Ενημέρωση για ΚΕΑ από τον Δήμο Κεφαλονιάς

Από την 1η Αυγούστου 2018 προβλέπεται η υποχρέωση των δικαιούχων του Κ.Ε.Α. και των υπολοίπων μελών του νοικοκυριού που δηλώνουν στην αίτησή τους ότι είναι άνεργοι, αλλά δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας, να εγγράφονται, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους στο Κ.Ε.Α.
Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της ανωτέρω υποχρέωσης ορίζεται η 01.08.2018 (άρθρο 6, ΚΥΑ Δ13/οικ./33475/1935 (ΦΕΚ Β’ 2281)). Κατά συνέπεια, από την 1η Αυγούστου, εφόσον σε νέες αιτήσεις που εγκρίνονται ή τροποποιούνται, περιλαμβάνονται δικαιούχοι ή/και μέλη του νοικοκυριού, για τους οποίους στο πεδίο «Εργασιακό Status» επιλέγεται «Άνεργος/η» και δεν υπάρχει ενεργή κάρτα ανεργίας, τότε η πλατφόρμα του ΚΕΑ παρακολουθεί αυτομάτως την εκπλήρωση της υποχρέωσης για εγγραφή στο μητρώο ανέργων. Διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:
Εμπρόθεσμη εγγραφή στο μητρώο ανέργων (δηλ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης):
Αυτομάτως η πλατφόρμα αντλεί την πληροφορία από το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους χρήστες του ΚΕΑ ούτε απαιτείται από τους δικαιούχους να επανέλθουν στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή το κέντρο κοινότητας για να βεβαιώσουν την εγγραφή τους.
Οι υπόχρεοι δεν εγγράφονται στο μητρώο ανέργων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (δηλ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης):
Η αίτηση ανακαλείται αυτομάτως. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό έχει δικαίωμα επανυποβολής αίτησης από τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο εκπληρώθηκε η υποχρέωση από το σύνολο των υπόχρεων για εγγραφή που μετέχουν στην αίτηση.
Ωφελούμενοι που δηλώνουν άνεργοι στην αίτηση για το ΚΕΑ, αλλά δεν είναι δυνατή η εγγραφή τους λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο ΟΑΕΔ: Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν βεβαίωση από τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, η οποία θα αναγράφει το λόγο απόρριψης εγγραφής στο μητρώο ανέργων. Στη συνέχεια, θα προσκομίζουν τη βεβαίωση στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ή τα Κέντρα Κοινότητας, προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα του ΚΕΑ το λόγο μη υποχρέωσης εγγραφής στο μητρώο ανέργων, όπως ακριβώς αναφέρεται στην βεβαίωση του ΟΑΕΔ. Για το σκοπό αυτό, θα τροποποιηθεί αναλόγως η πλατφόρμα του ΚΕΑ.
Ακολούθως, αναφέρονται οι λόγοι απόρριψης εγγραφής στο μητρώο ανέργων, όπως προβλέπονται από τον ΟΑΕΔ (σε συνδυασμό με τους όρους εφαρμογής του ΚΕΑ):
➢ Ανάληψη εξαρτημένης εργασίας ή οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης
➢ Προσωρινή ή οριστική ανικανότητα για εργασία λόγω ασθένειας
➢ Διοικητική κράτηση ή φυλάκιση
➢ Συνταξιοδότηση εξ ιδίου δικαιώματος
➢ Στράτευση
➢ Φοίτηση χωρίς προβάδισμα στην αγορά εργασίας
➢ Συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης
➢ Κύρια απασχόληση σε γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες εκτός από τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του ΙΚΑ
➢ Δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ηλικίας
Επισημαίνεται ότι η απόφαση περί μη εγγραφής γίνεται αποκλειστικά από τον υπάλληλο εγγραφής του ΟΑΕΔ.

Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ Δήμου Κεφαλονιάς
Ταχ. Διεύθ.: Σουηδίας 11, Αργοστόλι, 28 100
Τηλ.-Fax: 26710 22395
Email: kentrokoinotitaskef@gmail.com
FB: Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κεφαλονιάς με Παράρτημα ΡΟΜΑ

Related Posts