«Παγώνουν» οι κρατήσεις από τη Ρωσία…

«Σιβηρικόν ψύχος» επικρατεί στη μεγάλη ρωσική αγορά, με το ρυθμό των κρατήσεων να έχει επιβραδύνει δραματικά, αυτήν την περίοδο, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και της μεγάλης διολίσθησης στο ρούβλι.
Tour operators και ξενοδόχοι παρακολουθούν εναγωνίως και προσπαθούν να αναλύσουν την κατάσταση, αλλά είναι βέβαιο ότι το τοπίο είναι ακόμα αρκετά «θολό» και σίγουρα θα είναι για λίγες εβδομάδες ακόμα. Η ουσία εν προκειμένω είναι η ισοτιμία στην οποία κινείται το ρούβλι και το που θα διακυμανθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι στις 10 Φεβρουαρίου, η ισοτιμία ευρώ με ρούβλι έκλεισε στα 47,2 (ένα ευρώ) και σήμερα βρισκόταν στα 50,7! Η κατάσταση αυτή έχει από την πλευρά της δύο διαστάσεις. Η μία είναι ότι η επιβάρυνση για τον μέσο Ρώσο που θέλει να ταξιδέψει σε ζώνη ευρώ είναι πολύ μεγάλη και είτε θα περιμένει είτε θα εξετάσει άλλες επιλογές, π.χ. Τουρκία. Η άλλη διάσταση είναι η πίεση που ασκείται στους tour operators της ρωσικής αγοράς. Η οποία έχει «αδυναμίες», ούτως ή άλλως και τα ζητήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά, αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε κάποια θετική εξέλιξη σύντομα. Να επισημάνουμε δε ότι οι προκαταβολές και οι συναλλαγές των ρωσικών tour operators με τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι σε ευρώ.
Για την τάση αυτήν την στιγμή ακούμε διάφορα ποσοστά και εκτιμήσεις. Αν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν μέσο όρο, αυτός είναι γύρω στο 50% υστέρηση στο ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που δηλώνουν μείωση 60%, όπως το γραφείο Millennium, στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον και η προσοχή τώρα μεταφέρεται στην Μόσχα όπου λαμβάνουν χώρα δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις. Αρκετό «σασπένς» και εξελίξεις για γερά νεύρα και στομάχια. Ας μείνουμε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και ότι η αγορά θα ισορροπήσει. Ενδεχομένως και με τη βοήθεια κάποιων μέτρων και παρεμβάσεων από τη δική μας, κυβερνητική πλευρά…

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts