«Εμπιστοσύνη στον Αλέκο Καλαφάτη»

Η Ιωάννα Τζιλιάνου δεν είναι… πρωτάρα στον χώρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αποφάσισε για τρίτη, κατά σειρά, εκλογική διαδικασία να δηλώσει παρούσα με γνώμονα το καλό του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Έθεσε υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Ενωμένη Τετράπολη» του Αλέκου Καλαφάτη στη Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου. Εργαζόμενη ως εποχική υπάλληλος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, έκανε μια μικρή στάση με το ποδήλατο της, που γυρίζει συνήθως στο νησί και απάντησε στις ερωτήσεις που της θέσαμε για τη συμμετοχή της στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. «Το έχω ξαναδεί το έργο των δημοτικών εκλογών. Το έχω ασκήσει ξανά το… σπορ. Η πρώτη φορά ήταν με τον Γιώργο Τσιλιμιδό, η δεύτερη με τον Μάρκο Κοτσιλίνη και η τρίτη τώρα με τον Αλέκο Καλαφάτη. Κατεβαίνω στη Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου και θα είμαι στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου για όσους είναι μεγαλύτεροι και πρέπει να ξέρουν που βρίσκεται στο όνομα μου», ήταν οι πρώτες της κουβέντες.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Ανδρεαδάκη

-Μετέχεις στον συνδυασμό του Αλέκου Καλαφάτη. Οπότε φαντάζομαι ότι έχεις γίνει και εσύ δέκτης της έντονης κριτικής που ασκείται προς το πρόσωπο του για την απόφαση του να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα της Κεφαλονιάς. Εσύ πως σχολιάζεις αυτή τη στάση απέναντι στον κ. Καλαφάτη;
«Η κριτική τους πιθανόν εν μέρει να είναι και δίκαια. Σε όλους τους συνδυασμούς υπάρχουν άτομα που έχουν ασχοληθεί και περισσότερο και λιγότερο με την πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Έχω την αίσθηση, αφού υπάρχει τέτοια γκρίνια από την πλευρά του κόσμου και δεν θέλει αυτούς τους ανθρώπους άλλο, έχει τη δυνατότητα του σταυρού και έχει την επιλογή όταν πάει στην κάλπη. Μπορεί να επιλέξει καινούριους ανθρώπους και άφθαρτους, αυτούς που εκείνος θεωρεί καλύτερους και ικανότερους. Η επιλογή είναι στα χέρια του κάθε ψηφοφόρου. Ήταν δεδομένο ότι ο Αλέκος Καλαφάτης θα δεχόταν πολύ μεγάλη κριτική. Γιατί ο Αλέκος Καλαφάτης είναι ένας άνθρωπος που είναι συνιδρυτικό μέλος στην Κεφαλονιά, στα χρόνια του κραταιού ΠΑΣΟΚ. Ήταν δεδομένο, τώρα που έχει τελειώσει η μεταπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν θλιβερά απομεινάρια της μεταπολίτευσης, να έχει δεχθεί τέτοια κριτική. Κι αυτή την κριτική την δέχομαι εν μέρει κι εγώ. Γιατί κι εσύ με αυτούς που μας έκαναν, που μας κατέστρεψαν, μου λένε. Πιστεύω ότι ο Αλέκος Καλαφάτης και δεν το λέω επειδή είμαι μαζί του σ’ αυτή τη συγκυρία μιλάω με πλήρη τιμή και συνείδηση ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος. Είναι ένας άνθρωπος που έχει γνώσεις πολιτικής, γιατί η πολιτική λείπει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από το γενικό πολιτικό σύστημα και από το ίδιο το Κοινοβούλιο. Μιλάμε με ατάκες, με παραπολιτική, δεν υπάρχει ουσία στην πολιτική και δεν ασκείται ουσιαστική πολιτική. Ο Αλέκος Καλαφάτης είναι ένας άνθρωπος που είναι ικανός, είναι γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει διατελέσει δήμαρχος και καλός δήμαρχος. Άφησε πάρα πολλά έργα. Κατά τη θητεία του έγιναν λάθη και παραλείψεις. μέσα σε όλο το πλαίσιο της ευημερίας εκείνα τα χρόνια. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να τον εμπιστευτούμε όλοι. Παρακαλώ τους πολίτες να εμπιστευτούν τον συνδυασμό μας γιατί είναι ο καλύτερος που μπορεί να προσφέρει και να διορθώσει όλο αυτό το κατάντημα που υπάρχει στον Δήμο Κεφαλονιάς».
-Εσύ σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι είσαι σε θέση να βοηθήσεις, εφόσον εκλεγεί ο συνδυασμός σας;
«Πιστεύω πάρα πολύ στον άνθρωπο. Δουλεύω σε μια δουλειά στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και κακά τα ψέματα τα οικονομικά μας δεν είναι καλά όπως παντού στον τόπο μας. Και καλούμαστε από όποιο πόστο κι αν βρεθούμε να διαχειριστούμε ουσιαστικά τη φτώχεια μας την κακή μας συγκυρία. Πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου και σε κάθε συνδυασμό, όχι μόνο στον δικό μας, υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι ικανοί, έντιμοι, που μπορούν να προσφέρουν, με θέληση, με μεράκι στον τόπο τους. Αν εκλεγούμε κι εγώ προσωπικά εκλεγώ, θα αφήσω τον Δήμαρχο να επιλέξει εκείνους τους τομείς που μπορώ να του φανώ χρήσιμη. Ότι κι αν μου αναθέσει, θα προσπαθήσω με τις ταπεινές μου δυνάμεις να τον βοηθήσω όσο μπορώ. Έχω την όρεξη, έχω τη θέληση και πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα άτομα που έχουν την όρεξη και τη θέληση να δουλέψουν για την Κεφαλονιά. Ακόμα και σε αυτήν την τραγική οικονομική συγκυρία, κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε».
-Ο Αλέκος Καλαφάτης έθεσε δέκα αρχές για τη λειτουργία του Δήμου. Ποια από αυτές θεωρείς την πιο σημαντική. Θα ήθελες να προσθέσεις και κάποια ακόμη;
«Με χωρίζουν με τον υποψήφιο Δήμαρχο 23-24 χρόνια ηλικιακής διαφοράς. Όταν άκουσα από τον Αλέκο Καλαφάτη αυτές τις δέκα αρχές, εξεπλάγην θετικά. Και μιλάω με πλήρη ειλικρίνεια και με πλήρη συνείδηση σ’ αυτά που λέω. Και οι δέκα αυτές αρχές συμπίπτουν με τις σκέψεις που έκανα εγώ ως 23-24 χρόνια μικρότερη του, δηλαδή δύο-τρεις γενιές πίσω από αυτόν, για το πως θα πρέπει να λειτουργήσει ο Δήμος Κεφαλονιάς. Με καλύπτουν απόλυτα. Και θεωρώ ότι θα μας πιστέψει ο Κεφαλλονίτικος λαός, δεν είναι ανόητοι οι άνθρωποι. Οι Κεφαλλονίτες είναι πάρα πολύ έξυπνοι, θα εμπιστευτούν ανθρώπους, βλέποντας πολύ μακρύτερα το μέλλον του Δήμου. Πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και στον όλεθρο που βρισκόμαστε από υποσχεσολογίες, από επιφανειακά έργα που γίνονται την τελευταία στιγμή από παραχολογίες και από εφήμερα πράγματα που τάζονται στον πολίτη. Θέλω να πιστεύω ότι ο Κεφαλλονίτικος λαός θα επιλέξει με πιο μακροπρόθεσμα κριτήρια για το καλό της Κεφαλονιάς».

tzilianou-mixalis
-Θα ήθελα ένα σχόλιο για την αποκέντρωση που έχει προτείνει ο Αλέκος Καλαφάτης, προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη και στις άλλες περιοχές της Κεφαλονιάς, που… ξεχάστηκαν λόγω του Καλλικράτη.
«Το σκεπτικό του νόμου Καλλικράτη που το συνέταξε ένας κορυφαίος καθηγητής Πανεπιστημίου σε θέματα αυτοδιοίκησης, ο Κλέοπας Κομνηνός κατά παραγγελία του Υπουργού κ. Ραγκούση ήταν η αποκέντρωση. Γι’ αυτό έφτιαξε δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Στην πράξη, όμως, δυστυχώς δεν λειτούργησε αυτό ιδίως σε ένα νησί μεγάλο, με ιδιομορφίες μεγάλες, με πληθυσμό και ιδιαίτερη γεωμορφολογία, όπως είναι η Κεφαλονιά. Μαζί με όλα τα άλλα αρνητικά που συνέπεσαν με την εφαρμογή του νόμου, δεν λειτούργησε η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Νομίζω ότι όχι μόνο είναι αναγκαίο αυτό που είπε ο Αλέκος Καλαφάτης να γίνει αποκέντρωση. Είναι το απόλυτο συστατικό για την επιτυχία του Δήμου την επόμενη πενταετία. Μιλάμε για μια πενταετία. Να σκεφτούν πολύ καλά οι Κεφαλλονίτες τι θα γίνει σ’ αυτή την πενταετία αν εκλέξουμε πάλι αυτούς που άσκησαν μια από τα ίδια, από τις πολιτικές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».
-Πως κρίνεις τη θητεία της υπάρχουσας Δημοτικής Αρχής;
«Έχω την αίσθηση ότι δεν λειτουργούσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο. Εχω την αίσθηση ότι υπήρχε ένα χάος, ένας κακός χαμός, δεν μπόρεσε να ασκηθεί για διαφόρους λόγους ουσιαστική πολιτική συζήτηση και διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων. Η λειτουργία ήταν κάκιστη. Η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οικτρή τις περισσότερες των περιπτώσεων. Ήρθε κι ένας νόμος που λέγεται Καλλικράτης, ο οποίος στην πράξη αποδείχθηκε ιδιαίτερα δυσλειτουργικός, έτυχε και η κακιά συγκυρία με τα οικονομικά και τα μνημόνια και ήρθε να αποτελειώσει την όλη λειτουργία του Δήμου. Ότι μπόρεσαν οι άνθρωποι, πιστεύω ότι το κάνανε. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα ότι ο Δήμος πρέπει να αλλάξει χέρια».
-Βρισκόμαστε δέκα ημέρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνεις από τον κόσμο; Μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα;
«Έχω την αίσθηση ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ βουβές. Και σε όσους με ρωτούν τι βλέπω τους απαντώ: Αχαρτογράφητα ύδατα. Έτσι, είναι πραγματικά αυτές οι κάλπες. Αναμένω το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως και κάθε πολίτης γιατί περιμένω μέσα από την εκλογική διαδικασία, όπως γίνεται σε κάθε συντεταγμένη δημοκρατία να ευοδωθούν κάποιοι στόχοι μου μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς, ακόμα και οι δημοσκόποι να προβλέψουν τι θα γίνει στην κάλπη. Γενικότερα, όσο αφορά το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα πάει πολύ καλά. Όχι μόνο στην Κεφαλονιά, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο επικράτειας. Δεν μου ήταν ευχάριστο αυτό που έγινε με το ψηφοδέλτιο του Μάκη Δημητράτου γιατί στον εκλογικό αγώνα χρειάζεται πλουραλισμός. Παρά την κακή συγκυρία που βιώνουμε, το τέλος της μεταπολίτευσης, το τέλος του δικομματισμού, το τέλος του πολιτικού συστήματος. ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν έχει αναπτύξει αυτή τη δυναμική που θα έπρεπε μέσα στην κοινωνία ως αντιπολίτευση. Ο κόσμος το έφερε στη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς, όμως, να λέω ότι φταίει για όλα τα δεινά που έγιναν στον τόπο. Περιμένω κι εγώ το βράδυ των εκλογών για να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Πως και με ποια κριτήρια, μια κοινωνία εξοργισμένη, κουρασμένη, πονεμένη και χωρίς χρήματα, θα επιλέξει αυτούς που θέλει να τη διοικήσουν».
-Πως είναι η κατάσταση στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εργάζεσαι;
«Είναι η δεύτερη φορά που εργάζομαι ως εποχική υπάλληλος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Θεωρώ ότι τα προηγούμενα χρόνια και θέλω να είμαι ειλικρινής έγιναν πολλά λάθη σε θέματα παιδείας σε όλους τους τομείς. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ιδρύματα, όπου γη και πατρίς, κάθε ραχούλα και βουνό, κάθε λόγκος έφτιαχναν από ένα ΤΕΙ και ένα Πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο για να λειτουργήσει ως ένα τέτοιο Ίδρυμα και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση στη γενικότερη παιδεία της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή σαφώς και δεν πρέπει να κλείσουν τα ΤΕΙ. Δουλεύω στο μοναδικό τμήμα που έχει απομένει, το Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων. Είναι ένα τμήμα αξιόλογο αν και έχει αρκετά προβλήματα. Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, υπάρχουν προϊστάμενοι που αγωνίζονται και αγωνιούν για το μέλλον του ΤΕΙ και όπως είπε ο Αλέκος Καλαφάτης χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας ότι όχι μόνο χρειάζεται το ΤΕΙ αλλά έχει ανάγκη να αναβαθμιστεί».
-Βίωσες κι εσύ στην Κεφαλονιά τη δύσκολη περίοδο των σεισμών; Πως κρίνεις την κινητοποίηση που υπήρξε και πως βλέπεις τα πράγματα σήμερα που έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα από τότε;
«Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός που συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει στην Κεφαλονιά. Δεν το περίμενε κανείς. Δεν περίμενε κανείς ότι θα επέλθει ένα τέτοιο φαινόμενο και θα κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στην περιοχή της Παλλικής. Πιστεύω ότι οτιδήποτε μπόρεσε, ο κάθε φορέας το έκανε. Δεν πρέπει, Όμως, το θέμα της Παλλικής να ξεχαστεί. Δουλεύω φέτος στην Παλλική από την 1η του Οκτώβρη και έχω να πω ότι βίωνε μια εγκατάλειψη. Καταρχήν, το κλείσιμο σχεδόν όλων των υπηρεσιών. Το μόνο που έμεινε ήταν τα ΕΛΤΑ και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που δεν έχει να κάνει ουσιαστικά με τους Ληξουριώτες αλλά με ξένους φοιτητές. Κάτι πρέπει να γίνει στην Παλλική. Δεν πρέπει να ξεχαστεί και να λέμε για λόγους εντυπωσιασμού ότι πηγαίνουμε και τρέχουμε και κάνουμε. Πιστεύω ότι ο Καλλικράτης μας δίνει πολλά εργαλεία, όπως τα ΑΤΜ του Δημότη. Δεν μπορεί ο Παλλικισιάνος να κατεβαίνει στο Αργοστόλι και να ζητάει ένα χαρτί από τον Δήμο. Αυτά προβλέπονται στον Καλλικράτη. Δεν χρειάζονται χρήματα αυτά για να γίνουν. Όποια εργαλεία μας δίνει ο Καλλικράτης πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Το συμπαραστάτη του Δημότη, το συμπαραστάτη της επιχείρησης, να λειτουργήσουν αυτούς τους θεσμούς για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Νομίζω ότι ο Αλέκος Καλαφάτης είναι γνώστης του νόμου Καλλικράτη και πιστεύω ότι θα αξιοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία».
-Καταλήγοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο πριν πάει στην κάλπη;
«Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι ότι όλοι εμείς οι υποψήφιοι, όλοι των ηλικιών, είμαστε άνθρωποι που δεν ζούμε εκτός πραγματικότητας. Είμαστε άνθρωποι που βιώνουμε την κρίση στο πετσί μας κυριολεκτικά. Είτε μένοντας άνεργοι, είτε βρίσκοντας εποχικές δουλειές, είτε δουλεύοντας για πάρα πολύ λίγα χρήματα. Δεν ζούμε σε μια virtual reality (μετ. εικονική πραγματικότητα). Εγώ προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που γυρίζω όλο το Αργοστόλι σε ένα ποδήλατο όλη μέρα και βλέπω τι γίνεται. Πιστεύω ότι μπορούμε να διορθώσουμε πολλά πράγματα ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Κατανοώ το πρόβλημα του κάθε συνδημότη, της κάθε συμπολίτισσας. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις από όπου θέλει ο Δήμαρχος αξιοποιώντας όσες γνώσεις πήρα μέσα από το Πανεπιστήμιο για να βοηθήσω τη νέα Δημοτική Αρχή. Το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι. Να εμπιστευτούν τον Αλέκου Καλαφάτη. Είναι ο καλύτερος, έχει γνώσεις και γνωρίζει πολύ καλά πως θα συνεφέρει τον Δήμο μας από όλη αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι αυτά που εξήγγειλε τα είπε με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο. Δεν νομίζω ότι ο Αλέκος Καλαφάτης θέλει να αναστήσει ούτε το πεθαμένο ΠΑΣΟΚ, ούτε την Ελιά ούτε τίποτα από όλα αυτά. Κάτι που έχει τελειώσει, νομοτελειακά έχει τελειώσει. Και κανένας Αλέκος Καλαφάτης όσο δυνατός κι αν ήταν στα κραταιά χρόνια του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να το κάνει. Σαφέστατα υπάρχουν άτομα που προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο στον συνδυασμό μας. Νομίζω ότι τρία εκατομμύρια πολιτών ψηφίζαμε ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ο μοναδικός ο Αλέκος Καλαφάτης. Και στους άλλους συνδυασμούς υπάρχουν άνθρωποι που και θήτευσαν και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Ας κρίνει ο Κεφαλλονίτικος λαός με πάρα πολύ στοχασμό, περίσκεψη αυτό που θα επιλέξει. Οι εκλογές είναι πάντα ένα μέσο, που μετουσιώνονται οι επιθυμίες του κάθε πολίτη για να φτιάξει κάτι καλύτερο. Και σίγουρα δεν είναι λύση η αποχή. Ας επιλέξουμε αυτό που θεωρούμε εμείς καλύτερο. Μέσα στη δημοκρατία μας δίνεται η δυνατότητα των εκλογών και της επιλογής. Γι αυτό ας σκεφτούμε σωστά τι θα επιλέξουμε. Προσωπικά, πόθος και προσδοκία μου, αν εκλεγώ, είναι να παραμείνω ένας ερασιτέχνης στην πολιτική και όχι επαγγελματίας. Ο επαγγελματισμός στην πολιτική έφτασε σ’ αυτή την κατάντια που βρισκόμαστε σήμερα. Η κάλπη θα το δείξει. Κυριακή κοντή γιορτή…».

Related Posts