Μονόδρομος είναι για τους πολίτες η προσφυγιά και η πορνεία στη χώρα «ναυάγιο» του Μαδούρο

Το μισό εκατομμύριο αναμένεται να φτάσουν στο Περού οι πρόσφυγες από την εξαθλιωμένη Βενεζουέλα. Γεμάτοι οι οίκοι ανοχής της Κολομβίας με Βενεζουελανές ιερόδουλες. Όσοι μένουν πίσω τρέφονται με σάπιο κρέας, κι αυτό αν είναι τυχεροί
Καράβι που βουλιάζει θυμίζει πλέον η χώρα του Μαδούρο, με χιλιάδες πολίτες να την εγκαταλείπουν κακήν κακώς καταφεύγοντας στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις ζωές και τις οικογένειές τους. Κι εκεί όμως η ζωή τους είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού πολλές από τις γυναίκες καταφεύγουν στην πορνεία για να ζήσουν τα παιδιά τους, ενώ η φτώχεια και η αδυναμία εύρεσης εργασίας εξαναγκάζουν πολλούς από τους πρόσφυγες στη ζητιανιά. Όπως ανακοινώθηκε εχθές, η κυβέρνηση του Περού αναμένει να υποδεχθεί τους προσεχείς μήνες ακόμη 100.000 πρόσφυγες από τη χώρα «ναυάγιο» του Μαδούρο. Αυτό θα αυξήσει σε μισό εκατομμύριο τον αριθμό των Βενεζουελανών που έχουν εισέλθει στην επικράτειά της μετά την οικονομική κατάρρευση της πατρίδας τους.
Σύμφωνα με τον Εδουάρδο Σεβίγια, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αρμόδιο για ζητήματα μετανάστευσης, η τελευταία καταμέτρηση των προσφύγων τον Αύγουστο ανερχόταν στους 400.000, ενώ ο τρομακτικός ρυθμός αφίξεων (3000 την ημέρα) δεν αναμένεται να μειωθεί στο άμεσο διάστημα, δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα. Στην πόλη Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, εκατοντάδες Βενεζουελανοί περιμένουν σε τεράστιες ουρές για να εγγραφούν στη λίστα των αιτούντων αδείας εισόδου στο Περού. Ανήσυχες με την αύξηση της ροής των προσφύγων, οι αρχές του Περού άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίου από τους πολίτες της Βενεζουέλας που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. «Κανένας δεν μιλάει περί κλεισίματος των συνόρων, απλά θέλουμε να ασκούνται καλύτεροι έλεγχοι της μετανάστευσης για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάουρο Μεδίνα. Η αύξηση των προσφυγικών ροών είναι δραματική, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2016 στο Περού διέμεναν μόλις 6.615 πολίτες της Βενεζουέλας, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Έχουν «πλημμυρίσει» με Βενεζουελανές ιερόδουλες οι οίκοι ανοχής της Κολομβίας
Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Βενεζουέλα στρέφονται στην πορνεία, αφού δεν έχουν κανέναν άλλον τρόπο να ταΐσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Sky News. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του αμερικανικού δικτύου στην Κολομβία, οι οίκοι ανοχής της χώρας, ιδιαίτερα στις πόλεις που συνορεύουν με τη χώρα του Μαδούρο, είναι γεμάτοι με Βενεζουελανές που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην, αλλά και να στείλουν χρήματα στο σπίτι τους. Σε έναν οίκο ανοχής στην Κούκουτα, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που εργάζονται ως ιερόδουλες είναι από τη Βενεζουέλα. Πιο συγκεκριμένα, από τις 60 πόρνες της επιχείρησης, οι 58 είναι Βενεζουελανές και μόνο οι 2 Κολομβιανές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Μια Βενεζουελανή μητέρα δύο παιδιών, που κάποτε εργαζόταν ως χορεύτρια κλασικού μπαλέτου και είχε δική της επιχείρηση στην χώρα της πριν την οικονομική της κατάρρευση, είπε στο Sky News ότι η πορνεία ήταν πραγματικά η μόνη της επιλογή. «Ντρέπομαι για τη δουλειά μου, αλλά τι άλλο θα μπορούσα να κάνω: Πρέπει να βγάλω χρήματα για να μπορώ να προσφέρω φαγητό στα παιδιά μου. Δεν υπάρχει τίποτα πια στη Βενεζουέλα. Ο μόνος τρόπος να βάλω τρόφιμα στο τραπέζι είναι πουλάω το κορμί μου στην Κολομβία».
Μια δεύτερη γυναίκα, που έχει ένα αγοράκι ενός έτους, είπε στην ρεπόρτερ ότι παλιά εργαζόταν ως κομμώτρια. «Αν ποτέ φτιάξουν τα πράγματα στη Βενεζουέλα θα ήθελα να φτιάξω το δικό μου κομμωτήριο. Πάντως, οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από την πορνία. Δεν το κάνω αυτό επειδή το θέλω. Δεν παίρνω ναρκωτικά, δεν πίνω. Απλά πουλάω το κορμί μου. Αν υπήρχε άλλος τρόπος να βγάλω λεφτά θα σταματούσα αμέσως», είπε η γυναίκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 90% των γυναικών αυτών βρίσκονται παράνομα στη χώρα, αφού δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την μακροχρόνια παραμονή τους. Εκτός όμως από τις ιερόδουλες, δεκάδες είναι και οι ζητιάνοι και οι άστεγοι πρόσφυγες της κρίσης του Μαδούρο που έχουν κατακλύσει τους δρόμους των κολομβιανών πόλεων, διεκδικώντας το αυτονόητο για κάποιους: το δικαίωμα στην επιβίωση.

Όσοι μένουν πίσω τρώνε… σάπιο κρέας
Στο μεταξύ, η ζωή όσων παραμένουν στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με την εξαθλίωση να αποτελεί πλέον κανόνα. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας οι κάτοικοι τρώνε σάπιο κρέας, αφού είναι το μοναδικό που είναι προσιτό στην τιμή εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, στο Μαρακαΐμπο τους τελευταίους μήνες οι διακοπές ρεύματος ήταν πολύ συχνές εξαιτίας της κακής κατάστασης των υποομών. Μετά από μία βλάβη τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε κεντρική γραμμή της πόλης των 1,5 εκατ. κατοίκων, το κρέας που είχαν χασάπικα στα ψυγεία τους χάλασε, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να πουλάνε τώρα σάπια προϊόντα στην κεντρική αγορά της πόλης, το Λας Πούλγκας. Ο χασάπης Τζόελ Πριέτο παραδέχεται ότι ανακάτεψε το σάπιο κρέας με λίγο φρέσκο, κόκκινο κρέας προκειμένου να καταφέρει να το πουλήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι το αγοράζουν για τα σκυλιά τους αλλά δεν λείπουν και αυτοί που το αγοράζουν για τις οικογένειές τους. «Βεβαίως και το τρώνε αυτό το κρέας χάρη στο Μαδούρο. Το φαγητό των φτωχών είναι το σαπισμένο φαγητό» εξηγεί ο κρεοπώλης. Την ίδια εικόνα μεταφέρει και ένας δεύτερος κρεοπώλης που εντοπίστηκε να ξεφορτώνει σαπισμένα κοτόπουλα. «Ο κόσμος τα αγοράζει» δηλώνει κυνικά ο Χοσέ Αγκίρε.
Ο Γιουντίς Λούνα, που είναι πατέρας τριών παιδιών, παραδέχεται στο Associated Press ότι το κρέας αυτό μυρίζει λίγο αλλά το ξεπλένει με λίγο ξύδι και λεμόνι και είναι εντάξει. Όπως λέει ο 55χρονος άνδρας αγόρασε το κρέας αν και γνωρίζει ότι δεν είναι καλής ποιότητας. Ο ίδιος ζει με τα τρία παιδιά του, ηλικίας 6,9 και 10 ετών, επειδή η γυναίκα του τον παράτησε και έφυγε για την Κολομβία επειδή δεν άντεχε άλλο την πείνα στη Βενεζουέλα. «Αρχικά φοβόμουν ότι θα αρρώσταιναν γιατί είναι μικρά αλλά τελικά είχαμε μόνο λίγο διάρροια και λίγους εμετούς» δηλώνει ο 55χρονος που αγόρασε τελικά 1 κιλό από το σάπιο κρέας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Related Posts