Ψάχνουν και στον Ινδικό Ωκεανό

Με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο σχετικά με την τύχη και τις συνθήκες εξαφάνισης του Boeing της Malaysia Airlines, που μετέφερε 239 επιβάτες, οι έρευνες στρέφονται πλέον στον Ινδικό Ωκεανό με τη συνδρομή και πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχει μία «ένδειξη» ότι το εξαφανισμένο αεροσκάφος μπορεί να συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό και μετακινεί το USS Kidd σε εκείνη την περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες. Με την επέκταση των ερευνών στον Ινδικό Ωκεανό, τον τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου με μέσο βάθος σχεδόν 3.900 μέτρα, η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί είναι τεράστια. «Είναι σαν να περνάμε από μια σκακιέρα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο», δήλωσε στο CNN ο διοικητής Ουίλιαμ Μαρκς του 7ου Στόλου των ΗΠΑ. Αμερικανικά στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα μετέχουν ενεργά στις έρευνες που διεξάγει η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών βρίσκονται στην Κουάλα Λουμπούρ και εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα και σενάρια. «Δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη», είπε ο Κάρνεϊ, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους για περισσότερες διευκρινίσεις στο Πεντάγωνο και στην κυβέρνηση της Μαλαισίας. Από τα δύο αμερικανικά πλοία που μετέχουν στην έρευνα, τα USS Kidd και USS Pinckney, το πρώτο, κατόπιν αιτήματος της Κουάλα Λουμπούρ, έλαβε εντολή να κατευθυνθεί στα στενά της Μάλακας και να ερευνήσει τη δυτική πλευρά της περιοχής, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Ινδία ανακοίνωσε πως έστειλε τρία πλοία και τρία αεροσκάφη για να βοηθήσουν στις έρευνες. «Πρόκειται να αναπτυχθούν στη Θάλασσα του Ανταμάν», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για ένα «γεγονός βυθού» μιλούν οι Κινέζοι
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του, το μυστήριο παραμένει γύρω από την τύχη της πτήσης MH370 που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν ένα «γεγονός στο βυθό» που μπορεί να συνδέεται με πρόσκρουση του αεροπλάνου. Το γεγονός καταγράφηκε στις 2:55 του Σαββάτου στα ύδατα ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετνάμ, δήλωσαν σεισμολόγοι και φυσικοί στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Αυτό σημαίνει πως η καταγραφή έγινε 1,5 ώρα μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου από το ραντάρ. Η περιοχή βρίσκεται 116 χλμ. βορειοανατολικά από την τελευταία επιβεβαιωμένη θέση του αεροπλάνου, δήλωσαν οι επιστήμονες. «Δεν θυμάμαι άλλη υπόθεση αυτού του τύπου, στην οποία να διαθέταμε τόσο λίγες ενδείξεις για το τι συνέβη», δήλωσε ο Ραβικουμάρ Μανταβαράμ, ειδικός στην αεροδιαστημική του γραφείου συμβούλων Frost και Sullivan Asia Pacific.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts