Εργαστήρια πρόληψης δασικών πυρκαγιών και στην Κεφαλονιά

Διαδραστικά εργαστήρια στους Δήμους Κεφαλονιάς, Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Αιγίου και Καλαβρύτων υλοποίησε το WWF Ελλάς με θέμα την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Στα εργαστήρια συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων δημόσιων φορέων αλλά και εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, οι οποίοι για άλλη μια φορά στήριξαν τη δράση του WWF Ελλάς, ενισχύοντας τη θέση ότι η συνεργασία και η δημιουργία κοινής αντίληψης παίζει κομβικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν για πρώτη φορά τα αιτία των δασικών πυρκαγιών ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας και της Κεφαλονιάς και ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ενδεικτικά, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία 16 χρόνια οι δασικές πυρκαγιές στην Αχαΐα οφείλονται σε ποσοστό 48,20% σε ανθρώπινη αμέλεια. Την ίδια ώρα, η Κεφαλονιά, έχει υψηλά ποσοστά αγνώστων αιτιών που προκαλούν δασικές πυρκαγιές (40,6%) ενώ για τα γνωστά αίτια την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ανθρώπινη πρόθεση με ποσοστό 43,20%.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι κυριότερες αρχές πρόληψης δασικών πυρκαγιών, αλλά και οι προϋποθέσεις για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι ο καθένας μας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προστασία του φυσικού μας πλούτου. Τέλος, αναπτύχθηκαν ιδέες και προτάσεις για τη σύνταξη τοπικών σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, που αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο συντονισμού δράσεων πρόληψης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των υλικών και ανθρώπινων πόρων και καταδεικνύουν συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν σε προληπτικό επίπεδο.
Τα εργαστήρια έφεραν στο επίκεντρο το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά, δυο περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας, οι οποίες όμως τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί σημαντικά από τις δασικές πυρκαγιές. Παράλληλα, αποτέλεσαν ιδανική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας και φυσικά να έρθουν κοντά τόσοι φορείς μέσα από μια δομημένη διαδικασία. Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο είναι ότι κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι μια φυσική καταστροφή που μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά μέσω δράσεων πρόληψης και συμμαχιών δημόσιων και εθελοντικών φορέων σε τοπικό επίπεδο. Και προς τον σκοπό αυτό ακριβώς δουλεύει το WWF Ελλάς, μέσα από την εκστρατεία «Η φωτιά σε αφορά».
Ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς δήλωσε: «Πρέπει να δρούμε για τη φωτιά πριν τη φωτιά, καθώς η πρόληψη κοστίζει λιγότερο, έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, μπορεί πραγματικά να αποτρέψει καταστροφές και δεν θέτει περιορισμούς, αφού ως πολίτες μας αφορά όλους, Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που προσπαθεί να διαδώσει το WWF Ελλάς μέσα από τέτοιες δράσεις και φυσικά μέσα από την εκστρατεία “Η φωτιά σε αφορά”, η οποία μας ενημερώνει πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ποιες εργασίες πρέπει να αποφεύγουμε και τι ακριβώς να κάνουμε αν δούμε φλόγα ή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».
Ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, εξωτερικός συνεργάτης του WWF Ελλάς και βασικός εισηγητής των εργαστηρίων δήλωσε: «Για να μειώσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, απαιτείται η υλοποίηση εύστοχων και αποτελεσματικών προληπτικών ενεργειών που θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και της έντασής τους, καθώς επίσης και στη μείωση των καμένων εκτάσεων. Οι βασικοί στόχοι και το περιεχόμενο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών συζητήθηκαν εκτενώς στo πλαίσιο των διαδραστικών εργαστηρίων και επισημάνθηκαν επίσης τα βασικά βήματα για την εκπόνηση αντιπυρικών σχεδίων. Το γεγονός ενισχύει τις συνεργασίες και υποστηρίζει σημαντικά τις κοινές μας προσπάθειες».
Η εκστρατεία «Η φωτιά σε αφορά», στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκαν τα εργαστήρια, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping που είχε υποστηρίξει δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Άνδρο. Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Παράλληλα, κρατικοί φορείς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν σημαντικά στη βέλτιστη υλοποίηση της εκστρατείας και την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων της.
Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια μπορείτε να βρείτε στο http://www.wwf.gr/areas/forests/i-fotia-se-afora
Στα εργαστήρια συμμετείχαν περισσότεροι από 120 εκπρόσωποι από τους ακόλουθους φορείς: Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη των Δήμων Κεφαλονιάς, Δυτικής Αχαΐας, Πατρέων, Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργοστολίου, Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙΠΕ Πατρών, Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χαλανδρίτσας, Δασαρχείο Αιγίου, Δασαρχείο Καλαβρύτων, Δασονομείο Χαλανδρίτσας, Αστυνομικό Τμήμα Ερυμάνθου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς-Κοτυχίου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, Ναυτική Διοίκηση Ιονίου/Ναυτικό Οχυρό Αράξου, Λιμενική Αρχή Αιγίου, 116 Πτέρυγα Μάχης, Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου, Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχνείκων, Σώμα Εθελοντών Διασωστών-Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας, Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Αχαΐας, Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Ερίσου, Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλονιάς, Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας 21ας Λειβαθούς, Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Ελειού Πρόννων, Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Παλικής, Φυσιολατρικός Σύλλογος Μόβρης, Φιλοδασικός και Προοδευτικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου, Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Αχαιός», Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων.

2

Related Posts