Στο ίδιο έργο θεατές, σκουπιδότοπος έχει καταντήσει το Δημοτικό Σχολείο Πουλάτων

Το σοβαρό πρόβλημα με το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας είναι γνωστό. Το έχουμε εξάλλου αναδείξει πολλές φορές μέσα από τα ρεπορτάζ μας, ενώ ανάλογα ρεπορτάζ έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς και άλλα μέσα ενημέρωσης του νησιού.
Όσο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική επίλυσης, τόσο θα επιμένουμε να υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους φορείς το μείζον και χρόνιο αυτό πρόβλημα των Πουλάτων. Δεν έχουμε την πρόθεση να σας κουράσουμε επαναλαμβάνοντας ήδη δημοσιευμένες και γνωστές σε όλους πληροφορίες σε σχέση με την ιστορία του κτιρίου, τη συναισθηματική του αξία, αλλά και τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν για την ανακατασκευή του. Θα σταθούμε μόνο στους βασικούς λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση εξεύρεση λύσης. Το κτίριο που κατασκευάστηκε το 1955 από τον στρατό και αποτελεί δωρεά της Αυστριακής κυβέρνησης, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο και αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αίθουσες έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο με αποτέλεσμα να ελλοχεύει τόσο υγειονομικός κίνδυνος όσο και κίνδυνος πυρκαγιάς, αν κρίνουμε και από το πρόσφατο παρελθόν όπου άγνωστος και για εξίσου άγνωστους λόγους έβαλε φωτιά σε μια εξ αυτών. Οι φωτογραφίες άλλωστε αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της δυσάρεστης πραγματικότητας.
Ο παρακείμενος, κατ’ ευφημισμό και μόνο, χώρος άθλησης, είναι εντελώς ακατάλληλος για χρήση και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα όσων τον χρησιμοποιούν. Τα Πουλάτα δεν διαθέτουν ανάλογο χώρο για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα γειτονικά μας χωριά που τα σχετικά κτίρια έχουν εδώ και χρόνια συντηρηθεί και αξιοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς θα δείξει επιτέλους την ευαισθησία που πρέπει, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να δοθεί το κτίριο και οι παρακείμενοι χώροι για χρήση από την τοπική κοινωνία. Θα πρόκειται για ένα έργο ουσίας και όχι βιτρίνας. Η ιστορία και ο πολιτισμός του χωριού μας εξάλλου το αξίζουν.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

2 3 4 5

Related Posts