Δημοψήφισμα και μετά η… άβυσσος

Παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης και την «προτροπή» του Ρώσου προέδρου, οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεξάγουν σήμερα το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Οι ανταποκριτές του BBC στην περιοχή περιγράφουν «χαοτικές εικόνες».
Οι φιλορώσοι λένε ότι περίπου επτά εκατομμύρια πολίτες δικαιούνται να ψηφίσουν, ωστόσο σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν υπάρχουν παραβάν ή θάλαμοι ψηφοφορίας, ενώ σε άλλα δεν υπάρχουν καν εκλογικοί κατάλογοι. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα, περνώντας μέσα από οδοφράγματα που στήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι απλό: «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;». Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα, ένας 20χρονος φοιτητής δήλωσε: «Θα έχουμε ακόμα πόλεμο». Το πραγματικό ερώτημα είναι τα επίπεδα της συμμετοχής. Φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι «συντριπτική», κάτι που αμφισβήτησαν φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τα κτίρια όπου διεξάγονταν τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα στο Ντόνετσκ.
Στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στο 22%. Η Δύση και η Ουκρανία φοβούνται ότι εάν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε η χώρα θα ολισθήσει πλήρως στον εμφύλιο πόλεμο και θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διαμελισμού της. Οι επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκρήξεις πριν από τα δημοψηφίσματα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη Σλαβιάνσκ, που ανήκει στην επαρχία του Ντόνετσκ και θεωρείται προπύργιο των ένοπλων φιλορώσων. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια, αλλά και από το κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα, είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίφκα, στη «γραμμή του μετώπου» στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών. Το Σάββατο, ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε τους φιλορώσους ότι εάν προχωρήσουν προς την ανεξαρτησία, τότε κάνουν ένα βήμα «προς την άβυσσο» και πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα καταστρέψει την οικονομία της περιοχής. Οι φιλορώσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα, παρά την έκκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβολή του. Δύση και Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα ότι κατασκευάζει την κρίση και ότι στηρίζει τους φιλορώσους, στέλνοντας ειδικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

ΗΠΑ: Παράνομα τα δημοψηφίσματα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που οργανώνονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Τα δημοψηφίσματα «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Εντωμεταξύ, περίπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας δρουν στην Ουκρανία, στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών και αστυνομικών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag. Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND). Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι αμερικανοί μισθοφόροι συντονίζουν και διευθύνουν τις επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών γύρω από το Σλαβιάνσκ. Οι 400 μισθοφόροι είναι υπάλληλοι της Academi, γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως Blackwater, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας η οποία έχασε τα συμβόλαιά της με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ αφού μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων το 2007. Πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα κατήγγειλε τη δράση αμερικανών μισθοφόρων στην Ουκρανία, κάτι που ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε κατηγορηματικά. Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοηθούν το Κίεβο να καταστείλει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία χωρίς όμως να συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts