Αύριο το ΟΑΚΑ, μεθαύριο το… Καλλιμάρμαρο

Στις δόξες της η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (κοινώς… υπερταμείο) και στο τελευταίο «συμπληρωματικό» μνημόνιο. Για να μην ξεχνιόμαστε, οι δανειστές – οι γνωστοί τοκογλύφοι του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρελθόντος, αυτοί που θα τους πέταγαν έξω με τις κλωτσιές – μας υπενθυμίζουν ότι ιδρύθηκε με τον νόμο 4389 του 2016, σε εφαρμογή της Δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2015 – άλλο ένα «ευεργέτημα» του περίφημου δημοψηφίσματος.
Το Ταμείο (The Fund), όπως το αναφέρουν, διαχειρίζεται, γράφουν, σημαντικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και σκοπό έχει να δημιουργεί και να μεγιστοποιεί την αξία τους, που θα ρευστοποιείται μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Μας θυμίζουν ότι στο διοικητικό του συμβούλιο μετέχουν δύο μέλη που ορίζονται από την Κομισιόν και τον ESM και ότι η ρευστοποίηση θα αποτελεί πηγή για την αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM, σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δηλαδή, έκαναν τα ηρωικά τους και μετά ζήτησαν νέο δάνειο, το οποίο για να αποπληρωθεί πρέπει να πουλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Τώρα, η μόνιμη επωδός είναι «μα ψήφισε η πλειοψηφία των βουλευτών». Με τη διαφορά, όμως, ότι αυτό έγινε επειδή μας πετούσαν έξω, ακριβώς επειδή έγιναν τα ηρωικά του πρώτου εξαμήνου, το δημοψήφισμα και οι άλλες ανοησίες. Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα τελούν «under professional management at arm’s length from the State». Δηλαδή, υπό επαγγελματικό μάνατζμεντ, σε απόσταση από το κράτος. Και ως γνωστόν, στις at arm’s length σχέσεις, τα δύο μέρη δρουν ανεξάρτητα και δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους, ούτε το ένα μέρος υπόκειται σε κανενός είδους πίεση από το άλλο.
Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στο υπερταμείο, ενώ, όπως αναφέρεται, αυτό (το υπερταμείο με τους δύο ξένους) θα αντικαταστήσει τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ. Αναφέρεται επίσης (στο καινούργιο μνημόνιο, εννοείται) ότι θα προσδιοριστούν και τα επόμενα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν εκεί και θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει. Επειδή μάλιστα έχουν παρουσιαστεί δυσκολίες μεταφοράς του ΓΑΙΟΣΕ (Εταιρία Εκμετάλλευσης Ακινήτων του ΟΣΕ), προβλέπεται ότι θα ψηφιστεί νόμος, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν οι μετοχές της εταιρίας στο υπερταμείο, μέχρι την 1η Ιουλίου. Και τώρα, το καλύτερο. Η συμφωνία (που για να επισυμβεί ο Τσακαλώτος έβαλε νερό στο κρασί του, όπως είπε) προβλέπει την μεταφορά στο υπερταμείο και του ΟΑΚΑ, καθώς, όπως ήδη έχουμε πει, και την μεταφορά των δημόσιων επιχειρήσεων που πρόκειται να ιδρυθούν (δηλαδή αυτές που θα διαχειρίζονται τους υδρογονάνθρακες). Προβλέπει επίσης η συμφωνία και την επαναφορά στο υπερταμείο εκείνων των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος (σ.σ. νερό) που με δικαστικές αποφάσεις επέστρεψαν στο Κράτος, επειδή αφορούν σε δημόσια αγαθά. Επί λέξει υπέγραψαν: «Το Κράτος θα μεταφέρει στο Ταμείο εκείνες τις επιχειρήσεις που συμβαδίζουν με τους σκοπούς του». Οπότε, το υπερταμείο θα αποφασίζει και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ψηφίζουν, καταργώντας τις δικαστικές αποφάσεις. Άλλωστε, και το ΟΑΚΑ συμβαδίζει με τους σκοπούς του υπερταμείου. Άντε, για να πάρει σειρά και το… Καλλιμάρμαρο!

Σοφία Βούλτεψη

Related Posts