Τίμησαν την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου ανακηρύχθηκε το 1994 με ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων και κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου ως «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».
Ήταν η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ολοκληρώσει την περίοδο 1914-1923 με το κίνημα των Νεότουρκων ένα ειδεχθές έγκλημα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχασαν συστηματικά τη ζωή τους με μεθόδους, όπως τον ξεριζωμό, την εξάντληση, τα βασανιστήρια, την πείνα, τη δίψα και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Αν και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μαρτυρίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, όλα συγκλίνουν ότι δολοφονήθηκαν συνολικά 353.000 Έλληνες του Πόντου, δηλαδή πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού των Ποντίων. Όσοι, ελάχιστοι, κατάφεραν να επιζήσουν κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Ελλάδα. Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας οφείλεται στην αποκαλούμενη «ελληνοτουρκική φιλία», βάσει του συμφώνου του 1930 και της ένταξης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952. Βέβαια, οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε Γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λοιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων.

Επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη
Φέτος, η ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία του Πόντου γιορτάστηκε αυτή την Κυριακή πανελλαδικά, όπως φυσικά και στην Κεφαλονιά. Στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη, Σπυρίδωνα Πετεινάτου. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ανουσάκης, ο Αστυνόμος, Γιώργος Γιαννάτος, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πυροσβεστικής, Βασίλης Σολδάτος, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό «Επτανησίων Θέληση», Σταύρος Λυκούδης καθώς και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων με την πρόεδρο Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

«Φωτεινό παράδειγμα σύμπνοιας»
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Κουρής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επέτειος της Γενοκτονίας πέραν της απόδοσης φόρου τιμής συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα σύμπνοιας, υπενθυμίζοντας του δεσμούς μας ως Έλληνες, τη σημασία και το ρόλο της συντήρησης της γνώσης, της διατήρησης των θεσμών, του κοινού μας αγώνα για την εξέλιξη της χώρα σε όλα τα επίπεδα, από τη διακήρυξη της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας μας ως την πνευματική ανάταση, την κοινωνική ανέλιξη, την εθνική συνοχή, την πολιτική εξυγίανση, την οργάνωση και την αναβάθμιση μας». Μετά τη δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ από τις πολιτικές αρχές του νησιού και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts