Ομόφωνη απόφαση για τις Εργατικές Κατοικίες

Ένα από τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ληξουρίου ήταν το τι θα γίνει αναφορικά με τις Εργατικές Κατοικίες και ποια μέτρα ανακούφισης θα παρθούν για τους κατοίκους των κατοικιών αυτών που κατέρρευσαν μετά τους σεισμούς.
Οι πολίτες πήραν τον λόγο και εξέφρασαν τα παράπονά τους, με κάποιους από αυτούς να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους μερικές στιγμές, πράγμα απόλυτα κατανοητό για κάποιον που από την μία ημέρα στην άλλη έχει χάσει το σπίτι του, για το οποίο πληρώνει χαράτσι και ενδεχομένως να το χρωστάει ακόμη στην Τράπεζα. Στη συνέχεια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προσπάθησαν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά για να φτιαχτεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Ο Βασίλης Ρουχωτάς ζήτησε όλα τα χτίσματα να μετατραπούν από κίτρινα σε κόκκινα και ζήτησε τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι έλεγχοι στις κατοικίες αυτές θα επαναληφθούν. Εξέφρασε μάλιστα προς το Σώμα ότι πρέπει να απαιτήσει από το Υπουργείο ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης με νέες προδιαγραφές αντισεισμικής προστασίας. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζουράτος χαρακτήρισε κομβικό σημείο τις αποζημιώσεις και ζήτησε να δοθεί πολιτική λύση σε ένα πολιτικό θέμα όπως το χαρακτήρισε. Μάλιστα, επέμεινε πως πρέπει να φταχτεί μια νέα ΚΥΑ, όπου το κράτος θα χρηματοδοτήσει 100% την ανέγερση νέων σπιτιών σε αυτούς που έμεναν εκεί.

Πολιτικές και ποινικές ευθύνες
Ο Μάρκος Κοτσιλίνης ζήτησε να γκρεμιστούν το συντομότερο δυνατό όλες οι Εργατικές Κατοικίες με κρατικά χρήματα, τα οποία θα δοθούν στον Δήμο μέσω προγραμματικής σύμβασης. Έκανε λόγο για πραγματογνωμοσύνη στα χαλάσματα για να μάθουμε τον υπεύθυνο της κατάρρευσης, τονίζοντας πως δεν φταίει μόνο ο κατασκευαστής, αλλά ίσως και ο μελετητής των Κατοικιών. Ο κ. Κοτσιλίνης ζήτησε η πραγματογνωμοσύνη αυτή να γίνει υπό την εποπτεία του ΤΕΕ. Ο Γιάννης Κουρούκλης αναφέρθηκε στις πολιτικές, αλλά και στις ποινικές ευθύνες των εργολάβων και των μηχανικών και ζήτησε να υπάρξει διαγραφή των δανείων των οφειλετών που τα σπίτια τους γκρεμίστηκαν. Τελικά και με τη συνδρομή του Δημάρχου φτάσαμε σε μια πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ο Δήμαρχος για να πιέσει τον Υπουργό.
-Διεκδίκηση αποζημίωσης για τους κατοίκους στις τρέχουσες τιμές
-Όλα τα κτήρια να γίνουν κόκκινα για τεχνικούς λόγους
-Άμεση κατεδάφιση με υπευθυνότητα του Δήμου και χρήματα του κράτους
-Πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια κατάρρευσης των Εργατικών Κατοικιών
-Σχεδιασμός από το κράτος νέων κατοικιών, όχι απαραίτητα οικισμού
-Άμεση στέγαση των άστεγων οικογενειών με επιδότηση ενοικίου
-Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω οι Βασίλης Ρουχωτάς και Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts