Λάθος μόνο οι περικοπές, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Bild», απορρίπτοντας την επισήμανση του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας ότι το πλεόνασμα στην Ελλάδα επιτεύχθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Αυτό είναι μόνο εν μέρει σωστό», είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων.

Όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει μέρος των χρημάτων σε επενδύσεις, παρά να εξυπηρετήσει παλιά χρέη, τονίζοντας ότι είναι κάτι που κατανοεί.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις για τις προστριβές της Αθήνας με την τρόικα, ανέφερε ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να συζητά. Θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να ανορθωθεί και να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις».

«Το να εστιάζουμε μόνον στις περικοπές είναι λάθος», σημείωσε.

Ο κ. Σουλτς αρνήθηκε πάντως ότι η Γερμανία λέει συχνά όχι στα αιτήματα των εταίρων της, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Δεν λέμε συχνά όχι. Από τα 700 δισεκατομμύρια των εγγυήσεων που προορίζονται για κράτη και τράπεζες, τα 400 προέρχονται από τη Γερμανία. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν να γίνεται προσεκτική διαχείριση των χρημάτων, είναι εντελώς φυσιολογικό», επεσήμανε.

Όσον αφορά στην υποψηφιότητά του και το εάν ανησυχεί ότι θα συναντήσει την αντίδραση των χωρών του Νότου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε ότι έχει προταθεί από 22 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ως πανευρωπαϊκός υποψήφιος και διευκρινίζει ότι ισχυρός υποψήφιος θα είναι εκείνος του οποίου η ευρωπαϊκή ομάδα θα έχει την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.

«Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι είμαι Γερμανός και ευρωπαϊστής», είπε αλλά απέφυγε να απαντήσει εάν το SPD θα λάβει πάνω από 30% στις εκλογές του Μαΐου και περιορίζεται να τονίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως- τόσο στην οικονομία όσο και στα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Πηγή:protothema.gr

Related Posts