«Πέρασε ο σεισμός, χωρίς κανένα ίχνος»

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο τίθεται ξανά σε λειτουργία, λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στο Ληξούρι με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να εκκενωθεί λόγω προβλήματος που διαπιστώθηκε με τη στατικότητα του κτιρίου.
Μετά την απόφαση για την αυτονόμηση του, το Νοσοκομείο κατάφερε να κερδίσει μια ακόμα «μάχη», αφού αίρεται το αρχικό πόρισμα που συνιστούσε το προσωρινό κλείσιμό του. Η αρχή είχε γίνει με το έλεγχο που έκανε την περασμένη Παρασκευή το Τεχνικό Επιμελητήριο και έκρινε κατάλληλο το κτίριο και «επισφραγίστηκε» το Σάββατο με την έλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων υπό τον Καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη. Παρόντες στον έλεγχο που έγινε, ήταν, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Μπαρδάκης, που έχει κάνει τη μελέτη αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου, η διευθύντρια του ΥΑΣ, ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σπύρος Σολωμός, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος και ο Υποδιοικητής, Διονύσης Μαρκάτος, οι Διευθυντές του Νοσοκομείου, Γιώργος Κουρής, Νόπη Αλεξανδροπούλου, καθώς και οι πολιτικοί μηχανικοί, Σταύρος Λυκούδης, Σταύρος Τραυλός και Νίκος Μαρκάτος. Η ειδική ομάδα ήλεγξε τα υποστυλώματα που σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα συνιστούσαν επισκευής και έθεταν κίνδυνο την ασφάλεια του Νοσοκομείου και απεφάνθη ότι ο σεισμός δεν προκάλεσε κανένα απολύτως πρόβλημα στη στατικότητα του κτιρίου.

«Μπορεί να υπάρξει άμεση χρήση του»
Η «Κ» συνάντησε τον κ. Καρύδη το βράδυ του Σαββάτου κατά την άφιξη του στο Αργοστόλι μαζί με τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση και στη σύσκεψη που ακολούθησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία των Αντιδημάρχων, Σάββα Σαββαόγλου και Βαγγέλη Κεκάτου. Στο περιθώριο της συζήτησης, μας διαβεβαίωσε ότι το Μαντζαβινάτειο είναι σε θέση να τεθεί άμεσα σε χρήση για τους πολίτες της Παλλικής. «Κάναμε μια αυτοψία στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, όπου, βέβαια, τα είδαμε όλα, όλες τις φθορές και οτιδήποτε υπάρχει. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι δεν προέρχονται από το σεισμό. Ο σεισμός δεν προκάλεσε οποιοδήποτε στατικό πρόβλημα ή οποιαδήποτε αλλοίωση της κατάστασης που είχε το κτίριο πριν από το σεισμό. Είναι δηλαδή σαν να πέρασε ο σεισμός χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Επομένως, η ασφάλεια που ήταν σημαντική πριν από το σεισμό απεδείχθη και με αυτό τον φοβερό σεισμό και τους μετασεισμούς που έγιναν. Μάλιστα, εκεί που καθόμουν και κάναμε την αυτοψία έγινε ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός, αλλά το κτίριο δεν έπαθε τίποτα. Το ήλεγξα ξανά άρα μπορεί να υπάρξει άμεση χρήση του».

«Το νησί είναι θωρακισμένο»
Εκτός, όμως, από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο του Ληξουρίου, ο κ. Καρύδης επισκέφθηκε και τις άλλες κτιριακές δομές της περιοχής της Παλλικής που υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κεφαλονιά είναι ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός. «Η κτιριακή υποδομή της Κεφαλονιάς αντέχει μια χαρά εφόσον δεν έχουμε κάνει προσθήκες, δεν έχουμε κάνει αλλαγές, δεν έχουν κόψει κολώνες ή δεν έχουμε κάνει άλλες επεμβάσεις για να αυξήσουμε τους χώρους ή να ανοίξουμε παράθυρα ή βιτρίνες μαγαζιών. Επομένως, είμαστε ασφαλείς και αυτό πρέπει να το προβάλλετε. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι το νησί αυτό είναι θωρακισμένο, αλλά έχω να σημειώσω ότι και ο κόσμος αντέδρασε σωστά με ψυχραιμία και ωριμότητα. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που συμβάλλει στη σεισμική προστασία».

Επιβεβαίωση από Περιφέρεια και Δήμο
Τα όσα μας δήλωσε αποκλειστικά ο Παναγιώτης Καρύδης ήρθε να επιβεβαιώσει η επίσημη ανακοίνωση που υπογράφουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κεφαλονιάς. «Κατόπιν διενέργειας ελέγχου από την δευτεροβάθμια επιτροπή στην οποία προήδρευσε ο Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, αποδείχθηκε ότι η πρόσφατη σεισμική ακολουθία δεν επέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο στη στατικότητα και ασφάλεια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Κατόπιν των παραπάνω το Μαντζαβινάτειο πρόκειται να επαναλειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών», αναφέρεται. Από το πρωί της Κυριακής, το προσωπικό του Νοσοκομείου επανέφερε στη θέση του τον εξοπλισμό που είχε μεταφερθεί προσωρινά στην πτέρυγα Νιάρχου και καθαρίζονταν οι χώροι, προκειμένου από τη Δευτέρα να ανοίξει ξανά τις πύλες του για τον κόσμο.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts