Το Μουντιάλ αρχίζει και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ανοίγουν την ποδοσφαιρική καρδιά τους

Λίγες ώρες έμειναν για να γίνει η σέντρα στο Μουντιάλ με το εναρκτήριο παιχνίδι της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία. Επί ένα μήνα ο ανδρικός πληθυσμός του πλανήτη θα έχει τα μάτια του στη χώρα του Βλάντιμιρ Πούτιν και στα αστέρια της μπάλας.
Πριν από την έναρξη μιας μεγάλης διοργάνωσης τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν και εμείς δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουν από αυτόν τον κανόνα. Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι άφησαν για λίγο στην άκρη τα καθήκοντά τους και ασχολήθηκαν με το Μουντιάλ λέγοντάς μας τα προγνωστικά τους ή ανοίγοντας την ποδοσφαιρική τους καρδιά για να εκφράσουν τη συμπάθειά τους σε κάποια Εθνική Ομάδα απουσία δυστυχώς της Ελλάδας. Παρακάτω παραθέτουμε τα προγνωστικά που μας έδωσαν:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ: Από όταν άρχισα να καταλαβαίνω το ποδόσφαιρο είχα ως ανάμνηση τον Μάριο Κέμπες. Λίγο αργότερα στα εφηβικά μου χρόνια ο Ντιέγκο Μαραντόνα με έκανε να… χαζέψω ποδοσφαιρικά και όταν έπαιζα στην Εύγερο τερματοφύλακας είχα πάντα στο μυαλό μου να μοιάζω στον Σέρχιο Γκοϊκοετσέα. Θέλει και ρώτημα ποια ομάδα θα υποστηρίξω; Αργεντινή και μόνο.
ΝΙΚΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ: Μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζει η Γαλλία και είμαι θαυμαστής από παλιά του Μισέλ Πλατινί. Ακόμη θυμάμαι τον αποκλεισμό τους στα πέναλτι από τους Γερμανούς στον ημιτελικό του 1982. Αργότερα μας προέκυψε ο Ζινεντίν Ζιντάν και δεν θα μπορούσα να προδώσω αυτή την ομάδα. Πιστεύω ότι η Γάλλοι θα πάνε μακριά στο Μουντιάλ και αν φανούν λίγο τυχεροί μπορεί και να το πάρουν.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ: Μπορεί να μην ασχολούμαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, αλλά σε ποιον δεν αρέσει να βλέπει μπάλα υψηλού επιπέδου. Είναι φαν της Αγγλίας όχι μόνο στην ποδοσφαιρική της έκφανση, αλλά και σε μουσική, κινηματογράφο και θέατρο. Ελπίζω να σπάσει φέτος η κατάρα του 1966 και επιτέλους στο νησί να πανηγυρίσουν έναν ακόμη παγκόσμιο τίτλο.
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ: Παρακολουθώντας τα τελευταία φιλικά των Εθνικών Ομάδων διαπίστωσα ότι η Βραζιλία διαθέτει ίσως την πιο δεμένη ομάδα, που δεν εξαρτάται μόνο από ένα άνθρωπο, τον Νεϊμάρ, όπως έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι ήρθε και πάλι η ώρα της μετά το 2002 να κατακτήσει το Μουντιάλ.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ποδοσφαιρικά δεν μπορώ να πω ότι είμαι από τους πιο φανατικούς, αφού παρακολουθώ το άθλημα μόνο σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ και Μουντιάλ. Συμπάσχω ως Έλληνας με τον αδελφικό λαό της Αργεντινής, ο οποίος περνάει και εκείνος τα δικά του μνημόνια. Η παρέα του Μέσι ελπίζω να του δώσει λίγη χαρά, έστω και πρόσκαιρη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ: Πες τε μου τι υποστηρίζει ο Ανουσάκης να πάω αντίθετα. Πέραν της πλάκας εγώ θα παραμείνω μεσογειακός τύπος και αφού η Ελλάδα απουσιάζει όπως και η Ιταλία, είμαι… αναγκασμένος να υποστηρίξω την Ισπανία. Είναι ο τελευταίος χορός αυτής της σπουδαίας ομάδας που θα κλείσει τον κύκλο της στη Ρωσία. Ελπίζω ο Ινιέστα και ο Σέρχιο Ράμος να με δικαιώσουν.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΑΓΙΑΣ: Το σίγουρο είναι ότι το Μουντιάλ θα καταλήξει σε ευρωπαϊκή ομάδα. Η Ιταλία λείπει, η Αγγλία είναι η γνωστή loozer των μεγάλων διοργανώσεων και η Γερμανία με απωθεί. Από τις ελάχιστες επιλογές που έμειναν θα καταλήξω στη Γαλλία. Μπορεί να μην έχει Πλατινί και Ζιντάν, όμως διαθέτει την πιο πλήρη ομάδα από πλευράς συνόλου.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΙΝΕΤΟΣ: Τα προγνωστικά σε αυτό το Μουντιάλ είναι πολύ δύσκολα για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Υπάρχουν 5-6 ομάδες που έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Θα μιλήσω όμως από καρδιάς και συναισθηματικά εντελώς. Θέλω η Αργεντινή να κατακτήσει το τρόπαιο για να μπει οριστικά και αμετάκλητα ο Μέσι στην κορυφαία πεντάδα των καλύτερων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΚΗΣ: Στη ζωή μου έχω μάθει να δουλεύω με το κεφάλι κάτω και με πειθαρχεία. Αυτή την πειθαρχεία πιστεύω πως την διαθέτει μόνο η Εθνική Ομάδα της Γερμανίας και για τον λόγο αυτόν θα την υποστηρίξω στο Μουντιάλ και εύχομαι να είναι αυτή που στο τέλος θα το σηκώσει.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΟΥΡΗΣ: Τι κουβέντα μου κάνεις τώρα; Ποδοσφαιρικά μεγάλωσα με τον Φαλκάο και τον Σόκρατες και με ρωτάς ποια ομάδα υποστηρίζω; Φανατικά Βραζιλία, η οποία είναι καλύτερη από την ομάδα του 2014 που πότισε πίκρα τους οπαδούς της. Ο Νεϊμάρ, ο Κουτίνιο και οι υπόλοιποι θα χορέψουν σάμπα στα γήπεδα της Ρωσίας.
ΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ: Η δική μας ψυχολογία και ιδιοσυγκρασία, εννοώ των Ριζοσπαστών Κεφαλονιάς, πλησιάζει πολύ σε αυτή που έχουν οι παίκτες της Αργεντινής. Ελεύθερη σκέψη, μακριά από συστήματα και με μπόλικη ποδοσφαιρική αλητεία. Ο Μέσι και οι υπόλοιποι θα είναι αυτοί που θα φτάσουν στην κορυφή του κόσμου.
ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον λόγο που με ανάγκασε να λατρέψω την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας. Εκείνος ο ημιτελικός του 1982 με την Γερμανία με έχει σημαδέψει ποδοσφαιρικά. Πέραν τούτου, θεωρώ ότι οι Γάλλοι έχουν την πληρέστερη ομάδα και λειτουργούν πέρα από εγωισμούς μέσα στο γήπεδο. Έχουν όλα τα φόντα να φτάσουν ψηλά και γιατί όχι να πάρουν και το Μουντιάλ.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ: Οι ποδοσφαιριστές της αγωνίζονται στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Λίγο πριν βγουν στην ποδοσφαιρική τους σύνταξη (τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας τους). Ο Μέσι, ο Ιγκουαΐν και ο Αγουέρο μπορούν να φτάσουν την Αργεντινή ένα σκαλοπάτι πάνω από το 2014. Δεν ξεχνάμε το «κλεμμένο» κύπελλο του 1990 και ελπίζουμε να δούμε τους απόγονους του Μαραντόνα στην κορυφή.
ΣΠΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: Η ενασχόλησή μου με τον τουρισμό με έχει κάνει να περνάω σχεδόν την μισή μου ζωή παρέα με Άγγλους. Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω άλλη ομάδα σε αυτό το Μουντιάλ. Η Αγγλία, αν ξεπεράσει κάποιες φοβίες της έχει την ομάδα που θα μπορούσε να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον τελικό. Εκεί όλα παίζονται.
ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ: Πραγματικά δεν έχω σκεφτεί ακόμη ποια ομάδα θα ακολουθήσω στο Μουντιάλ. Θα είναι το πιο απρόβλεπτο κύπελλο όλων των εποχών, αφού αρκετές είναι οι ομάδες που μπορούν να το κατακτήσουν. Ποδοσφαιρική συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια έχον δείξει μόνο οι Γερμανοί και αυτούς θα εμπιστευτώ και πάλι.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ: Αρχικά είχα στο μυαλό μου το Βέλγιο, ωστόσο θεωρώ απίθανο η ομάδα του Αζάρ να κατακτήσει τον τίτλο. Έτσι, θα ακολουθήσω και εγώ την πεπατημένη των κλασικών φαβορί. Από τις 4-5 ομάδες που έχουν όλα τα προσόντα για να φτάσουν πιο μακριά η Αργεντινή μου μοιάζει εκείνη που μπορεί να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Άλλωστε, η ποδοσφαιρική ιστορία κάτι χρωστάει στον δεύτερο καλύτερο κοντό που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ο Πελέ και ο Ριβελίνο ήταν οι πρώτες μου ποδοσφαιρικές εικόνες από το Μουντιάλ του 1970. Έζησα τον αποκλεισμός της καλύτερης Βραζιλίας όλων των εποχών, αυτής του Ζίκο, του Σόκρατες, του Έντερ και του Φαλκάο το 1982. Δεν μπορώ να υποστηρίξω άλλη ομάδα και από την στιγμή που η Ελλάδα είναι απούσα, Βραζιλία και ξερό ψωμί.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με σημάδεψε το κλάμα του Μαραντόνα στον τελικό του 1990 και από τότε δεν ακολουθώ άλλη ομάδα στο Μουντιάλ πέρα της Αργεντινής. Αυτή η φανέλα κατάφερε να με κάνει να δεθώ μαζί της συναισθηματικά. Φέτος δεν έχει την καλύτερη ομάδα, αλλά μήπως την είχε το 1978 ή το 1986 που κατάφερε να το σηκώσει; Όχι! Πάμε με Αργεντινή, που ελπίζω να ξορκίσει φέτος πολλά φαντάσματα.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts