Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απελευθερώνει τρεις Αμερικανούς

Κινήσεις καλής θέλησης, τη μια μετά την άλλη, κάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φορά, θα απελευθερώσει τρεις Αμερικανούς που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα και θα τους παραδώσει στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο που επισκέπτεται ξανά την Πιονγκγιάνγκ.
Για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο των έξι εβδομάδων, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα. Σκοπός του να προετοιμάσει τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Αλλά δεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μόνος. Θα έχει μαζί του τρεις Αμερικανούς που είναι φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με πηγή κοντά στην προεδρία της Νότιας Κορέας. Ο αξιωματούχος του Κυανού Οίκου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι η Σεούλ περιμένει να πάρει ο Πομπέο μαζί του στις ΗΠΑ «τους φυλακισμένους». Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε και η Washington Post επικαλούμενη δυο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για το νέο ταξίδι του Πομπέο στην Πιονγκγιάνγκ. Οι τρεις Αμερικανοί, κορεατικής καταγωγής, που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα είναι οι Κιμ Ντονγκ Τσουλ, ο Κιμ Χακ Σονγκ και ο Κιμ Σανγκ Ντουκ. Και οι τρεις κατηγορούνται για πράξεις εχθρικές προς την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Ο πρώτος, ένας άνδρας πάνω από 60 ετών που παλιότερα έμενε στη Βιρτζίνια, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Πιονγκγιάνγκ, ο Μάικ Πομπέο, σε συζήτηση με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, δεν έκρυψε την επιθυμία να θέσει το ζήτημα στον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Θα ήταν μια σπουδαία κίνηση αν συμφωνούσαν», φέρεται να είπε. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί αρκετές φορές τελευταία στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις Αμερικανοί. Εκτός από την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών, ο Πομπέο έχει ακόμη μια «αποστολή» στη Βόρεια Κορέα: να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης ανάμεσα στον Κιμ και τον Τραμπ. Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος που μίλησε στο Yonhap τόνισε πως η Σεούλ περιμένει πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία, την ώρα αλλά και τον τόπο που θα γίνει η ιστορική συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ. Αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα σε διάστημα μικρότερο των έξι εβδομάδων. Την προηγούμενη φορά ήταν ακόμα διευθυντής του CIA. Τώρα, είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Πομπέο κατέλυσε στο ξενοδοχείο Koryo της Πιονγκγιάνγκ, όπου θα έχει επαφές, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts