Αποστολή εξετελέσθη ενάντια στο πλαστικό

Με σύνθημα “όχι πλαστικό καλαμάκι, όχι πλαστική σακούλα” τα μικρά παιδιά μετείχαν το πρωί στη 2η εκπαιδευτική δράση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Νησί Απαλλαγμένο από Πλαστικό” που έγινε από το Drifter’s project σε συνδιοργάνωση με την περιβαλλοντική ομάδα Plastic Pollution Coalition.
Μετά την πρώτη δράση στην Κοργιαγέλειο βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης, σήμερα ήρθε η ώρα να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, προχωρώντας σε καθαρισμό της παραλίας στο Φανάρι του Αργοστολίου. Ετσι, λοιπόν, φορώντας γάντια, καπέλο, αντιηλιακό και με τις πάνινες σακούλες ανα χείρας κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα σκουπίδια που ήταν πεταμένα στην παραλία, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στην ομάδα WildLife Sense να τα καταγράψει σε ειδικά δελτία για να παρουσιάσει συγκεντρωτικά τα… κατορθώματα του ανθρώπου σε βάρος του περιβάλλοντος. Μετά τον καθαρισμό, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στον χώρο του κάμπινγκ Αργοστολίου, όπου ενημερώθηκαν από τον οργανωτή της Wildlife Sense, Νίκο Βαλλιάνο για τους κινδύνους που διατρέχει η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα από την πλαστική ρύπανση στη θάλασσα. Αναλυτικά στην εκδήλωση μετείχαν οι δημιουργοί του Προγράμματος «Νησί απαλλαγμένο από Πλαστικό» Pam Longobardi (εικαστικός, ιδρύτρια του Drifter’s project Κεφαλονιά-4η φάση) και Dianna Cohen (εικαστικός, ακτιβίστρια και συνιδρύτρια του Plastic Pollution Coalition), η Laurel Colless (δημιουργός του “Carbon Βusters Club”, μιας καινούργιας οικολογικής-επιστημονικής ομάδας για παιδιά στην Αθήνα), η Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας), oι Νίκος Βαλλιάνος και Chanel Comis (υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής ομάδας Wildlife Sense Κefalοnia) με συνοδεία εθελοντών από το εξωτερικό, η ΄Εμελη Χατζηχρήστου (βιβλιοθηκονόμος της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης της Future Library), μέλη της αγέλης Λυκόπουλων του 2ου Συστήματος Ναυτοπρόσκοπων Αργοστολίου με την αρχηγό τους Aναστασία Σπυράτου, παιδιά από το καλοκαιρινό camp του ΑΣΚ-ΝΟΚΙ και το παιδικού Φεστιβάλ Τέχνης της σχολής χορού Αrt & Style της Ολγας Γαλιατσάτου. η θεατροπαιδαγωγός Καλλιόπη Λιοσάτου και συντονίστρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά του Προγράμματος ενώ την υγειονομική κάλυψη της δράσης καθαρισμού παρείχε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Κεφαλληνίας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, ο οποίος προσέφερε συμβολικά το μετάλλιο της πόλης του Αργοστολίου στους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής δράσης και εκείνοι αντίστοιχα του έδωσαν ως αντάλλαγμα μια πάνινη σακούλα, ένα ανοξείδωτο καλαμάκι, ποτήρι και μπουκάλι, για να… τονώσουν το οικολογικό του ενδιαφέρον.  Μάλιστα, ο κ. Κεκάτος έκανε γνωστό ότι θα υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και τους φορείς της δράσης στο πλαίσιο της καλύτερης μελλοντικής συνεργασίας. Μετά το τέλος της δράσης, τα παιδιά γύρισαν το Αργοστόλι με το κόκκινο τουριστικό τρενάκι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πλαστικής ρύπανσης.
Σημείωση: Στις… ανασκαφές που έγιναν για την αποκάλυψη των σκουπιδιών, ο Κώστας Πρέντζας κατάφερε να “ξεθάψει”, μεταξύ άλλων, και μια παλιά φωτογραφία που απεικονίζει τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, έπρεπε να ήταν τουλάχιστον προ 20ετίας και προσφέρθηκε ως… κειμήλιο στον Βαγγέλη Κεκάτο!

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

 

 

Related Posts