Θα διεκδικήσουμε τον Δήμο Κεφαλονιάς

Επανασύσταση των τεσσάρων Δήμων είναι η πρόταση-πρόσκληση των Φίλων Κεφαλληνιακής Ομόνοιας (ΦΙ.Κ.Ο) που θα διεκδικήσει τον Δήμο στις εκλογές

Ο φίκος, το δέντρο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη σύσταση της ομώνυμης πολιτικής κίνησης, που θα μετέχει στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου στην Κεφαλονιά.
Ο συνδυασμός Φίλοι Κεφαλληνιακής Ομόνοιας (ΦΙ.Κ.Ο.), όπως είναι η ονομασία του αποτελείται από πολίτες της Παλλικής που θέλουν μέσα από τη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πετύχουν την επαναφορά όχι μόνο του Δήμου Παλλικής, αλλά και την επανασύσταση των τεσσάρων Δήμων της Κεφαλονιάς που συνιστούσαν την αρχαία τετράπολη (Πάλλη, Κράνη, Σάμη, Πρόννοι). Βέβαια, και οι ίδιοι οι πρωτεργάτες της κίνησης αναγνωρίζουν ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των ψηφοφόρων. Ωστόσο, θα κάνουν την προσπάθεια τους και ευελπιστούν μέχρι τις 27 του μήνα να μπορέσουν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις. Επικεφαλής και κατά συνέπεια υποψήφιος δήμαρχος της κίνησης δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή αφού σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη αυτός θα προκύψει από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως έχει ανακοινωθεί, εκτιμάται θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα 30 ονόματα που θα μετέχουν στο ψηφοδέλτιο.

«Αντιμνημονιακός και αντικαλλικρατικός συνδυασμός»
Ο Ιωσήφ Λουκέρης, ο οποίος πρωτοστατεί στη συγκεκριμένη κίνηση δήλωσε στην «Κ» για το εγχείρημα. «Υπάρχει ένας θεσμός ο Καλλικράτης που για άλλους είναι φετίχ, ευτυχώς για λίγους, για άλλους όμως εδώ στην Κεφαλονιά αποτελεί κόκκινο πανί. Είναι θεσμός που επιβλήθηκε στα χρόνια της κρίσης, όχι για να βελτιώσει τα πράγματα αλλά για να εκμεταλλευτεί περισσότερο τον Έλληνα και να τον απομυζήσει από κάθε οικονομική και ηθική αξία. Στην Κεφαλονιά χτύπησε ιδιαίτερα επειδή συντίθενται από διάφορες συνιστώσεις και την έκανε κάτι χωρίς συνιστώσες άρα χωρίς συνισταμένη, χωρίς βήμα. Από αυτό το θεσμό αν η Κεφαλονιά προσεβλήθη, το Ληξούρι προσεβλήθη περισσότερο. Το Ληξούρι το άφησε χωρίς υπηρεσίες, χωρίς ληξουριωτικο πνεύμα χωρίς τιμή. Η Δημοτική Αρχή, η κυβέρνηση και όλες οι καλλικρατικές παρατάξεις έδειξαν αδιαφορία και κατέστησαν τους πολίτες του Ληξουρίου, επαίτες σίτισης και στέγασης, χωρίς καμία ανάπτυξη. Λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο σεισμό 300 άτομα συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία μετά από πρόσκληση κάποιων φίλων αυθόρμητα, με πρώτο αίτημα την επαναφορά της αυτοδιοίκησης στο Ληξούρι. Ορισμένοι βγήκαμε μπροστά και μαζέψαμε 3.831 υπογραφές. Ηταν μια θέληση του Ληξουριώτη, του Παλλικισιάνου, να πάρει την πόλη στα χέρια του και να αποκτήσει η περιοχή αξιοπρέπεια. Αυτή η θέληση αντιμετωπίστηκε προσβλητικά από τη δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις. Πήραμε την απόφαση να κατεβάσουμε μια πρόταση μια πρόσκληση, μια πρόκληση σε όλους τους Κεφαλληνες και να μην σαν φανεί περίεργο για όλους τους Έλληνες. Να εκφράσουν τη βούληση κατά του Καλλικράτη και του Μνημονίου με την ψήφιση αυτού του συνδυασμού, που δινει στον πολίτη τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Ξεκινήσαμε λίγο αργά και γι αυτό φταίω εγώ επειδή μου είχε κάνει πρόταση ο Σαμαράς να κατέβω με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μια θέση κάτω από τη Γωγώ Τσαμπά! Ξεκινήσαμε λίγο αργά αλλά έχουμε μαζέψει αρκετούς υποψήφιους. Αντιμετωπίζουμε ένα μικρό πρόβλημα στους υποψήφιους από την υπόλοιπη Κεφαλονιά γιατί είναι δύσκολο να δώσεις στον κόσμο να καταλάβει ότι παλεύουμε για όλους τους Κεφαλλονίτες και για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα είμαστε πανέτοιμοι μέχρι τις 27 Απριλίου».

«Ανάπτυξη φιλίας, αλληλοβοήθειας και συνεργασίας»
Από τη μεριά του, ο Ηλίας Παρισης, ένας ακόμα μέλος του ΦΙ.Κ.Ο., ανέφερε: «Η κίνηση μας ξεκίνησε από μια ομάδα παιδιών που αγαπούν πολύ τον τόπο τους μετά τους σεισμούς για την επανασύσταση του Δήμου Παλλικής και εν συνεχεία για να μην ξεχαστεί το θέμα των σεισμών. Στη συνέχεια αφού η αντιμετώπιση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απαξιωτική για τον τόπο μας, ξεκινήσαμε μέσα από την επανασύσταση των τεσσάρων δήμων, μέσα από την ανάπτυξη της παλιάς και της ιστορικής αρχαίας τετράπολης έτσι ώστε να υπάρξει ισότιμη ανάπτυξη του νησιού. Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε όλους τους Κεφαλλονίτες γιατί η Κεφαλονιά αποτελεί το ακραίο σημείο σεισμικής δραστηριότητας ολόκληρης της Ευρώπης. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη φιλίας, αλληλοβοήθειας και ενεργούς συνεργασίας έτσι ώστε ο ένας να είναι δίπλα στον άλλο». Ο κ. Παρίσης έκανε ειδική μνεία και στα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί στην Παλλικής, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή. Δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς δήμου. Το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται για να πάνε στα σχολεία και τα μνημεία, τα μνημεία, οι εκκλησίες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση. Το λιμάνι το έχουμε δει μπορεί να έχουν ξεκινήσει μεν οι εργασίες αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί δυστυχώς το τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το χώρο. Είχαμε την αίσθηση ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές για να μπορέσει να δουλέψει και το Ληξούρι και οι επαγγελματίες αλλά δυστυχώς όμως κυκλοφορούν φήμες ότι πολλά μέρη της παραλίας και κυρίως μπροστά στα μαγαζιά δεν θα γίνουν έργα σ΄ αυτή τη φάση και επομένως αυτό σημαίνει για μας το θάνατο του Ληξουρίου γιατί είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες περιμένουν αυτή την περίοδο για να δουλέψουν. Ενα ακόμα θέμα που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μείνουν εδώ και οι ετεροδημότες. Δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε για την αποκατάσταση ζημιών αλλά ούτε για τις οικοσκευές και ενδεχομένως να μην θέλουν να γυρίσουν ξανά στον τόπο τους. Η ονομασία της κινήσεως μας προέκυψε επειδή η πρώτη μας αυθόρμητη συγκέντρωση έγινε στον Φίκο και θέλαμε κατά κάποιο τρόπο να φαίνεται η λέξη αυτή. Έτσι βγήκε ο τίτλος Φίλοι Κεφαλληνιακής Ομόνοιας. Η Ομόνοια που αναφέρεται είναι και για την ουσία της λέξης δηλαδή αγάπη μεταξύ των Κεφαλλήνων αλλά έχει να κάνει και με το αναγνωστήριο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ο αγώνας των Ριζοσπαστών». Λιτός στην τοποθέτηση του εμφανίστηκε και το έτερο μέλος του συνδυασμού, ο Σπυρογιάννης Περδίκης. «Το μόνο που έχω να πω στον κόσμο είναι να μην φοβάται τίποτα. Στην Κεφαλονιά και το Ληξούρι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζητιάνοι».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts