AB BASILOPOULOS
AB BASILOPOULOS

Λαζάνια με ντομάτα και μοτσαρέλα

By on June 14, 2018
λαζανια

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πλέον οι συνταγές μας θα είναι άκρως συνδεδεμένες με την εποχή. Ιταλικό με έντονο ελληνικό άρωμα είναι το μενού μας σήμερα, ένα μενού με παραλλαγές από αυτό που γνωρίζετε.

Υλικά
250 γραμμ. λαζάνια φύλλα
10-12 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε φέτες
300 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ρίγανη ξερή
αλάτι
5 φλιτζάνια ζεστό νερό
3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα της επιφάνειας

Για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
αλάτι, πιπέρι
1 μεγάλο αυγό

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 2-3′, να ψηθεί ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα σύμφωνα με τα γούστα μας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα και αφήνουμε την μπεσαμέλ στην άκρη. Αδειάζουμε το ζεστό νερό σε ένα πλατύ μεταλλικό σκεύος και βυθίζουμε για λίγα λεπτά τα λαζάνια να μαλακώσουν. Παίρνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 25×35 εκ. περίπου και απλώνουμε στον πάτο του μία στρώση ντομάτες. Τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Από πάνω καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια. Πασπαλίζουμε με το 1/3 από τη μοτσαρέλα και απλώνουμε το 1/3 από την μπεσαμέλ. Καλύπτουμε με ακόμα μία στρώση λαζάνια και συνεχίζουμε με μία στρώση ντομάτες. Συνεχίζουμε με αυτή τη σειρά στρώσεων, δηλαδή ντομάτες, λαζάνια, μοτσαρέλα, μπεσαμέλ, λαζάνια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με μία τελευταία στρώση ντομάτες, τις οποίες περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Ρίχνουμε και την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 45′ περίπου. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15′ προτού το σερβίρουμε.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου