«Κοκορομαχίες» λίγο πριν τις κάλπες

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του προϋπολογισμού για την έγκριση του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την αποζημίωση των οικοσκευών δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει όσες είχαν προηγηθεί μέχρι σήμερα.
Καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας για περίπου μια ώρα μέχρι να συγκεντρωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, εντάσεις, φωνές, «κόντρες» επί προσωπικού, συνέθεσαν το σκηνικό κι αυτής της συνεδρίασης που θα μπορούσε να ήταν η τελευταία πριν τις εκλογές της Κυριακής αλλά θα οριστεί μια ακόμα κατεπείγουσα το πρωί της Τετάρτης για να… δέσει το γλυκό. Πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης που λίγο έλειψε να…τιναχθεί στον αέρα μέχρι τελικά να ψηφιστεί το μείζον ζήτημα για την πληρωμή των χρημάτων στους συμπολίτες μας, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους σεισμούς, ήταν ο Βασίλης Ρουχωτάς και ο Σπυρονικόλας Σολωμός.

«Άναψαν τα αίματα» ανάμεσα σε Ρουχωτά και Σολωμό
Ο κ. Ρουχωτάς ζήτησε το λόγο και αφού υπογράμμισε «ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και πόσοι πήραν τα χρήματα αυτά για τις οικοσκευές καθώς είναι κοινό μυστικό τι σπέκουλα έχει γίνει» επιτέθηκε στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων. «Κ. Σολωμέ, ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να πεις στην κα Γαλανού ότι δεν υπογράφει ο Ρουχωτάς για να πάρει ο κόσμος τα χρήματα για τις οικοσκευές; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Κατσιβέλη να λέει στους εργαζομένους του Νοσοκομείου ότι δεν υπογράφω για να πάρουν τα χρήματα τους;» αναρωτήθηκε και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση πρόσθεσε: «Κ. Δημάρχε ξεκινήσατε με 28 Δημοτικούς Συμβούλους και πρέπει να ομολογήσετε ότι καταφέρατε με τις πρακτικές σας να μην είστε σε θέση να κάνετε ούτε δημοτικό συμβούλιο. Ποιος φταίει γι αυτό;». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ανουσάκης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας «κ. Ρουχωτά αυτά να τα πείτε στην πλατεία του Ληξουρίου. Σε λίγες ημέρες θα κριθούμε όλοι». Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο κ. Σολωμός και απάντησε σε έντονο ύφος στον υποψήφιο με τον συνδυασμό “Ενωμένη Τετράπολη”. “Ψεύδεστε. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσετε την κοινωνία της Κεφαλονιάς κάνετε λάθος. Σας έχω δει τι κάνετε 3,5 χρόνια εδώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Είστε απαράδεκτος! Γι αυτό και χάσατε τις εκλογές από τη Νόπη (σ.σ. Αλεξανδροποπούλου) με δέκα μονάδες διαφορά το 2006. Μην ρίχνετε λάσπη. Είστε για γέλια!”. Φυσικά, ο κ. Ρουχωτάς δεν θα μπορούσε να άφησε ασχολίαστες τις ευθείες βολές του κ. Σολωμού, απαντώντας ότι “είσαι ένας κοινός συκοφάντης, που σου παίρνει τα μέτρα ο Βασίλης Καμπίτσης!».

«Βγήκε από τα ρούχα της» η Κατσαϊτη με τον Ανουσάκη
Μέσα σ’ αυτή την… ωραία και «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα, ψηφίστηκε τελικά το θέμα για την αποζημίωση των οικοσκευών, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει τη δική της πρόταση που είναι να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ που απαιτούνται επιπλέον για την κάλυψη των αναγκών στους πληγέντες. Εν συνεχεία, ζήτησε να πάρει το λόγο στη συνέχεια η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ελπίδα Κατσαϊτη, η οποία θέλησε να θέσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα της έγκρισης των 100.000 ευρώ που έχουν έρθει για την ανακατασκευή του Λιμανιού του Αργοστολίου. Γι αυτό το λόγο, ήρθε σε διένεξη με τον Νίκο Ανουσάκη, ο οποίος ζητούσε να μην ξεφύγει η συζήτηση με άλλα θέματα πλην αυτό της αποζημίωσης των οικοσκευών. «Εγώ είμαι εδώ για να ψηφίσω αυτό το θέμα αλλά διαμαρτύρομαι έντονα γιατί δεν σας ενδιαφέρει αν θα σκοτωθεί κάποιος κάτω στο λιμάνι. Ειλικρινά σας λέω ότι αν δεν φέρετε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου σας καθιστώ υπεύθυνο, που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τις 100.000 ευρώ που έστειλε το Υπουργείο. Βγείτε και πείτε ευθέως στον κόσμό ότι δεν θα φτιαχθεί το καλοκαίρι η παραλία του Αργοστολίου. Θα μας πάτε στον εισαγγελέα αν γίνει κάτι» του είπε.

Στην «κόντρα» (και) ο Κουνάδης με τον Παπαδάτο
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και άνθρωποι που ήθελαν να μάθουν τι θα αποφασιστεί για το ζήτημα της μίσθωσης των παραλιών αλλά επειδή το θέμα απαιτούσε πλειοψηφία και ο Νίκος Ανουσάκης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα ψηφιστεί, αποφάσισε τελικά να το θέσει ως κατεπείγον θέμα στην αυριανή συνεδρίαση που θα συζητηθεί ακόμα και το Λιμάνι του Αργοστολίου. Αρχικά, πάντως, προτάθηκε να συζητηθεί σήμερα σε νέο συμβούλιο που θα ορίζονταν το απόγευμα, εφόσον εξασφαλίζονταν και η έγκριση του Θεόφιλου Μιχαλάτου – απουσίαζε για μια ακόμα φορά από τη διαδικασία – αλλά τελικά η συνεδρίαση μεταφέρθηκε οριστικά για την Τετάρτη. Πάντως, ακόμα και όταν έληξε το Δημοτικό Συμβούλιο οι προστριβές δεν έλειψαν για το ζήτημα των παραλιών, με τον Σπύρο Κουνάδη να έχει έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον Νίκο Παπαδάτο. Να σημειωθεί στην έναρξη της διαδικασίας, ο Νίκος Γκισγκίνης κατήγγειλε τον Δήμαρχο ότι ισχυρίστηκε στο Ληξούρι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ήταν παρούσα στην Οικονομική Επιτροπή για να εγκρίνει την εκταμίευση των χρημάτων για τις οικοσκευές. Ανάλογη καταγγελία έκανε και για μέλη της Δημοτικής Αρχής που φέρονται – σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γκισγκίνη – να υποστήριξαν στη Λειβαθώ ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ψηφίζει το θέμα των παραλιών. «Αυτές οι προβοκάτσιες έχουν κοντά ποδάρια και αυτά θα είναι εις βάρος σας και άμεσα και αργότερα» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Παρίσης πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είχε πει κάτι τέτοιο σε βάρος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts