Αποφασιστικό χτύπημα στη μάστιγα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Στους άμεσους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της διασύνδεσής της σε πραγματικό χρόνο με τις υποδομές του Taxinet.
Τι σημαίνει αυτό; Διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις, καθώς θα εκλείψει μια σειρά γραφειοκρατικών φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που εκδηλώνεται μέσω της έκδοσης και της λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής «θα έχουμε μια συνάντηση με τους μεγάλους φορείς της αγοράς, έτσι ώστε να δούμε πρώτα απ’ όλα την ευχέρεια μιας πιλοτικής εφαρμογής –αν είναι δυνατόν να γίνει από το 2019- αλλά και καθολικής εφαρμογής εφόσον και οι υποδομές το επιτρέψουν από 1/1/2020». Την υποχρεωτική καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση εφήρμοσε από την αρχή του έτους η Ιταλία και αντιπροσωπεία της ΑΑΔΕ επισκέφθηκε πρόσφατα τη γειτονική χώρα διαπιστώνοντας πολλά θετικά στοιχεία από την εφαρμογή της. Τι είναι όμως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, τι είναι η έκδοση και η διασύνδεσή της με τις υποδομές του Taxisnet; Είναι η έκδοση τιμολογίων σε ψηφιακή μορφή, με άμεση ενημέρωση σε ψηφιακή μορφή του βιβλίου εσόδων και εξόδων των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το παραστατικό για την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών από μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία σε άλλον επαγγελματία ή επιχείρηση θα γίνεται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου του Taxis.

Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες είναι τα εξής:
Απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τον βραχνά τήρησης βιβλίων.
Θα απαλλαγούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών, των γνωστών ΜΥΦ.
Ωστόσο υπάρχει και το όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Καταρχάς δεν θα είναι εφικτή η έκδοση τιμολογίων από ανύπαρκτους φορολογουμένους, μια πρακτική που ακολουθείται για τη συμπίεση των κερδών των επιχειρήσεων και την κλοπή ΦΠΑ. Πρόκειται για το πρόβλημα της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts