Οι κομμένες φλέβες, οι illuminati και το στέλεχος της «Ελιάς»

Χωρίς τον Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό να προωθήσει το ζήτημα της αποκατάστασης του λιμανιού του Ληξουρίου στο Υπουργείο Υποδομών πραγματοποιήθηκε η χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και εν αντιθέσει με άλλες συνεδριάσεις δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες εντάσεις. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η απουσία αρκετών δημοτικών συμβούλων (ανάμεσα τους και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς» Θεόφιλος Μιχαλάτος για μια ακόμα φορά) αλλά και το… ξεκαθάρισμα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκο Ανουσάκη, ότι τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης θα συζητηθούν στη νέα συνεδρίαση της Δευτέρας. Ετσι, δεν μπήκε στην κουβέντα το ζήτημα με την τροποποίηση του ΦΕΚ για τους σεισμοπλήκτους που θέλησε να φέρει η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Σπύρος Σαμούρης αλλά και το ερώτημα του Δημήτρη Φιοραβάντε για το ποιος θα εκπροσωπεί, πλέον, τη Σάμη μετά την παραίτηση του Παναγή Ρασσιά.

Ζητάει επιπλέον 100.000 ευρώ ο εργολάβος για το νέο Γηροκομείο
Το πρώτο θέμα που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη είχε να κάνει με το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Γηροκομείου Αργοστολίου, που ψηφίστηκε καθώς ήταν απαραίτητο για την έγκριση του προϋπολογισμού του. Στο πλαίσιο αυτού του θέματος, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο λόγω της έλλειψης προσωπικού με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα μιας τροφίμου που υπήρξε στον χώρο της Μονής του Αγίου Ανδρέα αλλά και την προσωρινή εξαφάνιση ενός άλλου ηλικιωμένου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μάκης Αποστολάτος αποκάλυψε ότι ο εργολάβος που κατασκευάζει το νέο Γηροκομείο με έγγραφο που απέστειλε ζητάει επιπλέον το ποσό των 100.000 ευρώ καθώς ισχυρίζεται ότι προέκυψαν προβλήματα στα κεραμίδια της στέγης μετά τους σεισμούς ενώ ακόμα ένα από τα κτίρια του έχει πάρει μια κλίση! Ενα ζήτημα που γνώριζε ο Νίκος Γκισγκίνης και μάλιστα πρόσθεσε ότι ανάλογο ποσό αξιώνει και ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον βιολογικό του Πόρου επειδή έχει “καθίσει” ένα σημείο – όπως αναφέρει σε έγγραφο του – από ορισμένα χαλίκια! Για την υπόθεση αποφασίστηκε να αποφανθεί συγκεκριμένη ομάδα μηχανικών, με τον κ. Γκισγκίνη να προτείνει, πάντως, να γίνει η επιλογή τους μέσω κλήρωσης.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιώργου Αυλάμη
Από κει και πέρα, με παρέμβαση του Νέστορα Βεντούρα προτάθηκε κάποιος κεντρικός δρόμος του Ληξουρίου να πάρει το όνομα του διακεκριμένου Κεφαλλονίτη γιατρού, Γιώργου Αυλάμη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη. Μάλιστα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ενώ ο Αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Κεκάτος θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τον Δήμαρχο στη νεκρώσιμη ακολουθία του που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Στο θέμα της «Επισκευής και δημιουργίας Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεσης ψηφιδωτών δαπέδων» που εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων, Ανδρέας Σωτηρίου, έγινε γνωστό ότι το νέο μουσείο της Σάμης έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2015 (31/12) ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι με το Μουσείο του Αργοστολίου, γνωστοποιήθηκε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την ανέγερση νέου κτιρίου μετά την απαραίτητη κατεδάφιση του υπάρχοντος. Οσο για τα εκθέματα, έγινε γνωστό ότι μόνο ορισμένα αγγεία έσπασαν από τους σεισμούς κι αυτά σε σημεία συγκολλήσεως.

«Η δημοτική αρχή έπρεπε να είναι στα κάγκελα»
Οταν η συζήτηση πήγε στην έγκριση ετήσιου σχεδίου δράσης της Τουριστικής Προβολής για το 2014, ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κεκάτος δέχθηκε έντονη κριτική από την μείζονα αντιπολίτευση και τη Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν από τους σεισμούς. Ο Μάρκος Κοτσιλίνης χαρακτήρισε την εισήγηση του κ. Κεκάτου ως «έκθεση ιδεών» ενώ ο Σπύρος Σαμούρης είπε ότι «η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει λύσεις άμεσες, να είναι στα κάγκελα, καθώς τα κυριότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς είναι μη προσβάσιμα». Από τη μεριά του, ο Γιάννης Κουρούκλης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι άνοιξαν τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης, δίχως να έχουν υλοποιηθεί όσες εργασίες είχαν προβλεφθεί από πλευράς ασφαλείας, βάσει της μελέτης του Ευθύμιου Λέκκα, λέγοντας ότι «αν χτυπήσει κανένας τουρίστας, αν πέσει καμία πέτρα στο κεφάλι του, τότε δεν πρόκειται να πατήσει εδώ!». Ο κ. Κεκάτος απάντησε ότι ο Δήμος διαχειρίζεται όσο μπορεί τα προβλήματα και ασκεί πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση αλλά δεν είναι δυνατή η υλοποίηση πολλών έργων επειδή ακόμα δεν έχει… ηρεμήσει η γη από τη σεισμική δραστηριότητα.

«Τσούζει όταν μιλάμε για αυτόκλητους σωτήρες»
Κι επειδή, Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς πολιτικά… πειράγματα και αιχμηρές ατάκες είναι φαγητό δίχως αλάτι, δεν θα μπορούσαν αυτές να απουσιάζουν από μια ακόμα συνεδρίαση. Ξεχωρίσαμε την ατάκα του Νίκου Ανουσάκη, ο οποίος παρουσίασε τον – ιδιαίτερα ευδιάθετο – Βασίλη Καμπίτση, ως «εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και νέο στέλεχος της Ελιάς» για να πάρει την απάντηση του παραιτηθέντος αντιδημάρχου ότι «δεν βάζει μυαλό με τίποτα!». Ο Μάρκος Κοτσιλίνης ήρθε ακόμα κάποια στιγμή σε ιδεολογική αντιπάραθεση με τη Λαϊκή Συσπείρωση λέγοντας ότι «θεωρείτε ότι εμείς είμαστε σιωνιστές ή οι illuminati (!) επειδή δεν είμαστε κομμουνιστές;” για να πάρει… πληρωμένη απάντηση από τον Γιάννη Κουρούκλη με αφορμή τη σύμπραξη του με τον Αλέκο Καλαφάτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. “Τσούζει όταν μιλάμε για αυτόκλητους σωτήρες που λένε ότι θα έρθουν να γεμίσουν τα πολιτικά κενά και βγαίνουν οι απολογητές τους και παίρνουν τον λόγο” είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επειδή ο κ. Κοτσιλίνης αποχώρησε προσωρινά εκείνη τη στιγμή από την αίθουσα πρόσθεσε ότι «μάλλον πήγε να κόψει τις φλέβες του!». Μια ατάκα που αντιμετώπισε με χιούμορ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «ψηφίζω με φλέβες» με αφορμή την διαδικασία της ψηφοφορίας που διεξάγονταν εκείνη την ώρα.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts