Κεφαλλονίτικη υποδοχή τριών προϊσταμένων Καθεδρικών Ναών της Φινλανδίας στην Στοκχόλμη

Την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν τρεις κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής Φιλανδίας και ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Παναγιώτης Κωστούλας. Οι Πατέρες από τη Φιλανδία είναι Ιερατικώς Προϊστάμενοι τριών Καθεδρικών Ναών: α) ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Markku Salminen, του Καθεδρικού Ναού στο Ελσίνκι, β) ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Timo Honkaselkä, του Καθεδρικού Ναού στο Κουόπιο και γ) ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Marko Patronen, του Καθεδρικού Ναού στο Όουλου. Στην προσφώνησή του, ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε τους επισκέπτες κληρικούς, με τα εξής λόγια: “Η συμμετοχή σας στη σημερινή λατρευτική σύναξη αποτελεί την επιβεβαίωση της άριστης σχέσης και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Φιλανδίας κ. Λέοντος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Φιλανδίας και της τοπικής μας Εκκλησίας καθόλης. Είμεθα βαθύτατα ευγνώμονες στο Σεβασμιώτατο, που με υποδειγματική πατρική αγάπη, τροφοδοτεί την Φιλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης με άξιους κληρικούς της επαρχίας του.
Έχουμε καθιερώσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος να λειτουργεί το Σάββατο στη Φιλανδική ενορία, προς τιμήν των εορταζομένων Αγίων της Καρελίας, και την Κυριακή να λειτουργεί ή να χοροστατεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Είναι ευλογία Θεού που τελέστηκε η Θεία Λειτουργία σήμερα στην Ελληνική, τη Φιλανδική, τη Σουηδική και την Αγγλική. Είναι η μαρτυρία του Ευαγγελίου ανά τον κόσμο και η οικουμενικότητα της αποστολής της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, την οποία με υπερηφάνεια υπηρετούμε.”
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μητροπολίτης Κλεόπας στην έναρξη του Κατηχητικού Σχολείου, καλωσορίζοντας τους μαθητές του και συγχαίροντας τους κατηχητές, όπου συμπτωματικά είναι και οι 4 γιατροί: α) η Δρ. Βασιλική Βασιλά Πραξιτέλους, β) ο σύζυγός της, Δρ. Πραξιτέλης Πραξιτέλους, γ) ο Δρ. Ιωάννης Ρίγος και δ) ο Δρ. Αναστάσιος Μίχος: “Σας ευχαριστώ για την υποδειγματική αφοσίωσή σας προς τα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν το βέβαιο παρόν και το αδιάσειστο μέλλον της Ομογένειας και της Εκκλησίας μας. Ευχαριστώ, επίσης, εσάς, τους καλούς γονείς, που συνοδεύετε τα παιδιά σας στην Εκκλησία. Έτσι, γεμίζει με χαρά και ζωντάνια ο λατρευτικός μας χώρος και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας. Αυτά τα παιδιά είναι οι αυριανοί ηγέτες της ομογένειας. Αυτά τα παιδιά θα επανδρώσουν τα εκκλησιαστικά μας συμβούλια, τους συλλόγους και τα σχολεία μας. Ας αναδείξουμε τα ταλέντα τους, ας τα αναθρέψουμε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.”
Στο τέλος της λατρευτικής σύναξης, ο Μητροπολίτης κάλεσε τα παιδιά κοντά του, τους μίλησε για τον μικρό Ιησού 12ετή στο ναό, τους προσέφερε αντίτυπα του παιδικού βιβλίου “Iστορία ενός μικρού αγγέλου”, στα Ελληνικά και τα Σουηδικά, και τους μοίρασε εικονίτσες και γλυκίσματα, στους δε επισκέπτες κληρικούς τη Θεία Λειτουργία στα Σουηδικά, και οι Πατέρες με τη σειρά τους του προσέφεραν ένα επιγονάτιο με την αναπαράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των φιλοξενουμένων κληρικών και της συνοδείας τους, στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, και γεύμα για τα παιδιά, προσφορά των Κατηχητών.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

2 3 4

Related Posts