Πρώτη επαφή Εφόρου Αρχαιολογίας και Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλονιάς

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προγραμματισμένη συνάντηση- γνωριμία του νέου Εφόρου Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης αρχαιολόγου, Γρηγόρη Γρηγορακάκη με τα μέλη του Δ.Σ της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο αρχαιολόγος κύριος Βασίλειος Λέτσιος ως τακτικό μέλος της Ε.Μ.Π.Κ και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού συλλόγου Τζαννάτων κύριος Ανδρέας Γαβριελάτος. Κατά την διάρκεια της συνάντησης όλα τα μέλη καλωσόρισαν τον νέο Έφορο Αρχαιοτήτων κύριο Γρηγόρη Γρηγορακάκη, του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο έργο του, να έχει κουράγιο δύναμη και έμπνευση και του ανέφεραν ότι θα βρίσκονται πάντα στην διάθεσή του. Ακολούθησε συζήτηση όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά και χρονίζοντα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της Ε.Μ.Π.Κ όπως η ένταξη του μνημειώδους Θολωτού τάφου Τζαννάτων στο ΕΣΠΑ της ΠΙΝ σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΣ, η επαναδραστηριοποίηση και η παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νομού μας στις εγκαταλειμμένες εδώ και χρόνια αρχαιολογικές θέσεις που είχαν κατά το παρελθόν δρομολογηθεί ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες και ζήτησαν από το νέο Έφορο να αναλάβει κατεπείγουσες πρωτοβουλίες ούτως ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε όλα τα μέτωπα και ιδιαιτέρως στην ανάληψη πρωτοβουλιών ούτως ώστε η Κεφαλληνία να αποκτήσει το γρηγορότερο δυνατόν Μουσεία αντάξια του πολιτιστικού μας αποθέματος και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους που δεν θα προσβάλουν με εικόνες εγκατάλειψης το επίπεδο του πολιτισμού των νησιών μας.
Ο κ. Γρηγορακάκης αφού πρώτα απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ της Εταιρείας ενημέρωσε τα μέλη μας ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και όλα τα μέλη της Εφορίας στο σύνολό της θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να επαναδρομολογηθεί το ταχύτερο δυνατόν η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του ΚΑΣ και μας υποσχέθηκε πως θα ζητήσει από όλους τους εμπλεκομένους φορείς να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν έμπρακτα. Επιβεβαίωσε το συνεχές ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου για την ένταξη του μνημείου στο σύνολό του όσο και για την άμεση δρομολόγηση της επισκευής του Μουσείου Αργοστολίου για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επαναλειτουργία του. Επίσης μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει μαζί με τις υπηρεσίες της ΠΙΝ προκειμένου να βρεθούν λύσεις για όσα ενταγμένα έργα καταγράφονται δυσκολίες και καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του φυσικού τους αντικειμένου.
Για τα θέματα της ανάδειξης και καθαριότητας των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων μας ανέφερε ότι η υπηρεσία του θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ενημερώνοντάς μας ότι ήδη για το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, (που αποτελούσε ως γνωστόν ένα μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα με πλήθος αρνητικών σχολίων κατά το παρελθόν), στις μέρες μας για πρώτη φορά και πριν το Πάσχα με έργα που δρομολόγησε η υπηρεσία του έχει καθαριστεί και έχει επισκευαστεί σε μεγάλο βαθμό ο φθαρμένος ηλεκτροφωτισμός του. Συζητήθηκαν επίσης μια σειρά θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος και ζητήθηκε από τον νέο μας Προϊστάμενο τώρα που η Υπηρεσία του νομού μας μετά από πολλά χρόνια κάλυψε την χηρεύουσα θέση του Προϊσταμένου της να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις ούτως ώστε τα νησιά μας να βρεθούν στην πρωτοπορία σε ότι έχει να κάνει με τα θέματα πολιτισμού και έρευνας σε όλα τα θεματικά παιδεία που η αρχαιολογική κοινότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τέλος συζητήθηκαν θέματα που μπορούν να προάγουν το αρχαιόφιλο πνεύμα των Κεφαλλήνων καθώς επίσης ζητήματα συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας, με αρχαιόφιλους συμπολίτες μας που αποδειγμένα έχουν σταθεί αρωγοί στο έργο της αρχαιολογικής κοινότητας και με εκπαιδευτικά, πανεπιστημιακά – ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος και της αλλοδαπής. Το βέβαιο είναι ότι η εκλογή και τοποθέτηση του νέου Εφόρου Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας και Ιθάκης ερχόμενος στα νησιά μας με τις καλύτερες των συστάσεων και μετά από μια άκρως πετυχημένη θητεία στις θέσεις που υπηρέτησε μας ανοίγει νέους δρόμους και μας προκαλεί από μια νέα αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Για το Δ.Σ της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας
Ο Πρόεδρος, Γεράσιμος Μεταξάς
Ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτριος Βανδώρος

Related Posts