Ένταλμα σύλληψης για Γιανουκόβιτς

Μέσα σε ένα 48ωρο ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει γίνει από πρόεδρος της Ουκρανίας καταζητούμενος. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψή του, ενώ θεωρείται ότι βρισκόταν, επιβεβαιωμένα, στην Κριμαία τις τελευταίες ώρες.
Ο τέως πρόεδρος είναι άφαντος από το Σάββατο, οπότε και το Κοινοβούλιο τον καθαίρεσε, ενώ το Κίεβο καλείται να καταλήξει σε μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη. Η κατηγορία για μαζικές δολοφονίες φαίνεται ότι αφορά τους θανάτους στους δρόμους του Κίεβου από τη νύχτα της Τρίτης, που είχαν βυθίσει στο χάος τη χώρα και οδήγησαν, τελικά, στην πτώση του. Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Αβάχοφ, ανέφερε, ανακοινώνοντας το ένταλμα, ότι ο Γιανουκόβιτς εθεάθη το βράδυ της Κυριακής στην Κριμαία. Το βράδυ, ο τέως πρόεδρος έφυγε από ιδιωτική κατοικία στο Μπαλακλάβα της Κριμαίας προς άγνωστη κατεύθυνση με αυτοκίνητο και τη συνοδεία ενός βοηθού του. Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Γιανουκόβιτς είχε τεθεί «υπό κράτηση» στην Κριμαία, τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν, επίσης ανεπιβεβαίωτες, αναφορές πως ο τέως πρόεδρος είχε προσπαθήσει να διαφύγει στη Ρωσία. Η φυγή του στο ανατολικό τμήμα της χώρας θεωρείτο εξαρχής σχεδόν σίγουρη.

Ανακαλείται ο Ρώσος πρέσβης στο Κίεβο
Αργά τη νύχτα της Κυριακής η Μόσχα ανακοίνωσε πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία, την ώρα που η διπλωματική διαμάχη γύρω από το Κίεβο λαμβάνει ψυχροπολεμικές διαστάσεις και απειλεί τη χώρα ακόμη και με διαμελισμό. «Ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο Ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς τη Μόσχα είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες, πριν καν την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» του πακέτου.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts