Σεμινάριο για τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης

Τις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας στην παράκτια ζώνη της Κεφαλονιάς μετά τους πρόσφατους σεισμούς ήρθε να ερευνήσει ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και σπουδαστών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Sea Level Changes».
Το σεμινάριο διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Νίκη Ευελπίδου με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus και την υποστήριξη του Δήμου Κεφαλονιάς. Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει καθηγητές και φοιτητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί για μια εβδομάδα και μέσα από εργασία υπαίθρου σε επιλεγμένες θέσεις της Κεφαλονιάς θα μπορέσουν να κάνουν μελέτες και να εξαγουν χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο στάδιο του σεμιναρίου, καθώς το πρώτο είχε πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση ήταν εκείνος που άνοιξε τις εργασίες του σεμιναρίου στο ξενοδοχείο Mirabel, εκφράζοντας την ευαισθητοποίηση της Δημοτικής Αρχής σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Στη θερμή υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής για την τέλεση της συγκεκριμένης έρευνας στάθηκε με δηλώσεις της στην «Κ» η κα Ευελπίδου. «Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Training School “Sea Level Changes”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Erasmus και υποστηρίζεται θερμά από τον Δήμο Κεφαλονιάς. Τόσο από τον Δήμαρχο, κ. Παρίση όσο και από τον Αντιδήμαρχο, κ. Κεκάτο, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος. Μας έχουν υποστηρίξει σαν Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος πάρα πολλές φορές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2012 η ομάδα μου είχε μια πολύ μεγάλη αποστολή στην παράκτια ζώνη της Κεφαλονιάς. Ουσιαστικά κολυμπήσαμε όλη την παράκτια ζώνη και κάναμε μετρήσεις και αναλύσεις των δεδομένων, με μοναδικό υποστηρικτή μας τον Δήμο Κεφαλονιάς».

«Πρέπει να δούμε στην πράξη όσα αναφέρουμε στη θεωρία»
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο θέμα των μεταβολών που παρατηρούνται στη στάθμη της θάλασσας και το ρόλο που διαδραματίζει η έντονη σεισμική δραστηριότητα που επικρατεί στο νησί μας. «Το θέμα των μεταβολών στάθμης θάλασσας είναι πολύπλοκο. Η στάθμη της θάλασσας τροποποιείται εξαιτίας των ευστατικών κινήσεων, επειδή ανεβαίνει λόγω της τήξης των παγετώνων που προκύπτει από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, που όλοι γνωρίζουμε. Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο κομμάτι που σχετίζεται με τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας που έιναι οι τεκτονικές κινήσεις. Οταν μια περιοχή υφίσταται τεκτονικές κινήσεις που μπορούν να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν τη χέρσο τότε έχουμε μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας. Εμείς μελετώντας, λοιπόν, την παράκτια ζώνη και κυρίως τις βραχώδεις περιοχές που αποτυπώνουν, σαφώς καλύτερα τις μεταβολές αυτές μπορούμε να διακρίνουμε τα όρια των περιοχών που ανυψώνονται ή που βυθίζονται κι αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι έρευνας που κάνουμε τα τελευταία χρόνια εδώ στην Κεφαλονιά. Μια περιοχή που είναι πάρα πολύ ενεργή τεκτονικά κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που φέραμε το Training School εδώ. Το Training School έχει διάρκεια δύο εβδομάδων. Η μια εβδομάδα περιλάμβανε διαλέξεις στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δεύτερη εβδομάδα, όμως, είναι αφιερωμένη σε εργασία υπαίθρου. Πρέπει να δούμε στην πράξη αυτά που αναφέρουμε στη θεωρία για όσα πράγματα και να πούμε σε μια αίθουσα, όσο εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο αν δείξουμε στους φοιτητές ποτέ δεν θα είναι το ίδιο σαν να το βλέπουν πραγματικά στη θέση τους σε μια περιοχή τόσο έντονη τεκτονική και με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι η Κεφαλονιά. Από σήμερα, όλο αυτό το γκρουπ από Ευρωπαίους καθηγητές και φοιτητές σε επίπεδο master και διδακτορικό θα είμαστε στην παράκτια ζώνη της Κεφαλονιάς για να μελετήσουμε όλες αυτές τις ανυψώσεις και βυθίσεις που έχει το νησί». Η πρώτη στάση που θα πραγματοποιήσει η ερευνητική ομάδα για να ξεκινήσει τις μελέτες της θα είναι την Τρίτη η περιοχή του Καραβόμυλου και θα ακολουθήσει το βραχώδες κομμάτι κοντά στο λιμάνι του Πόρου.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Related Posts