Βρέθηκε ο ένας «ύποπτος» του Μπόινγκ

Ιρανός, που δεν θεωρείται να σχετίζεται με τρομοκρατικά δίκτυα, ήταν ο ένας από τους δύο επιβάτες στο άφαντου Boeing της Malaysia Airlines με κλεμμένο διαβατήριο, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές της Μαλαισίας, ενώ διερευνάται η ταυτότητα του δεύτερου «ύποπτου επιβάτη».
Ακόμα και κινεζικοί δορυφόροι μπαίνουν στη μάχη για την ανεύρεση του χαμένου Boeing των αερογραμμών της Μαλαισίας σε μια υπόθεση-«μυστήριο» για τα παγκόσμια αεροπορικά χρονικά, ενώ και το Βιεντάμ διευρύνει τις επιχειρήσεις. Η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο ένας από τους δύο επιβάτες που είχε ανέβει στο αεροπλάνο με κλεμμένο διαβατήριο ήταν ένας 19 χρονος Ιρανός, με σκοπό πιθανότητα να πάει στη Γερμανία. Ο 19χρονος δεν θεωρείται ότι έχει σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα, ανέφερε η αστυνομία της Μαλαισίας. Σκοπός του ήταν να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Η ταυτότητα του δεύτερου επιβάτη με κλεμμένο διαβατήριο είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Την ίδια ώρα και ενώ οι ελπίδες για το αεροσκάφος αρχίζουν να σβήνουν, η έρευνα εντείνεται. Οι κινεζικοί δορυφόροι υψηλής ευκρίνειας, οι οποίοι ελέγχονται από βάση στο Σιάν, στη βόρεια Κίνα, αναπρογραμματίσθηκαν για να βοηθήσουν στην πλοήγηση, την παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επικοινωνίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων έρευνας, αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Πεκίνο.

Ερευνούν την περιοχή εννέα χώρες
Σχεδόν τα 2/3 των 239 επιβατών της πτήσης MH370, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, είναι Κινέζοι. Αν η καταστροφή επιβεβαιωθεί, θα είναι για την Κίνα η δεύτερη χειρότερη αεροπορική τραγωδία. Ομάδες από εννέα χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Μαλαισία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη. Όσο αφορά τα λίγα που είναι ακόμη γνωστά για τους δύο επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια, τα δύο εισιτήρια είχαν αγοραστεί την Πέμπτη από δύο ταϊλανδέζικα τουριστικά πρακτορεία στο θέρετρο Πατάγια. Τα είχε κλείσει ένας άνδρας ονόματι Άλι, ο οποίος τηλεφώνησε από ιδιωτικό αριθμό στο Ιράν, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια. Τα εισιτήρια πληρώθηκαν σε ταϊλανδέζικα μπατ από έναν άλλο Ιρανό, ο οποίος διατηρεί στο θέρετρο κατάστημα που κορνιζάρει φωτογραφίες. «Τον ανακρίναμε, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε ύποπτο», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts