Ήρθε και τα… άκουσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης!

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στην Κεφαλονιά – μια ημέρα μετά την αρχικά προγραμματισμένη άφιξη του – και συγκάλεσε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς προκειμένου να ενημερωθεί για το πως κυλούν οι διαδικασίες αποκατάστασης μετά τους σεισμούς.
Στο κτίριο, όμως, είχαν συγκεντρωθεί από την πρώτη στιγμή μέλη της Επιτροπής Αγώνα Φορέων (ανάμεσα τους ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Μαντζουράτος, ο υποψήφιος Δήμαρχος, Νίκος Γκισγκίνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σταύρος Γρηγορόπουλος, Γιάννης Κουρούκλης,  ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Γαβρίλης κ.α.) αλλά και εκπρόσωποι κατοίκων από τις περιοχές της Παλλικής και της Ερύσσου απαιτώντας με συνθήματα – μπροστά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδιζαν την είσοδο – να δουν κατ’ ιδίαν τον Υπουργό και να ακουστούν τα αιτήματα τους. Κάτι που τελικά αποδέχθηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης έπειτα από έντονο διάλογο που είχε στην είσοδο στην Αντιπεριφέρειας (σ.σ. τους χαρακτήρισε ως σπεκουλάδόρους) και συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα στο γραφείο του Σωτήρη Κουρή, παρουσία τόσο του ιδίου όσο και του Δημάρχου, Αλέξανδρου Παρίση.

Νέα αυτοψία για τον δρόμο του Χάρακα

Τα θέματα που του τέθηκαν, μεταξύ άλλων για την Παλλική, είχαν να κάνουν με τις κατεδαφίσεις των εργατικών κατοικιών, την αδυναμία των κατοίκων να πάρουν άτοκα δάνεια για να μπορέσουν να στεγαστούν σε νέα οικήματα αλλά και τις ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να αναζητηθούν για τους υπευθύνους μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν αυτά τα σπίτια. Παράλληλα, του ζητήθηκε να μεριμνήσει, μεταξύ άλλων, για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και τους ενδελεχείς ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια τους. Εκτενή συζήτηση είχε ακόμα με κατοίκους και επαγγελματίες της Βόρειας Κεφαλονιάς, οι οποίοι του έθεσαν το ζήτημα του έργου του Χάρακα, απαιτώντας να βρεθεί μια λύση για να ανοίξει τουλάχιστον ένα μέρος του δρόμου καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές δεν εξυπηρετούν ειδικά εν όψει της τουριστικής σεζόν και δεν παρέχουν επίσης ασφάλεια. Στο θέμα αυτό, ο κ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε από Δευτέρα να έρθει στην Κεφαλονιά μια επιτροπή μηχανικών και μελετητών προκειμένου να κάνουν επιτόπια αυτοψία στο σημείο και να καταλήξουν αν μπορεί ο δρόμος να παραχωρηθεί. Πάντως, πριν τη συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργού, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Διονύσης Μακρής εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι ο δρόμος δεν είναι δυνατόν να ανοίξει σε καμία περίπτωση για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας την οργή του πρώην Δήμαρχου Ερύσσου, Κώστα Κοντογούρη κι άλλων πολιτών από την περιοχή που του εξαπέλυσαν επίθεση για τη στάση του.

«Μέσα από την καταστροφή να βγούμε νικητές
»
Εν συνεχεία, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική αποτελεί μια απάντηση ότι έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που άφησαν οι σεισμοί στην Κεφαλονιά. «Σήμερα μου δόθηκε η δυνατότητα να έχω συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Κεφαλονιάς και θέλω να σας πω ότι η πολιτική, σε αυτή την περίπτωση, έχει δώσει μια απάντηση, έχει προωθήσει λύσεις για την επίλυση των ανθρώπινων προβλημάτων, των υποδομών, των σχολείων της Κεφαλονιάς  που ο σεισμός χτύπησε την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού”. Μάλιστα, χαρακτήρισε «πρόκληση για όλους μας» το γεγονός ότι το νησί παρουσιάζει αύξηση 50% στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι «έχουμε μια καταστροφή μέσα από την οποία επιχειρούμε να βγούμε νικητές, να ανορθώσουμε το νησί. Το αεροδρόμιο λειτουργεί πλήρως, απαιτούνται μόνο ορισμένες εργασίες, εσωτερικά, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Ακόμη, λειτουργούν όλα τα σχολεία με εξαίρεση ένα, το οποίο σε λίγες μέρες θα στεγασθεί σε οικόπεδο που έχει επιλέξει ο Δήμος».

«Ολοκληρωμένη μελέτη για το οδικό δίκτυο»
Αναφορικά με το λιμάνι του Ληξουρίου τόνισε ότι «προχωρούμε στην πρώτη φάση αποκατάστασης του λιμανιού του Ληξουρίου. Το λιμάνι έχει πια ανάδοχο, ο οποίος εργάζεται και θα ολοκληρώσουμε μαζί με την δημοτική αρχή όλες τις υποδομές ώστε το λιμάνι του Ληξουρίου να είναι επισκέψιμο, να είναι λειτουργικό και υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες το επόμενο χρονικό διάστημα». Ακόμα, υπογράμμισε ότι «σε οκτώ μέρες από σήμερα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς, το οποίο έχει πληγεί και από την πλευρά μας, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μετά την 10η Απριλίου έτσι ώστε να θωρακίσουμε το οδικό δίκτυο, να δώσουμε σε κάθε δύσκολο σημείο τεχνικές απαντήσεις έτσι ώστε η Κεφαλονιά, να αποκτήσει ένα νέο, ασφαλές, ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της, των επισκεπτών της και για την ανάπτυξη του νησιού».

«Πρώτη φορά τόσο γενναία πολιτική αποκατάσταση»
Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε ακόμα πολύ μεγάλη και γενναία την επιδότηση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. «Προχωράει με γοργά βήματα, η αποκατάσταση των πληγέντων και σε ότι αφορά την καταβολή επιδομάτων του νοικοκυριού της κάθε οικογένειας και σε ότι αφορά ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση και την στέγαση πολιτών που έχουν επικίνδυνες οικίες. Κατεδαφίζονται κτίρια τα οποία έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και προχωράμε πλέον στην αποκατάσταση και στη διόρθωση των σπιτιών. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη και γενναία πολιτική επιδότηση στο 80% για κάθε έναν που έχει πληγεί και 20% άτοκο δάνειο. Είναι μια γενναία απόφαση που θα δώσει την δυνατότητα στους πληγέντες να αποκατασταθούν. Είναι πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο γεναία πολιτική αποκατάσταση. Πάνω από 1.000 πολίτες της Κεφαλονιάς κάνουν χρήση ενοικίου για να στεγασθούν σε άλλα σπίτια, μισθωμένα ή να συστεγαστούν σε συγγενικές οικογένειες, συνεπώς αυτό το οποίο βγάζουμε σαν συμπέρασμα είναι ότι η ζωή προχωράει. Ο σεισμός είναι η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και για την δημιουργία νέων υποδομών στο νησί, υποδομές που είναι αντάξιες των προσδοκιών που έχει η ίδια η Κεφαλονιά για τους πολίτες της και για την ανάπτυξή της».

«Οι υποσχέσεις του έγιναν έργο πραγματικό»
Ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Υπουργό για τη συνεισφορά του μέχρι σήμερα στην επίλυση των προβλημάτων. «Οι υποσχέσεις του έγιναν έργο πραγματικό. Κι όχι μόνο αυτό, επειδή η Παλλική έχει πληγεί όταν πήγαμε στη σύσκεψη στην Αθήνα και του έκανα μια πρόταση για το master plan του λιμανιού το αποδέχθηκε, έβγαλε τις περίπου 200.000 για το Καλόν Ορος αλλά παράλληλα πρότεινε να κάνει την συμπληρωματική σύμβαση για το παραλιακό κομμάτι του Ληξουριού, το οποίο έχει τεράστιο πρόβλημα. Οφείλω να τον ευχαριστήσω και το επιτελείο του, τον κ. Μακρή, τον κ. Παπαγεωργίου αλλά όπως είμαστε σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια νομίζω ότι αρχίσαμε να βρίσκουμε τον βηματισμό μας και οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, διότι ήταν κοντά μας και πράγματι δίνει λύσεις σε όποιο πρόβλημα έχουμε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς. Ευχαριστώ όλους σας και τους μηχανικούς και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου για την προσφορά τους γιατί πραγματικά ξέχασαν τι πάει να πει μέρα, νύχτα, Σάββατα και Κυριακές».

«Καταλυτική η παρουσία του Υπουργού»
Από τη μεριά του, ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής σχολίασε για την συμβολή του κ. Χρυσοχοϊδη στην αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί. «Βρισκόμαστε σε μια πορεία αποκατάστασης και επανόδου της ζωής στην πρότερη κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια καμπή και η καμπή αυτή έχει σχέση με το να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση του νησιού. Εγώ θεωρώ ότι τα κυβερνητικά μέτρα ήταν σπουδαία. Παρόλα τα παράπονα που μπορεί να ήταν δικαιολογημένα οτι οι κυβερνητικές εντολές δεν έχουν φτάσει στα κατώτατα κλιμάκια και πιστευω ότι η παρουσία του κ. Υπουργού, συνέβαλε καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων. Πριν 15 ημέρες σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές υπήρχαν μελετητικές ομάδες, που μας παρουσίασαν τις μελέτες των έργων που θα κάνουν. Εχουμε τα πρώτα χρήματα κατατεθειμένα, τα 15 εκατ. ευρώ και είναι μια μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο. Θεωρώ όμως ότι έχουμε έναν μεγάλο προβληματισμό που έχει να κάνει με τη διαχείριση των σεισμοπλήκτων που θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία και προσοχή όσον αφορά την ΥΑΣ και τους οικίσκους. Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει η υπόθεση όσον αφορά τους αναδόχους των έργων, έχουμε τις μελέτες αλλά πρέπει οι ανάδοχοι των έργων να πάρουν σύντομα μια απόφαση και να ξεκινήσουν τα έργα και να συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Λιμάνια, δρόμοι πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε τον τουρισμό, στους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού να μην περνάει η άποψη ότι κάτι συμβαίνει στην Κεφαλονιά. Στην Κεφαλονιά κάτι συνέβη και δεν συνέβη τίποτα. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να δώσουμε μια ελπίδα, τόσο στους δικούς μας τους σεισμοπλήκτους όσο και σ’ αυτούς που θα μας επισκεφθούν».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts