200 άτομα στην πρώτη παρουσίαση του “ΣΠΕΡΟΣ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ”

Στο POLIS ART CAFE   ένα εκπληκτικό χώρο που βρίσκεται στο  «Αίθριο της  Στοάς του Βιβλίου», το απόγευμα της Κυριακή 30 Μαρτίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπυρίδωνος Γ. Λυκούδη, «ΣΠΕΡΟΣ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ».

Ο  ιδιοκτήτης του χώρου κ. Βασίλης  Χατζηιακώβου στην εισήγησή του  αναφέρθηκε στο χώρο του cafe χαρακτηρίζοντας τον ως  «βιβλιοθήκη των ποιητών» και αναφερόμενος στις Εκδόσεις  «ΑΓΓΕΛΑΚΗ» δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος είναι ένας από αυτούς που μας βοήθησαν,  μας βοηθούν και θα συνεχίσουν να μας βοηθούν εκδίδοντας βιβλία για να γνωρίσουμε τους δημιουργούς  που αναφέρονται στη λογοτεχνία, στην ιστορία  και γενικά δημιουργούς που προάγουν το πνεύμα και τη γνώση μας.

Τον «άχαρο ρόλο» του συντονιστή της παρουσίασης του βιβλίου όπως ο ίδιος χαρακτήρισε  την παρουσία του, έκανε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χιδίρογλου.

IMG_0090 IMG_0098

Πρώτος το λόγο πήρε ο εκδότης κ. Μάνος Αγγελάκης τονίζοντας ότι η παρουσία των Κεφαλλήνων στην κατάμεστη αίθουσα   ξεπερνούσε   το 98% των200 και πλέον παρευρισκομένων ατόμων, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα  ύπαρξης  τέτοιων βιβλίων όπως το  «ΣΠΕΡΟΣ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ» εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε πως πρέπει να τιμάμε τις ρίζες μας. «Διαφωνήσαμε σε πολλά και συμφωνήσαμε σε άλλα τόσα» είπε ο κ. Αγγελάκης μέχρι να εκδώσουμε το βιβλίο αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τον αγώνα μας , σε μια προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε  τη κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς στις επόμενες γενιές.

IMG_0071 IMG_0068

Στη συνέχεια η κα. Αικατερίνη Παρίση , Σύμβουλος  Μ.Μ.Ε., διάβασε  ένα απόσπασμα από το «ΣΠΕΡΟΣ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ», ενώ ακολούθησε την ανάγνωση ο κ. Ηλίας Αλυσανδράτος  Λυκειάρχης, Φιλόλογος , Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, ο οποίος με ιδιαίτερο κεφαλλονίτικο τόνο διάβασε στο παρευρισκόμενο κοινό το οποίο κρέμονταν κυριολεκτικά από το στόμα του, τρεις πατσανάτσες  καταχειροκροτούμενος, τονίζοντας ότι η τρέλα είναι η σφραγίδα της διαφοράς της ράτσας και του τσερβέλου του πνευματώδη κεφαλλονίτη.

Γιατί  «Κεφαλλονίτης  θα πει τρέλα και πηγαίο χιούμορ»

IMG_0106 IMG_0098

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η κα. Ειρήνη  Σαγιαδινού – Τραυλού η οποία με ιδιαίτερο κεφαλλονίτικο σκέρτσο και σε άπταιστη τοπική ντοπιολαλιά δημιούργησε μια πραγματική κεφαλλονίτικη ατμόσφαιρα στην αίθουσα διαβάζοντας  2 αποσπάσματα από το βιβλίο του Σπύρου Λυκούδη  «ΣΠΕΡΟΣ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ».

Ενδιάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο απόσπασμα ανάγνωσης του βιβλίου,  το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΙΟΝ», κ. Αθανάσιος Τσιτούρας, συνάδελφος  και φίλος του συγγραφέα  ο οποίος περιέγραψε το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του με καθάρια ανοιξιάτικα χρώματα, προβάλλοντας έτσι το γνήσιο κεφαλλονίτη  με τις μοναδικές ιδιαιτερότητες και τις πρακτικές της φύσης του. Ενώ αναφερόμενος στα 12 Ευαγγέλια, τόνισε ότι ο Κεφαλλονίτης παπάς  τα έβγαλε 13 και εκείνος προσθέτει άλλο ένα και τα βγάνει 14 με 14ο αυτό του πολιτισμού του, σφραγίδα στον τόπο του. Κλείνοντας  δε χαρακτήρισε το   βιβλίο του Σπύρου Λυκούδη «Απόσταγμα Λαϊκής Σοφίας και Λαογραφίας» .

Το λόγο έδωσε ο συντονιστής κ.Χιδίρογλου, στην δημοσιογράφο κα. Βάνα Πρέντζα, η οποία αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κατανοήσει κάποιος τις προτάσεις από τα γραφόμενα του βιβλίου στην τοπική διάλεκτο,  Ηπειρώτισσα ούσα, που αν και εκείνη δυσκολεύτηκε να τις ερμηνεύσει , τόνισε ιδιαίτερα , ότι «αν κάψουμε τις ρίζες μας δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το δαιδαλώδες τούνελ στο οποίο ήδη βρισκόμαστε».

IMG_0108 IMG_0065

Το κύκλο των ομιλητών έκλεισε  ο μικρότερος της παρέας , ο κ. Γεώργιος Κοκκόλης , Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών – Δημοσιογράφος τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων βιβλίων από εμπνευσμένους συγγραφείς σαν τον κ. Λυκούδη που μπορούν με την γραφή τους να περάσουν στους νέους  την γνώση της παράδοσης  και της κουλτούρας  του τόπου καταγωγής τους και την ντοπιολαλιά τους  κληροδότημα  – ιερό κειμήλιο στη νέα γενιά για να μπορέσει και αυτή με τη σειρά της να την διαιωνίσει στο μέλλον.

 

Στο τέλος το λόγο έλαβε ο συγγραφέας του «ΣΠΈΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥ» κ. Σπύρος Λυκούδης  ο οποίος ανέλυσε στους παρευρισκόμενους ότι ο σκοπός του βιβλίου είναι τα Κεφαλλονίτικα γλωσσικά χαρακτηριστικά να παραμείνουν το Ευαγγέλιο του Κεφαλλονίτη, τόσο αυτών που ζουν στην Κεφαλονιά όσο και αυτών που ζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά στα πέρατα της γης, ίδιον του χαρακτήρα του.

Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί κεφαλλονίτες  και  φίλοι του λαού της Κεφαλονιάς και του συγγραφέα, μεταξύ άλλων και ο Σύμβουλος Έκδοσης  κ. Θεοδόσης  Σαγιαδινός, ο On Line Marketer κ. Γιώργος Σαϊνίδης , η κα. Σίσσυ Αντωνάτου Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης , της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και Γραμματέας Τουρισμού ΛΑ.Ο.Σ. καθώς και πλήθος  κόσμου των επιχειρήσεων, των γραμμάτων και της τέχνης. Την πολύ ζεστή ατμόσφαιρα του POLIS ART CAFE κατά τη διάρκεια της υπογραφής των βιβλίων από τον συγγραφέα του κ. Σπύρο Λυκούδη, πλημμύρισαν οι μελωδίες της καντάδας και της παραδοσιακής κεφαλλονίτικης μουσικής.

Ρεπορτάζ  Σίσσυ Αντωνάτου

Related Posts