«Από το Ιόνιο στο Αιώνιο», δύο επτανήσιοι ταξιδευτές και ονειρευτές των νησιών μας

«Λένε πως το ταξίδι χρειάζεται έναν ταξιδευτή και το όνειρο έναν ονειρευτή. Σε δυο επτανήσιους ταξιδευτές και ονειρευτές είναι αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση: στον Δημήτρη Λάγιο και τον Μιχάλη Μπουρμπούλη.
Ο Δημήτρης Λάγιος, παιδί του Σολωμού, και ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, παιδί του Οδυσσέα, εκφράζονται απόψε μουσικά με ένα παιδί της Κεφαλονιάς, τον Σταύρο Νιφοράτο. Αναθρεφτοί όλοι μιας κοινής θάλασσας, του Ιονίου πελάγους, διοχετεύονται στο απέραντο γαλάζιο του ελληνικού αρχιπελάγους. Από το 1864 τα Ιόνια νησιά δεν είναι διάκρια παράλια πια. Ενώνονται με την Ελλάδα και γίνονται ζωντανός παλμός της. Ανάμεσα σε συνεχείς περιόδους ξένων «προστατών» και μέσα σε μια πανσπερμία εθνοτήτων στα Επτάνησα αναπτύσσεται και εξελίσσεται η λεγόμενη Μουσική Επτανησιακή Σχολή που διαδίδεται εν συνεχεία στον ελλαδικό χώρο αποτελώντας νησίδα πολιτισμού. Μαζί τους ένα ακόμη παιδί από τις χαμένες πατρίδες, η Αναστασία Καπάνταη.».
Με αυτά τα λόγια μας καλωσόρισε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου στην εκπληκτική μουσική παράσταση «Από το Ιόνιο στο Αιώνιο», που διοργάνωσαν η Αδελφότητα Κεφαλλήνων& Ιθακησίων Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Σύλλογο των Απανταχού Ιθακησίων για να τιμήσουν την 154η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μάϊου στο θέατρο «ΒΕΜΠΟ».. ένα μοναδικό αφιέρωμα σε τραγούδια επτανησίων συνθετών, του Δημήτρη Λάγιου από τη Ζάκυνθο και του Μιχάλη Μπουρμπούλη από την Ιθάκη. Μεταξύ άλλων ακούσαμε από τον Δημήτριο Λάγιο «Ο καθρέφτης», «Να ονειρεύομαι», «Γεια σου κύριε μενεξέ», «Γαλήνη», «Τι πάθος», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» και από τον Μιχάλη Μπουρμπούλη «Για την Ελένη», «Άκρα του τάφου», «Πατρίδα», «Μην κλαις», «Θα ‘ταν 12 του Μάρτη», «Τα βεγγαλικά σου μάτια» συνοδευόμενα με οπτικό υλικό και ερμηνευμένα από τον Σολίστ Σταύρος Νιφοράτος με τη συνοδεία της Αναστασίας Καπάνταη και της Υακίνθης Λάγιου αλλά και των μουσικών Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο- ενορχήστρωση), Μιχάλη Δάρμα (κοντραμπάσο), Βασίλη Μαντούδη (ακορντεόν), Μιχάλη Πορφύρη (τσέλο), Βασίλη Ραψανιώτη (βιολί), Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνο) σε σκηνοθεσία της συμπατριώτισσάς μας Μέμης Σπυράτου.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά κ. Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου, η οποία ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή και εξήρε το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας μεταξύ όλων στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος στην Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ένωσης των απανταχού Ιθακησίων κ. Κατερίνα Γρηγορίου εξέφρασε με τη σειρά της τις ευχαριστίες της στους συμμετέχοντες φορείς και τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης ιδίως για το νησί της Ιθάκης δεδομένου ότι ο Μιχάλης Μπουρμπούλης κατάγεται από εκεί. Το λόγο ανέλαβε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος τόνισε τον σπουδαίο ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στην ανάδειξη αλλά και τη συνέχιση της πολιτιστικής παράδοσης των νησιών μας.
Στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναφέρθηκε στους αγώνες των ριζοσπαστών για την Ένωση των Επτανήσων και ιδίως στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και τα οποία οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε. Μετά το τέλος του μουσικού αφιερώματος απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στη μνήμη του Δημήτρη Λάγιου την οποία παρέλαβε η κόρη του Υακίνθη Λάγιου και προς τιμήν του Μιχάλη Μπουρμπούλη την οποία παρέλαβε ο κ. Μαρούλης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης των απανταχού Ιθακησίων. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και την Ένωση των απανταχού Ιθακησίων για την αγαστή συνεργασία καθώς και τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς για την ευγενική χορηγία του θεάτρου «ΒΕΜΠΟ». Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Γεράσιμο Παναγιωτάτο- Τζάκη, Διευθυντή του Γραφείου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και την κ. Έλενα Γισδάκη, Συνεργάτη του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, η συνδρομή των οποίων υπήρξε πολύτιμη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συμπατριώτες μας και φίλοι του Συλλόγου μεταξύ των οποίων: ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς- Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς Σπύρος Σαμούρης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ιθάκης Κωνσταντίνος Καραβίας, ο εκπρόσωπος της βουλευτού Κεφαλονιάς & Ιθάκης Γιάννης Λοφρέντας, η Πρόεδρος Εφετών Κατερίνα Καρφάκη, ο πολιτευτής Παύλος Παπαδάτος, η πολιτευτής Γιώτα Αποστολάτου, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Σοφία Βασιλειάδου, ο Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» Δημήτρης Κοτροκόης, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Υγείας Νίκη Ταβιανάτου, ο πρ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Νώντας Φαραντάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος Δημήτρης Πολλάτος, ο Πρόεδρος της ΟΚΙΣ Γιώργος Μιχαλάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαμουλιανάδων Γιάννης Ζαφειράτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καμιναράδων Ηλίας Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Δηλινάδων Φωτεινός Κουνάδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γριζάτων «Ηλίας Ζερβός» Διονύσης Καλλιβωκάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΔΟΛΙΧΙΟ» Ειρήνη Βενιέρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Αγ. Αναργύρων & Καματερού κ. Μουρελάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Καλλιθέας Βασίλης Φλαμπουράρης,η Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Φυλής Κατερίνα Δελλαπόρτα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λέυκης Αγ. Ιωάννης Μαριγούλα Αργύγη, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρσινών Διονυσία Βασιλάτου, ο Αντιπρόεδρος Εξωραϊστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Δηλινάτων Κουνάδης Σπύρος, η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Κεφαλλήνων Χαλανδρίου Λιλή Ματσούκη, ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «το Ριφόρτσο» Ορέστης Καππάτοςη Εκδότρια του Περιοδικού «Κεφαλλονίτικη Πρόοδος» Αμαλία Βουτσινά και ο εκπρόσωπος της Κερκυραϊκής Εστίας Αθηνών Θωμάς Σούλος.

Για το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά
Χρύσα Κοκκόση
Γενική Γραμματέας

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Related Posts