Τελειώνει ο χρόνος για τους αγνοούμενους

Η εξάχρονη Κουόν Τζι-Γεόν διασώθηκε από το βυθισμένο φέρι μπόουτ στη Νότιο Κορέα. Το κοριτσάκι χωρίστηκε από την οικογένειά του και οι γονείς της, καθώς και ο αδελφός της, αγνοούνται ακόμη.
Περισσότερα από 270 άτομα αγνοούνται, με τους διασωθέντες και τους συγγενείς των αγνοουμένων να εκφράζουν την οργή τους για την στάση του πληρώματος τις στιγμές μετά το ατύχημα και να καταγγέλλουν ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται, με την κακοκαιρία να δυσκολεύει τις επιχειρήσεις, αλλά οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μειώνονται. Περισσότερες από 36 ώρες έχουν περάσει από το δυστύχημα και οι διασώστες παλεύουν με τα δυνατά κύματα και η ορατότητα είναι χαμηλή. Στους 20 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών. Ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε 17χρονοι μαθητές και δύο δάσκαλοι. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, 179 άτομα έχουν διασωθεί. Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται και αρκετά μέλη του πληρώματος. Η εξάχρονη Κουόν Τζι-Γεόν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Μόκπο, κοντά στην πόλη Τζίντο.

Οργή για την στάση του πληρώματος
Επιζώντες και συγγενείς των παιδιών που αγνοούνται κατηγορούν τον καπετάνιο ότι εγκατέλειψε τους επιβάτες. Ο 69χρονος καπετάνιος Λι Τζουν Σέοκ φέρεται να εγκατέλειψε το φέρι μπόουτ μόλις 40 λεπτά μετά το δυστύχημα, όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ο πλοίαρχος του φέρι ανακρίνεται ως ύποπτος. Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών, περιλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παραβίασης του νόμου περί των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τον καπετάνιο με κουκούλα να λέει: «Ζητώ συγγνώμη από τους επιβάτες, τα θύματα και τις οικογένειές τους». Αρχικά, το πλήρωμα φέρεται να ζητούσε από τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι τη στιγμή που το πλοίο άρχισε να βυθίζεται. «Είναι εξοργιστικό που δεν είπαν στους ανθρώπους να βγουν έξω», είπε ο Τσόι Μιν-Τζι, ένας μαθητής Λυκείου που διασώθηκε. «Έλεγαν συνέχεια μείνετε εκεί που είστε, ακόμα και όταν το νερό έμπαινε μέσα στο πλοίο. Σχεδόν εγκλωβίστηκα και εγώ και βγήκα μετά βίας ζωντανός. Εάν είχαν πει (στους επιβάτες να βγουν έξω) τότε θα υπήρχαν λιγότερα θύματα», είπε. «Πρέπει να περιμέναμε περίπου 30 με 40 λεπτά μετά την οδηγία του πληρώματος να παραμείνουμε στις θέσεις μας», είπε ένας μαθητής. «Ύστερα τα πάντα έγειραν και όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να προσπαθούν να βγουν έξω». «Η διάσωση δεν έγινε σωστά. Φορούσαμε σωσίβια. Είχαμε χρόνο», είπε ένας άλλος επιβάτης. Χρειάστηκαν δύο ώρες για να βυθιστεί το πλοίο και οι περισσότεροι από τους επιζώντες ήταν άνθρωποι που είτε βρίσκονταν στο κατάστρωμα, είτε πήδηξαν στο νερό για να τους περισυλλέξουν τα σωστικά συνεργεία.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στο πλοίο
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο πλοίο όταν αυτό άρχισε να παίρνει κλίση. «Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος και το πλοίο αμέσως άρχισε να γέρνει προς τη μία πλευρά», είπε η Κιμ Σονγκ Μουκ, μία εκ των επιβατών που διασώθηκαν. Από την πλευρά του, ο Λιμ Χιουνγκ-Μιν θυμάται τους επιβάτες να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και αρκετούς να αιμορραγούν. Οι συγγενείς των επιβατών, η πλειοψηφία των οποίων είναι μαθητές Λυκείου που ταξίδευαν στο νησί Τζετζού, ζουν ώρες αγωνίας. Πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι έλαβαν μηνύματα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονταν στο φέρι μπόουτ. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σιν Γιουν-Τζιν έστειλε στη μητέρα του ένα μήνυμα, λέγοντάς της: «Στο στέλνω αυτό σε περίπτωση που δεν μπορώ να το ξαναπώ. Μαμά, σε αγαπάω». Μια 18χρονη έστειλε στον πατέρα της μήνυμα για να μην ανησυχεί. «Φοράω σωσίβιο και είμαι με άλλες κοπέλες. Είμαστε μέσα στο πλοίο, στον διάδρομο». Το μήνυμα του πατέρα της να εγκαταλείψει γρήγορα το πλοίο έφτασε πολύ αργά. Η Παρκ Γιου-Σιν μίλησε με την κόρη της μετά το ναυάγιο. «Μου είπε: Φοράμε τα σωσίβιά μας. Μας είπαν να μείνουμε εδώ που βρισκόμαστε, επομένως περιμένουμε. Μπορώ να δω ένα ελικόπτερο». Το κορίτσι αγνοείται ακόμα.

Επιμέλεια Αγγελική Στελλάκη

Related Posts