Φονική έκρηξη ηφαιστείου στην Γουατεμάλα, 25 νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές (vid)

Στο πένθος βύθισε τη Γουατεμάλα το ηφαίστειο Φουέγο. Η λάβα που παρέσυρε τα πάντα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη αφήνει πίσω της θάνατο και καταστροφή. Οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 25 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.
Το ηφαίστειο Φουέγο είναι ένα από τα πλέον ενεργά στη Γουατεμάλα. Η έκρηξή του την Κυριακή σκόρπισε το θάνατο. Οι νεκροί αυξάνονται συνεχώς και έχουν ήδη φτάσει τους 25. Οι αρχές, όμως, φοβούνται πως ο απολογισμός αυτός δεν θα είναι ο τελικός. Ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τους 20, σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό. «Ο απολογισμός στις 21:00 την Κυριακή (σ.σ. 06:00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας) είναι 25 νεκροί», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εθνικού συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών Νταβίντ δε Λεόν. Η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε σε ύψος 3.763 μέτρων από το στόμιο του κώνου. Η πυκνή στήλη καπνού και ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, τη δεύτερη από την αρχή της χρονιάς, υψώθηκε στα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν. Η έκρηξη του Φουέγο σκόρπισε τεράστιες ποσότητες λάβας και μια πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τέφρας έφτασεσε μεγάλο ύψος. Ήταν σαν «ένα ποτάμι λάβας να υπερχείλισε. Έπληξε το χωριό Ελ Ροδέο. Υπάρχουν τραυματίες, άνθρωποι που κάηκαν, υπάρχουν νεκροί», δήλωσε ο Σέρχιο Καμπάνιας, γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Γουατεμάλας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και 1,7 εκατομμύριο πολίτες της Γουατεμάλας πλήττονται από την καταστροφή. Ήδη, έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή όπου η λάβα καταστρέφει τα πάντα, τουλάχιστον 2.000 πολίτες.

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών
Η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Φουέγο θεωρείται πλέον η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού διαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Ο διάδρομος έκλεισε εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, για να μην κινδυνεύσουν τα αεροσκάφη και το επιβατικό κοινό, ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας. Συνεργεία δουλεύουν για να καθαρίσουν τον μοναδικό διάδρομο προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αεροσκαφών. Το ηφαίστειο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Βρίσκεται κοντά στην Αντίγουα, μια πόλη της αποικιοκρατικής εποχής που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και είναι επίσης γνωστή για τις φυτείες καφέ που βρίσκονται εκεί. Εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι απομακρύνθηκαν από το θέρετρο La Reunion, όπου βρίσκεται ένα γήπεδο γκολφ, κοντά στην Αντίγουα. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται πάνω από το κλαμπ του γκολφ. Η λάβα ρέει στην άλλη πλευρά του ηφαιστειακού κώνου. Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά από πολλές περιοχές της χώρας και ποσότητες στάχτης έπεσαν σε τέσσερις επαρχίες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Αξιωματούχοι ωστόσο προέτρεψαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης καταστροφών, εξήγησε ότι απλά άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος. Σύμφωνα με τον Σέρχιο Καμπάνιας, γενικό γραμματέα της CONRED, «ένας ποταμός λάβας υπερχείλισε και έθαψε το χωριό Ελ Ροδέο». Ο Καμπάνιας τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς είναι στέλεχος της υπηρεσίας. Όπως ανέφερε, «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, εξαιτίας της λάβας». Δεν αποκλείεται, όπως είπε ο Καμπάνιας, υπάρχουν και εκεί νεκροί. Τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους. Πολλά άλλα ηφαίστεια είναι επίσης ενεργά στη Γουατεμάλα.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

1 2 4 5

Related Posts