθεια της Ρωσίας.
Η επίθεση με πυραύλους στη Συρία έρχεται λίγες ώρες μετά από την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ντούμα και το καθεστώς άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντίποινα. ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ ωστόσο διέψευσαν ότι εμπλέκονται στην επίθεση. Το συριακό καθεστώς έκανε λόγο για μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον του αεροδρομίου, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 8 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τις αντιαεροπορικές συστοιχίες που έχουν τοποθετηθεί εκεί. Πολλοί πύραυλοι ωστόσο βρήκαν τον στόχο τους με αποτέλεσμα, όπως μεταδίδουν συριακά μέσα να χάσουν τη ζωή τους 14 μαχητές, κάποιοι από τους οποίους, όπως αναφέρεται είναι Ιρανοί. Ο ισραηλινός στρατός, που τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές στη Συρία εναντίον βάσεων του συριακού στρατού, αρνήθηκε σήμερα να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο». Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή δήλωσε στο Reuters ότι δεν αποκλείει να ευθύνεται το Ισραήλ για την επίθεση.
Λίγη ώρα νωρίτερα, αρχικά το Μέγαρο των Ηλυσίων και κατόπιν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται λόγος για τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα». Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας “δείχνει” το Ισραήλ για την επίθεση στην αεροπορική βάση της Συρίας. Γίνεται λόγος για επίθεση από μαχητικά τύπου F-15 τα οποία απογειώθηκαν από βάση στο βόρειο Ισραήλ. Πάντα σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι συριακή αεράμυνα κατάφερε να αποκρούσει πέντε από τις οκτώ επιθέσεις που επιχείρησαν τα μαχητικά του Ισραήλ. Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η χώρα εμπλέκεται στην επίθεση.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts