Απαίτηση ανοίγματος γραμμής

Ψήφισμα-επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γενικό Γραμματέα, Αθανάσιο Μπούσιο και κοινοποίηση στους Δημάρχους Κεφαλονιάς και Ιθάκης έστειλε η Δημοτική Κοινότητα Σάμης, μέσω της προέδρου της, Όλγας Αντωνάτου. Η επιστολή αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ, πριν από 40 χρόνια υπήρχε και λειτουργούσε η γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα μέχρι τον χειμώνα 2013 που διακόπηκε ως μη βιώσιμη επιχειρηματικά, ενώ μέχρι τότε όλοι γνωρίζουν ότι ήταν επικερδής. Η εν λόγω γραμμή σημάδεψε την ανάπτυξη των νησιών Κεφαλληνίας και Ιθάκης (τουριστικά, οικονομικά, κλπ). Συνέβαλε ουσιαστικά στην επιβίωση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, με την άμεση προσβασιμότητα τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σήμερα όλα αυτά εξέλειπαν. Οι κάτοικοι και των δύο νησιών ταλαιπωρούνται αφάνταστα από διαδρομές δύσκολες, χρονοβόρες και επικίνδυνες, με ένα επισφαλές οδικό δίκτυο. Η τουριστική ανάπτυξη διαρκώς μαραζώνει, λόγω του χρόνου ταξιδιού στην Ιθάκη, Σάμη, Έρυσσο και Παλλική. Οι κάτοικοι έπαψαν να συνδέονται άμεσα με αστικά κέντρα όμορης Περιφέρειας που διαθέτουν ισχυρές υποδομές Υγείας (Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα), Παιδείας (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ), εμπορίου (χονδρικού, λιανικού), Υπηρεσιών (Δικαστήρια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) κ.α.
Κε Υπουργέ, η οικονομική κρίση, η απομόνωση των νησιών μας και οι καταστροφικοί σεισμοί του 2014 επιβάλλουν αλλαγή πλεύσης σας, αφού η μεταφορά είναι δημόσιο αγαθό και όχι πεδίο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Για τους λόγους αυτούς σας ΖΗΤΟΥΜΕ: Να ενσκήψετε στα δημιουργηθέντα προβλήματά, να στηρίξετε τα νησιά μας, ώστε να αποφορτιστούν οι κάτοικοί τους από τις δυσκολίες και τα βάρη που αντιμετωπίζουν καθημερινά και να αναπτυχθεί ο τουρισμός. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση δρομολόγηση πλοίου στην γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα σε ετήσια βάση, έστω και με εναλλαγή συχνότητας δρομολογίων κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες, υπό την εποπτεία σας και γιατί όχι την κρατική επιχορήγηση της γραμμής για τον χειμώνα.

Η πρόεδρος της Δ/Κ Σάμης
Όλγα Αντωνάτου-Βαλσάμου

Related Posts