Σβήνει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο νέος χάρτης στα ΑΕΙ μετά τις αλλαγές του Υπουργείου

Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι τώρα, μιας και τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους τους εισακτέους και από την επόµενη χρονιά θα οδεύσουν προς την πανεπιστηµιοποίηση µέσω συνεργασιών µε πανεπιστήµια.
Μέχρι τον ∆εκέµβρη του 2018, οι προσθαφαιρέσεις στο μηχανογραφικό δελτίο θα είναι πολλές, µε τους υποψηφίους να έρχονται προ εκπλήξεων, λίγο πριν από την τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, µε µοναδική εξαίρεση τα Ιδρύµατα της Κρήτης, που ως άλλο «γαλατικό χωριό» φαίνεται να µη συµφωνούν µε τις διαδικασίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Ο αριθµός των Ιδρυµάτων συρρικνώνεται την ίδια στιγµή που τα πανεπιστήµια µεγεθύνονται και εξαπλώνονται σε τµήµατα άλλων περιοχών. Επόµενος σταθµός στη σαρωτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόµα και µεταξύ πανεπιστηµίων, µε διάφορες εκπλήξεις για συνεργασίες κεντρικών Ιδρυµάτων να αναµένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντοµα. Ζυµώσεις διενεργούνται αυτή την περίοδο σχεδόν σε όλα τα Ιδρύµατα της χώρας. Η ολοκλήρωση του σχεδίου δεν θα ολοκληρωθεί εντός του επόµενου χρόνου και σίγουρα όχι στα χέρια του ίδιου υπουργού υπό την παρούσα κυβέρνηση. Οµως ο κ. Γαβρόγλου στο τέλος της επόµενης σχολικής χρονιάς θα έχει να παρουσιάσει σε πολλές περιφέρειες της χώρας σηµαντικές αλλαγές. ∆εκάδες επιτροπές έχουν στηθεί σε πολλές περιφέρειες που συζητούν γενικά για το µέλλον της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις ευκαιρίες συνεργασιών µεταξύ πανεπιστηµίων και ΤΕΙ.

Τα υπερ-πανεπιστήμια και οι συμπράξεις
Στόχος είναι η έκδοση πορισµάτων για τα νέα υπερ-πανεπιστήµια που προσαρτούν ορισµένα τµήµατα των ΤΕΙ, ενώ κάποια άλλα τα «υποβιβάζουν» -όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι διδάσκοντες- στο άλλο φιλόδοξο σχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου, τα διετή προγράµµατα που απευθύνονται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ µε εισαγωγή χωρίς εξετάσεις. Αν και σε όλες τις περιφέρεις υπάρχει κινητικότητα, οι πιο εφικτές στην υλοποίησή τους για την επόµενη ακαδηµαϊκή χρονιά αφορούν (τουλάχιστον µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα) 8 ΤΕΙ, 6 πανεπιστήµια και το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο. Πέρα από τον ακαδηµαϊκό χάρτη του 20192020, οι προσπάθειες για συνολική µεταρρύθµιση σε όλες τις περιφέρειες συνεχίζoνται. Παράλληλα, συζητήσεις γίνονται στο Πανεπιστήµιο Πατρών µε το ΤΕΙ ∆υτικής Ελλάδος, όµως σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Παιδείας δύσκολα θα µπορούσε να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρότζεκτ µέσα στην ερχόµενη χρονιά. Φυσικά, µετά τη σάρωση των ΤΕΙ και τον υπερπολλαπλασιασµό των πανεπιστηµιακών τµηµάτων, πολύ πιθανόν να έχουν σειρά και οι συµπράξεις µεταξύ πανεπιστηµίων, μάλιστα όχι στις επαρχίες αλλά στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων-ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Ένα νέο τμήμα με πεδίο σπουδών τον Τουρισμό, θεματική που έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ιδρυμάτων με τα αιτήματα να πληθαίνουν προς το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, ένα τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και τέλος ένα τμήμα με σπουδές Εθνομουσικολογίας είναι οι καινούργιες προσθήκες στα Νησιά του Ιονίου. Το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων διπλασιάζεται μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ αποκτώντας 12 τμήματα, έναντι 6 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ το ΤΕΙ «σβήνεται» από το χάρτη, διατηρώντας τρία τμήματα που θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά. Και τα 12 τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη του 2019 και θα δεχθούν τους πρώτους τους εισακτέους, δηλαδή τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του 2019. Το πόρισμα έχει ήδη διαμορφωθεί σε νομοσχέδιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπου αναμένεται η ψήφισή του. Συγκεκριμένα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες Σχολές:
α) Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου που περιλαμβάνει:
το Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και
το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.
β) Τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας που περιλαμβάνει:
το νέο Τμήμα Τουρισμού, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και
το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

τει

Related Posts