Εντείνεται η ένταση στην Κριμαία

Τη… βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας. Δεν θα αδιαφορήσουμε στην έκκληση της Κριμαίας, ξεκαθαρίζει το Κρεμλίνο, εντείνοντας τους φόβους για απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία, εν μέσω αμερικανικών προειδοποιήσεων και καταγγελιών της ουκρανικής ηγεσίας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική Βουλή, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του Πρωθυπουργού της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας». Ο Αξιόνοφ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Ο κ. Αξιόνοφ ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους». Η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπερκούτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο. Μάλιστα από χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερόπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες της μονάδας Μπερκούτ το επιθυμούν.

Αρκεί μόνο ένα δημοψήφισμα
Οι Μπερκούτ ήταν η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία. Για τους διαδηλωτές, η λέξη είχε γίνει συνώνυμο της βίας ακόμη και με πραγματικά πυρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, Ρώσοι Βουλευτές πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track. Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι Βουλευτές προτείνουν μία περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μετά από δημοψήφισμα ή έκκληση των ηγετών της περιοχής. Μέχρι σήμερα, για να γίνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ δύο γειτονικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αρκεί ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία ή ένα απλό αίτημα των ηγετών της περιοχής για να δεχθεί η Μόσχα να την ενσωματώσει.

«Δεν θα υποκύψουμε στις ρωσικές προκλήσεις
Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση από τις ρωσικές «προκλήσεις» στην Κριμαία και τόνισε ότι αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές. Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις στρατιωτικές κινήσεις της στην περιοχή. «Είναι απαράδεκτο, όταν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται στο κέντρο ουκρανικών πόλεων», είπε ο Γιάτσενιουκ πριν από υπουργική συνάντηση στο Κίεβο. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας κατήγγειλε ότι η Ρωσία μετέφερε «πρόσφατα» 6.000 επιπλέον προσωπικό στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό στην Κριμαία. Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει ότι τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, είπε ο Βιτάλι Τσούρκιν πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. «Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts