Συνεχίζεται το μακελειό στην Οδησσό

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και το Σάββατο, ένα 24ωρο μετά το μακελειό στην Οδησσό με περισσότερους από 40 νεκρούς, οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της περιφέρειας του Ντονέτσκ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά. Ένας ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και έχουν τραυματιστεί άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι. Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. «Τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εθνοφρουράς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης. Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Κρουτόφ είπε στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ακούγονται «πυρά όπλων» και μαίνονται «συγκρούσεις γύρω από την Κραματόρσκ». «Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιφέρειες δεν είναι απλώς ένα είδος πρόσκαιρης εξέγερσης, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, απαίτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους την Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. «Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας». Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που δημοσιεύεται σήμερα ότι η Ρωσία διαπράττει «ιστορικό λάθος» συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία. «Η Μόσχα διαπράττει ένα ιστορικό λάθος που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση», δηλώνει, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας». Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν εξετάζεται στρατιωτική επέμβαση.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts