Ελληνικής καταγωγής είναι ο δράστης του μακελειού στο Τέξας

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CBS News, πρόκειται για τον 17χρονο Δημήτρη Παγουρτζή, ο οποίος εισέβαλε την Παρασκευή στο λύκειο Σάντα Φε και εκτέλεσε 10 άτομα, 9 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό, ενώ υπάρχουν αναφορές και για 10 τραυματίες.
Στις 30 Απριλίου ο Παγουρτζής δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση “Born to Kill” (γεννημένος να σκοτώνω). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο φερόμενος ως δράστης εθεάθη την Παρασκευή στο σχολικό συγκρότημα να φοράει το ίδιο μπλουζάκι και στρατιωτικές μπότες. Οι ίδιοι τον περιέγραψαν ως ένα παιδί χαμηλών τόνων και κλεισμένο στον εαυτό του. Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, η οποία έχει πλέον διαγραφεί, αναφέρεται ότι ο Παγουρτζής φοιτά στη Β’ τάξη του λυκείου του Σάντα Φε. Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Παγουρτζής είναι μέλος της σχολικής ομάδας ράγκμπι του Σάντα Φε, ενώ συμμετείχε στις δραστηριότητες της τοπικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας. Το Associated Press επικοινώνησε με τον τηλεφωνικό αριθμό που συνδέεται με την οικογένεια Παγουρτζή, ωστόσο η γυναίκα που το σήκωσε είπε: «Σας παρακαλώ δώστε μας το χρόνο μας». Ο 17χρονος ύποπτος φέρεται να «φύτεψε» εντός και εκτός του σχολικού συγκροτήματος αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εξουδετερώθηκαν από πυροτεχνουργούς. Η αστυνομία δήλωσε ότι ήταν οπλισμένος με τυφέκιο τύπου AR-15, 38άρι περίστροφο και αυτοσχέδιες βόμβες.
Τα όπλα κατείχε νόμιμα ο πατέρας του φερόμενου δράστη και μετά την πράξη του ο ίδιος σκόπευε να αυτοκτονήσει, όπως αναφέρει ο κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας, Γκρέγκ Άμποτ. “Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει” είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος. Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. Δεν ανέφερε το όνομα του δράστη, ούτε των δύο άλλων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί. Όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Γκάλβεστον, ο Παγουρτζής κρατείται χωρίς τη δυνατότητα να καταβάλλει χρηματική εγγύηση, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν μέχρι και θανατική ποινή. Το σημείο παραμένει αποκλεισμένο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν απευθύνει προειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής να μην αγγίζουν ο,τιδήποτε τους φανεί εκτός θέσης ή ύποπτο. Τα κίνητρα της πράξης του δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα. «Αυτό συμβαίνει επί υπερβολικά πολύ καιρό στην χώρα μας, υπερβολικά πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του επιδιώκει να εμποδίσει την πρόσβαση επικίνδυνων προσώπων σε όπλα. Νωρίτερα ο κ. Τραμπ είχε στείλει μήνυμα συμπαράστασης μέσω Twitter, όπως και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

 

Related Posts