Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Από τα μεσάνυχτα έχουν ξεκινήσει κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, με συγκεντρώσεις εργαζομένων στις μονάδες όλης της χώρας.
Όπως λέει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος», Σάκης Μάστορας, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία. Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης, ξεκαθάρισε ότι οι συνδικαλιστές «δεν κατεβάζουν τον διακόπτη», καθώς την απόφαση για τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος την λαμβάνει η κυβέρνηση μέσω του διαχειριστή του Συστήματος. H ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί εντός της ημέρας το Αμύνταιο, όπου λειτουργεί ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο και ορυχείο και θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς. Στην πόλη διοργανώνεται συλλαλητήριο κατά της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης.

Κυλιόμενες διακοπές μελετά η ΔΕΗ
Με επιστράτευση ενδέχεται να απαντήσει η κυβέρνηση στη ΓΕΝΟΠ, σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές αποφασίσουν να κατεβάσουν τους διακόπτες. «Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Προγράμματα κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές, οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500MW.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts